MTV:lle valtiolta 3 miljoonaa euroa avustusta uutistoimintaan – yhtiö kierrättää miljoonia veroparatiisin kautta

Liikenneministeri Anne Berner on halunnut antaa miljoonatuen MTV:n uutistoimintaan, mutta hankkeen aikana on herännyt kysymys miksi.

Liikenneministeri Anne Berner on halunnut jakaa miljoonatuen MTV:n uutistoimintaan, mutta hankkeen erikoisten kuvioiden aikana on herännyt kysymys miksi. (Kuva Tomi Parkkonen/ Valtioneuvoston kanslia)

Liikenneministerin kummallinen avustushanke päättyi juuri niin kuin aikaisemmin ennakoitiin.

TELEVISIO Liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt myöntää 3 miljoonan euron avustuksen uutis- ja ajankohtaistoimintaan MTV Sisällöt Oy:lle. Samalla yhtiölle asetetaan palveluvelvoite. Toiselle hakijalle Brilliance Communications Oy:lle eli AlfaTV:lle avustusta ei myönnetä.

MTV Sisällöt Oy haki 2,5 miljoonaa euroa yleisavustusta nykyisen MTV3-kanavan uutis- ja ajankohtaistoiminnan tason ja tarjonnan ylläpitoon. Hakemuksen mukaan yleisavustuksella turvataan nykyisen uutistuotannon 18 tunnin viikkotaso vuosina 2018 ja 2019. MTV Sisällöt Oy haki myös 0,5 miljoonaa euroa erityisavustusta nykyisen uutis- ja ajankohtaistoiminnan laajentamiseen. Vuosien 2018 ja 2019 vaalit laajentavat merkittävästi uutis- ja ajankohtaistoimintaa.

Ministeriö katsoo, että MTV Sisällöt Oy:llä on hyvät edellytykset täyttää avustuksen yhteydessä asetettavan palveluvelvoitteen mukaiset velvollisuudet. Uutislähetyksiä tulee näyttää vähintään kolmesti päivässä sekä parhaaseen katseluaikaan.

Kritiikkiä voidaan valtion rahojen käytöstä kuitenkin esittää perustellusti, sillä MTV kierrättää miljoonia vuodessa veroparatiisin kautta. MTV:n omistaja ruotsalainen viestintäkonserni Bonnier lainasi luxemburgilaisesta tytäryhtiöstään 100 miljoonaa euroa kesäkuussa 2014 MTV:lle markkinoita kovemmalla korolla.

Vuonna 2014 Bonnier Treasury S.A. sai Luxemburgiin korkotuottoina noin 23 miljoonaa euroa, jotka johdannaissopimuksen perusteella päätyivät Bonnier Luxemburg S.a.r.l. -yhtiölle, josta ne maksettiin ennakko-osinkona Bonnier Finans A.B. -yhtiölle Ruotsiin. Miljoonat olivat ruotsalaisyhtiölle verotonta tuloa kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi. Bonnier Treasury oli nimittäin maksanut Luxemburgiin veroja, mutta vain 6 420 euroa. Bonnier Luxemburg maksoi veroa vielä vähemmän, 3 210 euroa.

Nykyinen MTV Oy ei ole edes vanha tuttu MTV Oy. Nykyinen yhtiö on perustettu vasta vuonna 2014 nimellä Bonext Oy, vuonna 2015 nimi muutettiin MTV Oy:ksi ja MTV Oy:stä tuli puolestaan MTV Sisällöt Oy. Päivän Lehden artikkelin asiasta löydät tästä.

Nyt myönnetyn avustuksen saajalla tulee olla yleisen edun kanavan ohjelmistotoimilupa. Viestintävirasto myönsi MTV Sisällöt Oy:lle 7.12.2017 yleisen edun kanavan ohjelmistotoimiluvan, joka astuu voimaan 1.1.2018. Tämä velvoittaa yhtiötä laajentamaan kanavan peittovelvoitteen kattamaan koko Suomen sekä edellyttää tekstitys- ja muiden palveluiden järjestämistä erityisryhmille.

Television uutis- ja ajankohtaistoiminnan avustus myönnetään nyt ensimmäistä kertaa. Avustusta haki myös Brilliance Communications Oy eli AlfaTV. Yhtiö haki erityisavustusta uutis- ja ajankohtaistoiminnan käynnistämiseen sekä nykyisen säännöllisen toiminnan ja ohjelmistojen laajentamiseen. Ministeriölle jäi epäselväksi, onko hakijalla edellytyksiä laajentaa toimintaansa esittämänsä mukaisesti ja se katsoi kokonaisarvioinnin perusteella, ettei avustusta ole järkevää hajauttaa usean hakijan kesken.

Uutistoiminnan avustusta edelsi erikoinen operaatio, kun hallitus päätti esittää ministeri Anne Bernerin toimeksiannosta kootun niin sanotun Harry Harkimon työryhmän esityksen mukaisesti miljoonatukea yleisen edun kanavalle – jollaista lupaa ei kukaan Suomessa ollut hakenut. Yleisesti otaksuttiin, että suurin tuen saaja olisi MTV – jonne Harkimo teki monta vuotta talk showtaan – jos vain yhtiö hakisi yleisen edun kanavan toimilupaa sekä tukea. Näin kävikin.

Päivän Lehden aikaisemman artikkelin asiasta voit lukea muun muassa tästä.

Kommentoi Facebookissa