MENESTYSKIRJA Parhaillaan elämäkerrallisen kirjansa Eurooppaan ulottuneen lanseerauskiertueen päättänyt Michelle Obama haluaa valaa uskoa kuulijoihinsa, oli sitten kyse henkilökohtaisista tavoitteista tai paremmasta huomisesta koko maailmanmitassa.
Michelle Obaman kirja Becoming, suomennettuna Minun tarinani, on pysytellyt myydyimpien kirjojen listoilla ympäri maailman aina siitä asti kun se viime vuoden marraskuussa ilmestyi. Yhdysvaltojen entisen ykkösnaisen Michelle Obaman muistelmat ovat selvästi huolellisen työn harkittu lopputulos, mitäpä muuta voisikaan itsekin itseään tunnolliseksi puurtajaksi luonnehtimalta kirjoittajalta odottaa.
Mutta kirja osaa silti myös yllättää avoimuudellaan; sen luettuaan lukija uskoo kuin uskookin tuntevansa rouva Obaman läheisemmin kuin uskalsi odottaa. Siinä missä Michelle Obama luonnehtii puolisoaan Barack Obamaa sanoilla vakaus ja toivo, voi häneen itseensä liittää sanat sitoutuneisuus ja suorasanaisuus.
Hyvin elävän kuvan Michelle Obama pystyykin kirjassaan ja myös luennollaan antamaan elämästään, arvoistaan ja eteenpäin puskevista tavoitteistaan.
Huipulle vaatimattomista oloista
Vaatimattomista, mutta rakastavan perheen ympäröimissä oloissa Chicagon South Sidessa kasvanut Michelle Robinson ponnisti Princetonin yliopistoon selvästi sisuuntuneena erään opinto-ohjaajan vähättelevästä lausahduksesta, ettei hänessä olisi ainesta kyseiseen huippuyliopistoon.
Michelle valmistui lopulta sekä Princetonista että myös Harvardin oikeustieteellisestä. Hän toimi juristina arvostetussa lakifirmassa ja toteutti etenkin äitinsä toiveita hankkia ennen kaikkea turvattu tulevaisuus, auto ja asunto, unelmien aika tulkoon myöhemmin. Mutta sitten Michelle tapasi nuoren juristi Barackin ja tulevaisuudenhaaveet muuttuivat.

Michelle kertoo ymmärtäneensä, että vaikka hän ja hänen isoveljensä ovat olleet tyytyväisiä voidessaan täyttää vanhempiensa toiveet etenemällä elämässään pidemmälle kuin kukaan aiemmin heidän suvussaan, niin Barackin tavoitteet olivat paljon korkeammalla; hän halusi huolehtia kokonaisten kansanosien paremmista elinolosuhteista.
”Barackia kuunnellessani aloin tajuta, että hänen tulkintansa toivosta kurkotti paljon kauemmaksi kuin minun: oivalsin, että vaikka olin itse päässyt vapaaksi ympäristöstäni, oli aivan eri asia yrittää saada koko yhteisö vapaaksi”.
Presidenttipari parisuhdeterapiassa
Barack Obaman lannistumattomuus tavoitteiden edessä, hänen ajattelunsa ainutlaatuisuus – kuten Michelle sitä kuvaa – saavat hänet kuten niin monet muutkin Barack Obaman tavanneet tarjoamaan omaa työpanostaan tämän visioiden toteuttamiseen. Ja tähän Michelle myös sitoutuu, senkin uhalla, että joutuu uhraamaan oikeastaan lopulta koko yksityisyytensä Barackin presidenttiyden myötä.
Mutta ennen kuin Barackin presidenttiys toteutui, tarvittiin uskomaton määrä työtä ja sitoutumista yhteisen ihmeen mahdollistamiseen. Kuten Michelle Obama lakonisesti sanoo, hän ei vain ainoastaan yhtenä aamuna herännyt Yhdysvaltojen ensimmäisen afroamerikkalaisen presidentin puolisona.
Michelle Obama kuvaa myös vaikeuksia, joita pariskunta kokee sekä yksityiselämässään esimerkiksi lastenhankinnan suhteen tai ristiriidoista ajankäytön yhteensovittamisessa, istuupa pariskunta kerran parisuhdeterapeutinkin pakeilla. Lukija pystyy hyvin eläytymään kahden itsenäisen ja työorientoituneen aikuisen problematiikkaan ja huokaisee helpotuksesta, kun ilmiselvästi palava rakkaus voittaa pikkutarkan suunnittelijan ja idealistisen sukkiaan keskelle huonetta jättävän välillä.
Erilaisuutta on paljon, kuten perhetaustassa, mutta myös yhteistä, kuten epäilemättä huumorintaju ja vahva usko parempaan huomiseen. Ja siihen paljon kysyttyyn asiaan, aikooko hän itse asettua vielä vaaliehdokkaaksi, hän antaa kirjassaan selkeän vastauksen.
”Ei ikinä.”

