Mitä yhteistä on Satuhäillä, islamilla ja Anneli Auerilla – traaginen tapahtumaketju

Satuhäät-ohjelmassa vihillä käynyttä Veikka Joki-Erkkilää uhkaa vankeus, nuoren miehen perheen koviin kokemuksiin liittyvät myös islam ja Anneli Auer.

Satuhäät-ohjelmassa vihillä käynyttä Veikka Joki-Erkkilää uhkaa vankeus, nuoren miehen perheen koviin kokemuksiin liittyvät myös islam ja Anneli Auer. (Kuvat Yle/AOP/Fotolia)

Vankila uhkaa Satuhäiden kovia kokenutta ja petoksista epäiltyä sulhasta.

RIKOS Päivän Lehti kirjoitti helmikuussa Veikka Joki-Erkkilää koskevista petosepäilyistä. Poliisi on sittemmin edistynyt tutkimuksissaan, ja äskettäin Joki-Erkkilä vangittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Artikkelin voit lukea tästä.

Lain kanssa ristiriitaan Satuhäiden sulho on joutunut jo muutaman kerran. Hän oli myynyt asiakkaille nettinäkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, mutta sitä ei tullut lupausten mukaisesti. Lasku kylläkin tuli, ja sakot petoksesta vuonna 2015.

Kesällä 2016 tuli jo vuosi ja kuukausi ehdollista vankeutta. Hän oli tehtaillut kavereineen 8 111 perusteetonta laskua. Tienestiä tuli 108 000 euroa tuomion lisäksi.

Aivan ruusuilla tanssimiseen ei myöskään päättynyt Veikka Joki-Erkkilän rooli sulhasena Yleisradion Satuhäät-ohjelmassa. Avioero tuli jo ennen kuin ohjelma edes ehdittiin esittää televisiossa.

Sitäkin ikävämpi tapahtuma liittyy perheen menneisyyteen. Veikan 17-vuotias pikkusisko Laura murhattiin tammikuussa 2011. Laura oli seurustellut 19-vuotiaan irakilaissyntyisen pojan kanssa. Poika yritti käännyttää tyttöä islamiin, mutta tyttö halusi kuitenkin pysyä kristittynä.

Perheen lomamatkalta Uudesta-Seelannista tyttö lähetti pojalle viestin, että hän oli päättänyt lopullisesti katkaista suhteen. Kun Laura kotiuduttuaan meni noutamaan tavaroitaan pojan asunnosta, tämä puukotti hänet hengiltä. Teon jälkeen poika meni Lempäälään Kuokkalankosken rantaan ja surmasi siellä itsensä.

Tampereen moskeijassa järjestettiin surmaajalle muistotilaisuus, ja Facebookiin luotiin muistosivu. Sinne ilmestyi tekstejä, kuten “Muhis, olet sankarimme”. “Our angel Muhis” eli “Enkelimme Muhis” -niminen sivu tavoitti lähes 200 fania ennen kuin se suljettiin. Sivu löytyi verkosta senkin jälkeen, ja Muhiksesta laaja kuvagalleria. Ei verkosta mikään taida kadota lopullisesti.

Toinenkin murhenäytelmä tuli lähelle samaa perhettä, kun 15-vuotias Karoliina Kesti hukkui heinäkuussa 2011 perheen kotitalon läheiseen rantaan. Tytön skootteri oli päätynyt kumolleen Joki-Erkkilän kotitalon pihapiiriin. Tyttö oli mennyt läheiselle lammelle ja hukkunut sinne.

Ja lisää draamaa. Veikka Joki-Erkkilän äiti, tamperelainen lääkäri, oli avaintodistajana jutussa, jossa Anneli Auer tuomittiin lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Anneli Auer piti lääkärin oikeudessa esittämää kertomusta epäluotettavana muun muassa siitä syystä, että todistaja oli juuri menettänyt lapsensa henkirikoksen uhrina. Auerin mukaan se vaikutti todistajan kertomuksen luotettavuuteen.

Kommentoi Facebookissa