Miksi Ruotsilla menee paremmin? – Myös meidän on poistettava perintö- ja lahjavero

Näin saamme uusia työpaikkoja ja lisää maksuvalmiita veronmaksajia palkkatulojen merkeissä sekä suurempia yritysverokertymiä, kirjoittaa kolumnistimme.

Näin saamme uusia työpaikkoja ja lisää maksuvalmiita veronmaksajia palkkatulojen merkeissä sekä suurempia yritysverokertymiä, kirjoittaa kolumnistimme. (Kuva Fotolia)

Kolumnistimme mukaan miltei jokainen suomalainen on sitä mieltä, ettei perintöveroa enää tarvita.

KOLUMNI Lahja- ja perintöverosta luovuttiin Ruotsissa jo vuonna 2004, vaikutukset bruttokansantuotteeseen ja investointeihin olivat välittömät. Vuonna 2009 Ruotsi otti niskalenkin Suomesta ja jatkaa edelleen voittokulkuaan. Nyt meidän on seurattava Ruotsia ja poistettava perintö- ja lahjavero, olemme jo 15 vuotta perässä.

Pien- ja keskisuurten yrittäjien sukupolvenvaihdokset helpottuvat, eikä jatkajan tarvitse myydä yritystä saadakseen verorahat perintöverojen maksuun. Oletan tämän lisäävän pien- ja keskisuurten yrittäjien halukkuutta investoida, ennen ja jälkeen sukupolvenvaihdoksen, mikä osaltaan lisää Suomi Oy:n tuotavuutta sekä hyvinvointia kansalaisille enemmän kuin mitä perintövero tekee.

Näin saamme uusia työpaikkoja ja lisää maksuvalmiita veronmaksajia palkkatulojen merkeissä sekä suurempia yritysverokertymiä. Pien- ja keskisuurien yrittäjien työllistävä vaikutus on erittäin merkittävä ja merkitys vain kasvaa isojen firmojen muuttaessa pois Suomesta. Tarvitsemme lisää vientiyrityksiä Suomeen, eikä vietäviä yrityksiä Suomesta. Myös investointien poistoaika verotuksessa olisi tarkasteltava uudestaan isojen investointien kohdalla, yrittäjien haluamaan suuntaan.

Yritysten investoinnit eri maissa OECD:n mukaan.
Yritysten investoinnit eri maissa OECD:n mukaan. (Kaavio Teknologiateollisuuus)

Maatiloja ei tarvitse enää pilkkoa eli myydä osaa tilasta perintöverojen maksuun ja kuihduttaa sitä pois EU-kunnosta, vaan maatilatkin säilyvät paremmassa tilanteessa. Maatiloja on jo saatettu sietämättömään ahdinkoon tuottajahintojen laskun myötä, kiitos EU:n. Toivottavasti saisimme aina syödä suomalaista ruokaa, jonka saanti on taattu kansainvälisistä kriiseistä huolimatta.

Toivon sukupolvenvaihdosten helpottuvan maatiloilla ja uusia maatalousyrittäjiä tulevan vielä entisten lisäksi. Muistakaa suosia suomalaista, kuljetusmatkat ovat lyhyet ja näin säästämme myös fossiilisia polttoaineita ja luontoa.

Miltei jokainen suomalainen on sitä mieltä, ettei perintöveroa tarvita enää. Olen samaa mieltä, jokainen meistä on maksanut veronsa jo kertaalleen yhteiskunnalle kerätessään omaisuuttaan tai jopa useampaan kertaan erilaisin maksuin. Perintövero joutaa samaan romukoppaan varallisuusveron seuraksi.

Jokainen saa käyttää omat rahansa eläessään kuten haluaa. Säästää, matkustella, viettää kulutusjuhlaa tai jopa pelata kasinolla yhdessä illassa. Tuntuu vain, että säästäminen on näistä vielä huonoin vaihtoehto, sillä on vieläkin rikollista omistaa omaisuutta Suomessa.

Nyt Suomi aitoon kasvuun ja pääsemme hallituksen KIKY:stä eroon. Kansalaisaloite.fi-sivulla on Perintö- ja lahjaverosta luopumisen aloite, mukana on jo yli 25 000 nimeä. Saamme myös paluumuuttajia Portugalista Suomeen ja kenties ulkomaille muuttaneita urheilijoita perheineen.

Perintöveroa ei ole Virossa, Ruotsissa, Norjassa tai edes Venäjällä.

Jyrki Vaskela

Kirjoittaja on sijoittaja ja yhteiskunnallinen aktiivi

 

Kommentoi Facebookissa