Michelle Obama – ”En vain ainoastaan yhtenä aamuna herännyt ensimmäisenä naisena”

Michelle Obaman luentokiertue toi hänet ensimmäistä kertaa Tukholmaan.

Michelle Obaman luentokiertue toi hänet ensimmäistä kertaa Tukholmaan. (Kuva AOP)

Michelle Obama kannustaa nuoria sisukkuuteen ja opiskeluun.

MENESTYSKIRJA Parhaillaan elämäkerrallisen kirjansa Eurooppaan ulottuneen lanseerauskiertueen päättänyt Michelle Obama haluaa valaa uskoa kuulijoihinsa, oli sitten kyse henkilökohtaisista tavoitteista tai paremmasta huomisesta koko maailmanmitassa.

Michelle Obaman kirja Becoming, suomennettuna Minun tarinani, on pysytellyt myydyimpien kirjojen listoilla ympäri maailman aina siitä asti kun se viime vuoden marraskuussa ilmestyi. Yhdysvaltojen entisen ykkösnaisen Michelle Obaman muistelmat ovat selvästi huolellisen työn harkittu lopputulos, mitäpä muuta voisikaan itsekin itseään tunnolliseksi puurtajaksi luonnehtimalta kirjoittajalta odottaa.

Mutta kirja osaa silti myös yllättää avoimuudellaan; sen luettuaan lukija uskoo kuin uskookin tuntevansa rouva Obaman läheisemmin kuin uskalsi odottaa. Siinä missä Michelle Obama luonnehtii puolisoaan Barack Obamaa sanoilla vakaus ja toivo, voi häneen itseensä liittää sanat sitoutuneisuus ja suorasanaisuus.

Hyvin elävän kuvan Michelle Obama pystyykin kirjassaan ja myös luennollaan antamaan elämästään, arvoistaan ja eteenpäin puskevista tavoitteistaan.

Huipulle vaatimattomista oloista

Vaatimattomista, mutta rakastavan perheen ympäröimissä oloissa Chicagon South Sidessa kasvanut Michelle Robinson ponnisti Princetonin yliopistoon selvästi sisuuntuneena erään opinto-ohjaajan vähättelevästä lausahduksesta, ettei hänessä olisi ainesta kyseiseen huippuyliopistoon.

Michelle valmistui lopulta sekä Princetonista että myös Harvardin oikeustieteellisestä. Hän toimi juristina arvostetussa lakifirmassa ja toteutti etenkin äitinsä toiveita hankkia ennen kaikkea turvattu tulevaisuus, auto ja asunto, unelmien aika tulkoon myöhemmin. Mutta sitten Michelle tapasi nuoren juristi Barackin ja tulevaisuudenhaaveet muuttuivat.

Presidentti Barack Obamalle tärkeään perheeseen kuuluvat vaimo Michelle sekä tyttäret Sasha ja Malia lemmikkikoirien lisäksi.
Presidentti Barack Obamalle tärkeään perheeseen kuuluvat vaimo Michelle sekä tyttäret Sasha ja Malia lemmikkikoirien lisäksi. (Kuva White House)

Michelle kertoo ymmärtäneensä, että vaikka hän ja hänen isoveljensä ovat olleet tyytyväisiä voidessaan täyttää vanhempiensa toiveet etenemällä elämässään pidemmälle kuin kukaan aiemmin heidän suvussaan, niin Barackin tavoitteet olivat paljon korkeammalla; hän halusi huolehtia kokonaisten kansanosien paremmista elinolosuhteista.

”Barackia kuunnellessani aloin tajuta, että hänen tulkintansa toivosta kurkotti paljon kauemmaksi kuin minun: oivalsin, että vaikka olin itse päässyt vapaaksi ympäristöstäni, oli aivan eri asia yrittää saada koko yhteisö vapaaksi”.

Presidenttipari parisuhdeterapiassa

Barack Obaman lannistumattomuus tavoitteiden edessä, hänen ajattelunsa ainutlaatuisuus – kuten Michelle sitä kuvaa – saavat hänet kuten niin monet muutkin Barack Obaman tavanneet tarjoamaan omaa työpanostaan tämän visioiden toteuttamiseen. Ja tähän Michelle myös sitoutuu, senkin uhalla, että joutuu uhraamaan oikeastaan lopulta koko yksityisyytensä Barackin presidenttiyden myötä.

Mutta ennen kuin Barackin presidenttiys toteutui, tarvittiin uskomaton määrä työtä ja sitoutumista yhteisen ihmeen mahdollistamiseen. Kuten Michelle Obama lakonisesti sanoo, hän ei vain ainoastaan yhtenä aamuna herännyt Yhdysvaltojen ensimmäisen afroamerikkalaisen presidentin puolisona. 

