Miljoonia lääkkeitä takavarikoitiin – Suomen tulli mukana laajassa väärinkäytettyjen lääkkeiden vastaisessa operaatiossa

Suomessa operaation yhteydessä takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo oli noin 535 000 euroa.

Suomessa operaation yhteydessä takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo oli noin 535 000 euroa. (Kuvituskuva Fotolia)

Operaatiossa tehtiin yli sata pidätystä ja takavarikoitiin 230 miljoonan euron arvosta lääkkeitä ja dopingaineita.

TULLI Ranskan viranomaisten (OCLAESP) ja Suomen tullin johtamassa operaatiossa toteutettiin Europolin tukemana vuoden 2017 aikana sarja laajoja toimenpiteitä kohdistuen huumelääkkeisiin sekä dopingaineisiin.

Operaatio MISMEDiin osallistui Ranskan, Suomen, Espanjan, Italian, Romanian, Unkarin, Kreikan, Britannian sekä Irlannin tulli- ja terveysviranomaiset. Operaation johdosta lääkkeitä ja dopingaineita takavarikoitiin 75 miljoonaa yksikköä. Takavarikoitujen tuotteiden katukauppa-arvon on arvioitu olevan yli 230 miljoonaa euroa.

Operaation johdosta käynnistettiin 205 rikostutkintaa ja identifioitiin 277 epäiltyä, joista 111 pidätettiin. Tarve operaation toteutukselle nousi esille, kun rikostutkinnassa havaittiin Ranskan ja Suomen välillä Subutex-tablettien laitonta kauppaa.

Useassa Euroopan maassa on noussut huoli lääkkeiden väärinkäytön kasvusta. Lääkkeiden väärinkäyttö on vakava ja kasvava ongelma johon on reagoitava Euroopassa. Lääkkeiden salakuljetukseen liittyy myös entistä enemmän järjestäytynyttä ja organisoitua rikollisuutta, koska toimintasektorilla on mahdollista saavuttaa suhteellisen suuria voittoja pienellä riskillä.

Euroopan huumevalvontaviraston (EMCDDA) mukaan väärinkäytetyt lääkkeet ovat yleisimmin unilääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä, opioidipohjaisia kipulääkkeitä sekä stimulantteja, joilla hoidetaan tarkkaavaisuushäiriöitä.

Lääkkeitä hankitaan Euroopassa muun muassa hyödyntämällä laillisia lääkkeiden toimituskanavia sekä internetin kautta.

Suomessa operaation johdosta paljastettiin 132 huumausainerikosta ja 9 dopingrikosta. Pääasiassa tapauksissa oli kyse muualta Euroopasta tulleista postilähetyksistä. Kolme eniten takavarikoitua ainetta olivat klonatsepaami, diatsepaami ja buprenorfiini.

Suomessa operaation yhteydessä takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo oli noin 535 000 euroa. Rikoshyötynä takavarikoitiin noin 140 000 euroa.

Kommentoi Facebookissa