Koulutuksella irti syrjäytymisestä
Kahtena kautenaan presidentin puolisona Michelle Obama keskittyi muutamaan asiaan. Yhdessä varapresidentin vaimon Jill Bidenin kanssa hän aivan ensimmäiseksi raivasi Valkoisen talon pihalle kasvimaan, jota kaiken aikaa myös laajennettiin. Ykkösnainen halusi kiinnittää huomion paitsi jokapäiväisen liikunnan tärkeyteen myös terveelliseen kasvisperäiseen ruokavalioon, jonka puutteen hän ymmärsi keskeiseksi syyksi yhä nuorempien amerikkalaislasten ylipainoisuuteen. Kouluja ja myös elintarviketeollisuutta värvättiin lisäksi mukaan uudenlaisen kouluruokailun aikaansaamiseksi.
Läpi julkisen uransa Michelle Obama on kantanut erityistä huolenpitoa vähävaraisten ja värillisten lasten, etenkin tyttöjen itsetunnosta ja koulunkäynnistä. Vedoten omaan nuoruudenkokemukseensa, jossa hän kysyi itseltään tavan takaa ”olenko minä tarpeeksi hyvä?”. Hän kehottaa nuoria vastaamaan siihen kuten hän itsekin oppi vastaamaan ”kyllä, itse asiassa olen”. Michelle Obama painottaa muutamaa asiaa nuorille, joista tärkein on:
”Käyttäkää koulua hyväksenne.”
Koulutus on tärkein keino taistelussa oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta. Koulusta voi vähävaraisenkin perheen nuori myös löytää tukea ja ahkeruutensa avulla edetä elämässään.
Demokratia toimii äänestämällä
Michelle Obama huomautti myös luennollaan, ettei kovin paljon piittaa ainakin Yhdysvalloissa yleistyneestä tyylistä, jossa nuoria kehotetaan somemaailmassa rakentamaan itsestään muista erottuvaa brändiä, jolla itseään voi sitten markkinoida.
Hän kehottaa nuoria mieluummin elämään tosielämää, ja ennen kaikkea käyttämään myös äänioikeuttaan, sillä niin demokratia toimii ja siten myös nuoret saavat äänensä kuuluviin, oli sitten kyse brexitistä tai muista nuorten tulevaisuuteen vaikuttavista asioista.
Luentokiertueellaan Michelle nosti huolensa myös poikien mahdollisuuksista. Siinä missä Metoo-kampanja on onnistunut antamaan tytöille ja naisille entistä monipuolisempia roolimalleja itsensä löytämiseen, ei samaa ole tapahtunut poikien maailmassa.
Kirjassaan Michelle Obama kertoo oman tarinansa, mutta kannustaa samalle jatkuvan kasvun polulle kaikkia kehittymään haluavia.
”Becoming edellyttää yhtä lailla kärsivällisyyttä kuin ankaruutta. Se on pitämistä kiinni ajatuksesta, että kasvumme on vielä kesken.”

Lue myös: Hän on nainen, hän on musta ja hänestä tulisi Amerikan presidentti
Kommentoi Facebookissa