Michelle Obama kuvaa myös vaikeuksia, joita pariskunta kokee sekä yksityiselämässään esimerkiksi lastenhankinnan suhteen tai ristiriidoista ajankäytön yhteensovittamisessa, istuupa pariskunta kerran parisuhdeterapeutinkin pakeilla. Lukija pystyy hyvin eläytymään kahden itsenäisen ja työorientoituneen aikuisen problematiikkaan ja huokaisee helpotuksesta, kun ilmiselvästi palava rakkaus voittaa pikkutarkan suunnittelijan ja idealistisen sukkiaan keskelle huonetta jättävän välillä.

Erilaisuutta on paljon, kuten perhetaustassa, mutta myös yhteistä, kuten epäilemättä huumorintaju ja vahva usko parempaan huomiseen. Ja siihen paljon kysyttyyn asiaan, aikooko hän itse asettua vielä vaaliehdokkaaksi, hän antaa kirjassaan selkeän vastauksen.

”Ei ikinä.”

Michelle Obama on kantanut erityistä huolenpitoa vähävaraisten ja värillisten lasten, etenkin tyttöjen itsetunnosta ja koulunkäynnistä.
Michelle Obama on kantanut erityistä huolenpitoa vähävaraisten ja värillisten lasten, etenkin tyttöjen itsetunnosta ja koulunkäynnistä. (Kuva AOP)

Koulutuksella irti syrjäytymisestä

Kahtena kautenaan presidentin puolisona Michelle Obama keskittyi muutamaan asiaan. Yhdessä varapresidentin vaimon Jill Bidenin kanssa hän aivan ensimmäiseksi raivasi Valkoisen talon pihalle kasvimaan, jota kaiken aikaa myös laajennettiin. Ykkösnainen halusi kiinnittää huomion paitsi jokapäiväisen liikunnan tärkeyteen myös terveelliseen kasvisperäiseen ruokavalioon, jonka puutteen hän ymmärsi keskeiseksi syyksi yhä nuorempien amerikkalaislasten ylipainoisuuteen. Kouluja ja myös elintarviketeollisuutta värvättiin lisäksi mukaan uudenlaisen kouluruokailun aikaansaamiseksi.

Läpi julkisen uransa Michelle Obama on kantanut erityistä huolenpitoa vähävaraisten ja värillisten lasten, etenkin tyttöjen itsetunnosta ja koulunkäynnistä. Vedoten omaan nuoruudenkokemukseensa, jossa hän kysyi itseltään tavan takaa ”olenko minä tarpeeksi hyvä?”. Hän kehottaa nuoria vastaamaan siihen kuten hän itsekin oppi vastaamaan ”kyllä, itse asiassa olen”. Michelle Obama painottaa muutamaa asiaa nuorille, joista tärkein on:

”Käyttäkää koulua hyväksenne.”

Koulutus on tärkein keino taistelussa oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta. Koulusta voi vähävaraisenkin perheen nuori myös löytää tukea ja ahkeruutensa avulla edetä elämässään. 

Demokratia toimii äänestämällä

Michelle Obama huomautti myös luennollaan, ettei kovin paljon piittaa ainakin Yhdysvalloissa yleistyneestä tyylistä, jossa nuoria kehotetaan somemaailmassa rakentamaan itsestään muista erottuvaa brändiä, jolla itseään voi sitten markkinoida.

Hän kehottaa nuoria mieluummin elämään tosielämää, ja ennen kaikkea käyttämään myös äänioikeuttaan, sillä niin demokratia toimii ja siten myös nuoret saavat äänensä kuuluviin, oli sitten kyse brexitistä tai muista nuorten tulevaisuuteen vaikuttavista asioista. 

Luentokiertueellaan Michelle nosti huolensa myös poikien mahdollisuuksista. Siinä missä Metoo-kampanja on onnistunut antamaan tytöille ja naisille entistä monipuolisempia roolimalleja itsensä löytämiseen, ei samaa ole tapahtunut poikien maailmassa.

Kirjassaan Michelle Obama kertoo oman tarinansa, mutta kannustaa samalle jatkuvan kasvun polulle kaikkia kehittymään haluavia.

”Becoming edellyttää yhtä lailla kärsivällisyyttä kuin ankaruutta. Se on pitämistä kiinni ajatuksesta, että kasvumme on vielä kesken.”

