Mitä esineitä lentokoneen käsimatkatavaroihin saa ottaa – sallitaanko sukkapuikot tai sähkötupakat?

Matkustajat tietävät teräaseiden ja räjähteiden kaltaisten vaarallisten esineiden täyskiellon, mutta kiperiä rajatapauksia riittää.

Matkustajat tietävät teräaseiden ja räjähteiden kaltaisten vaarallisten esineiden täyskiellon, mutta kiperiä rajatapauksia riittää. (Kuva Fotolia)

Finavia on koonnut tietopaketin käsimatkatavaroissa ja ruumassa sallituista ja kielletyistä esineistä.

TURVALLISUUS Moni on miettinyt, mitä arkisia esineitä lentokoneen käsimatkatavaroihin saa ottaa mukanaan, ja sekä Finavia että lentoyhtiöt saavat aiheesta usein kysymyksiä.

Vaikka käytännössä matkustajat tietävät teräaseiden ja räjähteiden kaltaisten vaarallisten esineiden täyskiellon, kiperiä rajatapauksia riittää. Vaaralliset esineet ovat lentokoneen matkustamossa kiellettyjä, mutta esimerkiksi kynsisakset ja sähkötupakat ovat hankalia rajatapauksia.

Finavian turvapalvelujen palvelupäällikkö Joni Pekkanen vastaa kysymyksiin muutamista yleistä hämmennystä aiheuttavista esineistä:

1 Kynsisakset, ompeluneulat ja sukkapuikot – sallittuja, tietyin ehdoin

Pistävät ja leikkaavat esineet, kuten sakset, linkkuveitset ja monitoimityökalut ovat turvallisuussyistä matkustamossa kiellettyjä. Poikkeuksen muodostavat pienet sakset, esimerkiksi kynsisakset, joiden terän pituus saranakohdasta mitattuna on alle 6 cm.

Myös ompeluneulat ja sukkapuikot ovat sallittuja – tosin on huomioitava, että jotkut lentoyhtiöistä voivat noudattaa tiukempaa turvallisuuskäytäntöä, etenkin Yhdysvaltoihin lentäessä.

2 Luottokorttiveitsi – kielletty

Pekkanen muistuttaa, että epäselvyyksiä aiheuttavat luottokorttiveitset ovat käsimatkatavaroissa kokonaan kiellettyjä, vaikka leikkaava terä on lyhyt. Luottokorttiveitsi tulkitaan turvatarkastuksessa kätketyksi esineeksi.

3 Soittimet – sallittuja, tietyin kokorajoituksin

Moni on miettinyt myös sitä, saako oman arvokkaan soittimen viedä koneen matkustamoon, sillä ruuma ei ole kalliille ja herkälle instrumentille paras paikka. Pekkasen mukaan soitinten osalta tilanne on simppeli: vain koko asettaa rajoitukset.

– Turvatarkastuksen näkökulmasta soittimet ovat aina sallittuja matkatavaroita. On kuitenkin lentoyhtiön asia määritellä, minkä kokoisen instrumentin saa viedä matkustamoon. Arvosoittimia kuljettavien kannattaa aina olla erikseen yhteydessä lentoyhtiöön matkaa varatessa.

4 Nesteet – kiellettyjä yli 100 millilitran pakkauksissa

Käsimatkatavaroista poistetaan turvatarkastuksessa eniten nesteitä. Tarkista artikkelin lopussa olevasta linkistä, miten nesteet pitää pakata ja mitkä poikkeukset ovat käsimatkatavaroissa sallittuja.

5 Varavirtalähde, sähkötupakka – sallittu käsimatkatavaroissa, kielletty ruumassa

Suurin osa matkatavaroihin liittyvistä kysymyksistä koskee käsimatkatavaroita. Kuitenkin myös ruumassakin on rajoituksensa: palovaaralliset aineet ja tavarat ovat siellä kokonaan kiellettyjä. Arkisten esineiden osalta tämä koskee etenkin litium-akkuja.

– Erilliset akut ovat ruumassa kiellettyjä. Tämä koskee niin kameran akkuja kuin tuiki tavallisia puhelimen varavirtalähteitäkin. Myöskään sähkötupakkaa ei saa laittaa ruumaan sen virtalähteen vuoksi.

6 Puhelimen laturi – sallittu

Puhelimen tavallisen verkkovirtalaturin saa pakata matkalaukkuun tai käsimatkatavaroihin aivan normaalisti, sillä niissä ei akkua ole.

7 Sähköpyörä, tasapainolauta – kielletty

Pekkanen muistuttaa matkustajia myös siitä, että akkukäyttöisiä tasapainolautoja ei saa kuljettaa lentokoneessa, sillä niiden akkuturvallisuudesta ei voida varmistua. Sähköpolkupyörää ei voi myöskään ottaa matkalle mukaan, mikäli sen akku ei ole selkeästi irrotettavissa tai sen akun kapasiteetti yli 160 wattituntia.

– Ylipäätään lentomatkustajan on hyvä huomioida, että monet sähkökäyttöiset kulkuneuvot ovat turvallisuussyistä kokonaan kiellettyjä.

Mitä tapahtuu, kun esine poistetaan?

Kiellettyjä esineitä kulkeutuu käsimatkatavaroihin osin tiedon puutteen vuoksi, mutta myös vahingossa.

– Sama laukku on usein kulkenut pilkkireissulta Kanarian-reissulle. Jos se arvokkaampi Leatherman turvatarkastuksessa sitten löytyy, pyrimme selvittämään esineen ruumaan siirtämisen tai postittamisen mahdollisuuden, jotta asiakkaan ei tarvitse pysyvästi luopua arvokkaasta työkalustaan, Pekkanen kertoo.

Lue myös: Tulli paljasti luvattoman lähetyksen Irakiin – massaspektrometri havaittiin Helsinki-Vantaan lentokentällä

Kommentoi Facebookissa