Metallibändejä etsitään – Capital of Metal -kampanja hakee maailman hevipääkaupunkia Suomesta

Viime kesän Tuska-festareilta ei tullut poliisin tietoon ensimmäistäkään järjestyshäiriötä.

Viime kesän Tuska-festareilta ei tullut poliisin tietoon ensimmäistäkään järjestyshäiriötä. (Kuva Jesse Kämäräinen)

Voittajaksi selviytyy kaupunki, josta löytyy eniten metallibändejä asukaslukuun suhteutettuna.

METALLIMUSIIKKI Capital of Metal -kampanjan tarkoituksena on selvittää, mikä Suomen kaupungeista ansaitsee maailman metallipääkaupungin tittelin. Samalla kampanja tuo esille Suomen asemaa globaalina metallimaailman keskuksena, jossa on eniten metallibändejä asukasta kohden.

Ulkoministeriön maakuvayksikkö, Tuska-festivaali, Sony Music Finland sekä kymmenen suomalaista kaupunkia lähtevät yhteistyöhön Suomen metallimusiikkipääkaupungin löytämiseksi. Kampanjassa mukana olevat kaupungit ovat Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Tampere ja Vaasa, mutta kaikki Suomen kaupungit kilvoittelevat metallipääkaupungin tittelistä.

Voittajaksi selviytyy kaupunki, josta löytyy eniten metallibändejä asukaslukuun suhteutettuna. Bändejä kerätään kartalle 20. kesäkuuta asti. Voittajakaupunki esittäytyy myös Helsingin Tuska-festivaaleilla 29.6.–1.7.2018.

Myös suomalaisen metallimusiikin ystävillä ympäri maailman on mahdollisuus voittaa palkintoja ja osallistua kampanjaan tykkäämällä suosikkiyhtyeistään Capital of Metal -nettisivuilla.

Idea Capital of Metal -kampanjasta sai alkunsa, kun Tuska-festivaalin Eeka Mäkynen sekä Sony Musicin Tomi Saarinen ja Tuomo Saikkonen kokoontuivat miettimään Suomi-metallin nykytilaa. Suomi nousi 1990-luvun loppupuolella kansainväliseen maineeseen metallimaana HIM-, Nightwish ja Children of Bodom -yhtyeiden siivittämänä, eikä tämä maine ei ole himmennyt 2020-lukua lähestyttäessä.

– Suomalaiset bändit kiertävät ahkerasti maailmaa, äänitteet myyvät kultaa ja alan festarit täyttyvät metallimusiikkia rakastavista kävijöistä. Totesimme, että metallikulttuurimme reipas oman hännän kohotus on paikallaan, kertoo myös Sakara Records -levy-yhtiöstä ja Mokoma-yhtyeestä tunnettu Saikkonen.

Sen lisäksi, että Suomessa on yli 50 metallibändiä 100 000 asukasta kohden, metallimusiikilla on ainutlaatuinen asema osana populaarikulttuuria.

– Metalliyhteisössä vallitseva yhteishenki on sekin mainitsemisen arvoinen. Esimerkiksi viime kesän Tuska-festareilta ei tullut poliisin tietoon ensimmäistäkään järjestyshäiriötä.

Suomalaisia metallitoimijoita esitellään kampanjan yhteydessä myös kisassa mukana olevista kaupungeista tehdyillä videoilla. Kahdeksanosaisessa minidokumenttisarjassa Stam1na-yhtyeen Antti Hyyrynen kiertää Suomea haastatellen paikallisia metallivaikuttajia tehtävänään etsiä kunkin kaupungin metallinen ydin. Sekä kaupunkivideot että muut kampanjaa varten tuotetut videot ovat katsottavissa Capital of Metal -nettisivuilla.

Ulkoministeriön maakuvayksikkö haluaa olla kampanjan kautta tukemassa ja kunnioittamassa suomalaisten metallibändien työtä.

– Metallibändit ovat todella merkittäviä Suomi-lähettiläitä, ja meillä on lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka henkilö on tullut Suomeen opiskelemaan, tai kiinnostunut jostain muusta Suomeen liittyvästä metallimusiikin kautta, kertoo ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman.

– Ensimmäiset mielikuvat eri maista syntyvät yleensä kulttuurin tai urheilun kautta, ja Suomen tapauksessa merkittävin väylä on jo pitkään ollut metallimusiikki.

Capital Of Metal -kampanjan löytää osoitteessa www.capitalofmetal.fi, missä suomalaisten metallibändien on mahdollista lisätä tietonsa Suomen kartalle ja kirittää siten omaa kotipaikkaansa voittoon.

  • Video: Finland is the Capital of Metal (because Obama says so)

Kommentoi Facebookissa