Miksi niin monet yritykset investoivat kryptovaluuttoihin?

Monet näkevät digitaaliset varat tulevaisuutena, ja että ne ovat tulleet jäädäkseen.

Monet näkevät digitaaliset varat tulevaisuutena, ja että ne ovat tulleet jäädäkseen. (Kuva Pixabay)

Bitcoin on herättänyt myös suurten yritysten kiinnostuksen kryptovaluuttoihin.

KRYPTOVALUUTAT Viime aikoina kryptovaluutat – etenkin bitcoin – ovat saaneet paljon huomiota mediassa. Pienen joukon toiminnasta on kasvanut jotakin suurta, joka on alkanut kiinnostaa myös isoja yrityksiä ja sijoittajia.

Digitaalinen valuutta kiinnostaa myös instituutioita. Jopa Euroopan keskuspankin neuvosto on päättänyt käynnistää digitaalista euroa koskevan hankkeen. Tavoitteena on saada aikaan ympäristöystävällinen infrastruktuuri.

Tässä artikkelissa luodaan katsaus kryptovaluuttoja kohtaan kasvaneeseen kiinnostukseen. Keskitymme lähinnä bitcoiniin, sillä se on hallinnut otsikoita viime aikoina ja on tunnetuin kryptovaluutta.

Vauhdikas alkuvuosi 2021

Mediaa seuraavat ihmiset eivät voineet välttyä tämän vuoden alussa näyttävältä bitcoin-uutisoinnilta: tunnetuin kryptovaluutta rikkoi ennätyksiä ja Elon Musk twiittaili bitcoinista. Monet ihmiset, jotka eivät aiemmin olleet kiinnostuneita bitcoineista ja muista kryptoista, tekivät sijoituksia niihin. Tämä tiesi hyviä uutisia sivustoille, kuten Sijoitusrahastot.org, joiden kautta on mahdollista hankkia tietoa bitcoinista ja sen ostamisesta.

Bitcoinin hurja nousu päättyi kurssin rajuun laskuun, kun Kiinan keskuspankki varoitti kansalaisiaan kryptoista ja kielsi pankkeja hyväksymästä kryptovaluuttoja maksuvälineenä. Tämän lisäksi Muskin uudet twiitit pudottivat kurssia.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että bitcoin on herättänyt myös joidenkin isojen yritysten kiinnostuksen kryptovaluuttoihin.

Nopea muutos kryptoissa

Vielä noin vuosi sitten bitcoinit olivat vielä pelkkä kuriositeetti monelle yritykselle. Nyt tilanne on muuttunut, sillä ainakin yli tusina pörssiyhtiötä omistaa kryptovaluuttoja. Vielä useammat ovat myös alkaneet tarjota palveluita ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita bitcoinin ostamisesta.

PayPal herätti huomiota, kun se teki osalle käyttäjistä mahdolliseksi maksaa ostoksensa kryptokukkaron avulla yhtä sujuvasti, kuin luottokortilla. Lisäksi myös Wall Streetin instituutioissa pohditaan tapoja päivittää palvelut siten, että asiakkaille tarjotaan kryptovaluutoille samat palvelut, kuin mitä käteiselle tällä hetkellä.

Bitcoiniin on hallinnut otsikoita viime aikoina ja on tunnetuin kryptovaluutta.
Bitcoiniin on hallinnut otsikoita viime aikoina ja on tunnetuin kryptovaluutta. (Kuva Fotolia)

Yhdysvaltojen vanhin pankki, New York Mellon, ilmoitti helmikuussa, että se tulee tarjoamaan saman palvelun ja suojan asiakkaiden kryptovaluutoille, kuin mitä se tarjoaa muille omistuksille. Pankin edustaja Mike Demissie kertoi, että he näkevät digitaaliset varat tulevaisuutena ja että ne ovat tulleet jäädäkseen. Tämä selittää yritysten kasvavan kiinnostuksen kryptovaluuttoja kohtaan.

Yritykset investoivat

Monet yritykset ovat tehneet suoria investointeja bitcoiniin. Esimerkiksi vakuutusalalla toimiva amerikkalainen MassMutual ilmoitti, että se osti viime vuoden joulukuussa sadan miljoonan dollarin arvosta bitcoinia. Yhtiön edustajan mukaan investointi on osa heidän laajempaa strategiaansa, jonka avulla pyritään hyödyntämään kehittyvät mahdollisuudet. Kyseessä on kuitenkin investointi, joka on 0,04 prosenttia yhtiön yleisistä investoinneista.

Myös maailman suurin varainhoitaja BlackRock on tutkinut kryptovaluuttoja potentiaalisena pitkän aikavälin investointikohteena. Yhtiön hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan Larry Finkin mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, ovatko kryptovaluutat muuta kuin ”spekulatiivinen kaupankäyntiväline”.

BlackRockilla on myös kiinnostusta lohkoketjuja kohtaan. Lohkoketjun on spekuloitu olevan todella merkittävä tekijä tulevaisuudessa, joten kiinnostus sitä kohtaan ei ole mitenkään yllättävää. BlackRockin pohdinta kryptovaluutoista kertoo myös sen, että sijoittamista niihin pitkän tähtääminen sijoituskohteina ei ole suljettu pois. Kyseessä ei siis vaikuttaisi olevan pelkästään lyhyen aikavälin pikavoittoihin soveltuva kaupankäynti kryptoilla.

Erilaisia investoijia

Eniten huomiota on saanut Tesla, joka sijoitti bitcoiniin puolitoista miljardia dollaria aiemmin tänä vuonna. Teslan investointi heijastelee päivitettyä investointistrategiaa, jonka tarkoituksena on monipuolistaa yrityksen käytössä olevat rahavarat ja maksimoida tulos.

Muita bitcoininvestoija ovat muun muassa Silvergate Capital (pankki, joka keskittyy digivaluuttateollisuuteen), Mogo (FinTech-yritys, jolla on sovellus, joka tarjoaa kryptovaluuttatoimintoa käyttäjilleen), MicroStrategy, Marathon Digital Holdings ja kryptokauppaa pyörittävä Coinbase.

Pitää kuitenkin huomioida, että suurin osa bitcoinia omistavista pörssiyhtiöistä ei ole kovin tunnettuja nimiä, vaan ne ovat keskittyneet juuri kryptovaluuttoihin. Kansainvälisen ICT-alan tutkimus- ja konsultointiyritys Gartnerin tämän vuoden helmikuussa 77 talousjohtajalle tekemän kyselyn mukaan ainoastaan viidellä prosentilla oli aikeita ostaa bitcoinia. Vastaajista 84 prosenttia ei uskonut ikinä hankkivansa bitcoinia taseeseensa. Kyselyssä nousi esille huoli taloudellisesta riskistä bitcoinin epävakaudesta johtuen.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että osa yrityksistä näkee kryptovaluutat potentiaalisina sijoituskohteina, mutta tämä ei suinkaan ole yksimielinen näkemys. BlackRockin kiinnostus kertoo, että kryptoissa on mahdollisesti paljon potentiaalia, mutta niiden todellisesta merkityksestä ja arvosta ei voi vielä sanoa mitään varmaa.

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä

Kommentoi Facebookissa