Michelle Obama, Minun tarinani. Alkuteos Becoming
Michelle Obama, Minun tarinani. Alkuteos Becoming (Otava 2018)

Lue myös: Hän on nainen, hän on musta ja hänestä tulisi Amerikan presidentti

Miksi halusin halata Michelle Obamaa

KOLUMNI Tukholmaan oli huhtikuussa iskenyt räntää vakaasuorassa heittävä takatalvi, kun me tapaamisen Michelle Obaman kanssa varmistaneet jonotimme Globen-hallin sivuoven aukeamista. Oli pyydetty tulemaan ajoissa paikalle, lähes kaikilla oli juhlatamineet päällään, osalla ei edes kunnollisia päällysvaatteita. Ja kun ovet vihdoin aukenivat, viimeistellyistä kampauksista ei ollut paljoakaan jäljellä. 

Jonottaminen ja turvatarkastukset olivat silti vasta alkaneet, mutta leppoisa ja hyväntuulinen henki ei matkan varrella kadonnut minnekään. Me kaikki olimme Michelle-faneja ja Becoming-kirjan lukeneina halusimme omin silmin nähdä, oliko hänen välittömyytensä yhtä tarttuvaa kuin kirjassa.

Helsinkiin asti Michelle Obaman kiertue ei ulottunut, joten olin nyt osa kiemurtelevaa jonoa ja laitoin merkille, ettei ikähaarukaltaan laaja joukko koostunut pelkästään naisista, moni muukin kuin minä oli saanut mukaan puolisonsa – ja mitä ilmeisimmin ihan suosiolla. Jonotuksen edetessä järjestäjän edustaja kierteli keskustelemassa kanssamme ja kuvaili miten tapahtuma etenisi. Jotta me kaikki saisimme niin sanotun kahdenkeskisen momentumimme rouva Obaman kanssa, kaiken pitäisi rullata sujuvasti.

– Mutta niin paljon teillä on aikaa, kuin keksitte keskustella. Michelle Obaman karisma saattaa kyllä lyödä teidät ällikällä, niin usein käy, huomautti järjestäjä.

Mitä lähemmäs pääsimme verholla erotettua polttopistettä, sitä enemmän kännykkäkorvaisia pukumiehiä reittimme varrelle ilmaantui. Lopulta naispuolinen avustaja pyysi lapun, johon olimme kirjoittaneet etunimemme – ja myös hieman ääntämisohjeita, ja ohjasi meidät sitten kuuluvasti esitellen Michelle Obaman eteen.

Tuntien odottelun jälkeen tuntui, kuin joku olisi yhtäkkiä lipsauttanut filmin nopeutettuun näyttöön. Kuulin miten suustani spontaanisti lipsahti kysymys, saanko halata edessäni seisovaa ystävällisesti hymyilevää Michelle Obamaa ja siinä samassa hän kaappasi minut syleilyynsä, selittäen kuinka sitä varten siellä olimmekin. Ja sepä olikin kunnon halaus, joka kesti hidastetusti siinä muuten nopeutetussa filmissä. Michellellä oli päällään pehmeästä materiaalista valmistettu kullanhohtoinen haalaripuku, ja halaus palautti mieleen lapsuuden pehmoisen nallekarhun halaamisen.

Varoitus lavasäteilyn mykistävästä voimasta ei myöskään ollut aiheeton. Jotenkin sain soperrettua sen, minkä olin etukäteen päättänyt hänelle kertoa; että hänen kirjansa oli tehnyt minuun vaikutuksen avoimuudellaan ja olin kokenut sen arvomaailman hyvin pohjoismaalaiseksi.

Michelle Obama hallitsi tilannetta täydellisesti, huolimatta huoneessa häärivien avustajien hoputuksista hän keskittyi sen pienen hetken niin täydellisesti, että ymmärsin hyvin miksi hänen niin usein sanottiin tekevän ihmisiin lähtemättömän vaikutuksen. Sympaattisen ja ystävällisen ihmisen sisältä aisti vahvan ja päättäväisen luonteen, joka tiesi mitä tahtoi ja joka ei yrittänyt olla muuta mitä oli.

Ennen kaikkea halusin halata tätä Yhdysvaltojen historian ensimmäistä afroamerikkalaista ensimmäistä naista, joka korkeasta asemastaan huolimatta oli säilyttänyt hyvin mutkattoman ja suoran yhteyden ihmisiin. Halusin halata häntä, koska hän käytti aikaansa ja asemaansa ihailtavasti hyväkseen edistääkseen tärkeiksi kokemiaan asioita ihmisten yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden saralla.

Halusin halata häntä myös, koska hän ei epäröinyt myöntää virheitään, eikä sitä miten hänkin edelleen oppii uutta joka päivä. Halusin halata hänen rohkaistessaan meitä kaikkia oppimaan ja käyttämään mahdollisuuksia hyväksemme pyrkimyksissämme tulla parhaaksi versioksi itsestämme.

Halatessani häntä halusin kannustaa meitä kaikkia uskomaan, että parempaa maailmaa voi rakentaa halaus kerrallaan.

Kommentoi Facebookissa