Miksi Huuhkajilla ei ole selkeää pelitapaa? – ”Aina sellainen ikuisuuskysymys”

Valmentaja Tommi Kautonen luotsasi kesäkuun alussa Pikkuhuuhkajat arvostetun turnauksen voittoon Ukrainassa.

Valmentaja Tommi Kautonen luotsasi muun muassa kesäkuun alussa Pikkuhuuhkajat arvostetun turnausvoittoon Ukrainassa. (Kuva AOP)

Tommi Kautosen mukaan A-maajoukkueen tavoitteena ovat ainoastaan voitot – tulivat ne sitten millä tavalla tahansa.

JALKAPALLO Mikä on Suomen jalkapallomaajoukkueen pelitapa? Tähän moni ei osaa vastata, eivät edes kaikki alan ammattilaiset tai asiantuntijat. Suomi tuntuu muokkaavan peliään lähes joka kerta sen mukaan, millaisen vastustajan sinivalkoiset kohtaavat.

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen muistuttaa, että valmentajan tehtävä on A-maajoukkueessa saada paras mahdollinen hyöty irti käytettävissä olevasta pelaajamateriaalista. Siihen kuuluu usein se, että vastustajan vahvuudet otetaan omassa pelissä huomioon hyvin tarkasti.

– Tämä pelitapakeskustelu tuntuu olevan hieman muoti-ilmiö ja siitä paljon kirjoitellaan ja keskustellaan. Se on ihan oikein. Pelitapa on ollut minusta aina sellainen ikuisuuskysymys. Totta kai sitä täytyy lähestyä avoimesti ja kriittisesti ja miettiä, kuinka aiheellinen se on A-maajoukkueen kohdalla.

– Edelleen, minun mielestäni meidän täytyy katsoa A-maajoukkueessa pelitapa sen käytettävissä olevan materiaalin kohdalta. Yrittää saada pelaajien vahvuudet mahdollisimman tehokkaasti joukkueen käyttöön. joudumme aina ottamaan Suomen maajoukkueessa huomioon vastustajat, Kautonen sanoo.

Hän ottaa esiin pelitapakeskustelussa Espanjan jalkapalloliigan mahtiseuran FC Barcelonan, joka pelaa perinteistä ”tiki-takaa” eli aktiivista, nopeaa lyhytsyöttöpeliä.

– Kyllä Barcelonakin aina huomioi vastustajat. Tai Islanti, jos otetaan maajoukkue esiin. Kaikki nostavat aina esiin Islannin, kuinka se on niin mahtava. Islannin valitsemassa tavassa ja systeemissä on otettu hyvin vahvasti heidän käytössään olevan pelaajamateriaalin yksilöiden vahvuudet huomioon, mutta kyllä hekin aina huomioivat vastustajan.

Markku Kanervan valmentama A-maajoukkue kukisti Islannin Tampereella pelatussa MM-karsintaottelussa 1–0 syyskuun alussa. Vain kolme päivää myöhemmin Suomi juhli jälleen karsintapelin voittoa, kun Kosovo kaatui Albaniassa.

Nimettömänä pysynyt pelaaja sanoi eräässä haastattelussa Urheilusanomille – nykyisin Urheilulehti – ettei Suomen maajoukkuetta ole tehty kauniin jalkapallon pelaamiseen. Mitä sanoo Kautonen?

– Mikä on kaunista jalkapalloa? Puhummeko Barcelonan tikitakasta? Romanttisesti varmasti tarkoitamme sitä, mutta onko kaunista jalkapalloa esimerkiksi Jürgen Kloppin Liverpool parhaimmillaan, joka etenee kentän yhtä laitakaistaa pitkin erittäin vauhdikkaasti ja suoraviivaisesti eteenpäin päätyyn asti, ja sen jälkeen murtautuu sieltä ja luo maalipaikan. Onko se kaunista? Kautonen kysyy.

– Kuka sen määrittää mikä on kaunista, on taas vähän näitä. Minusta tässä A-maajoukkueessa meidän kannattaa puhua vaan siitä, että meidän pitää saada voittavaa jalkapalloa pelaava maajoukkue. Se on tavoitteena.

A-maajoukkue pelaa seuraavan ottelunsa 6. lokakuuta. Silloin Huuhkajat matkustaa Osijekiin Kroatian vieraaksi MM-karsintataistossa. Suomi on I-lohkossa toiseksi viimeisenä seitsemällä pisteellä, kun taas yhdeksän pistettä enemmän kerännyt Kroatia koreilee kärjessä.

Kommentoi Facebookissa