Satuhäiden sulhon oudot bisnekset – aluehallintovirasto varoittaa

Jo ennen kuin Veikka Joki-Erkkilän tähdittämä jakso ehti tulla ulos nauhoitettuna puolen vuoden kuluttua, nuoripari oli hakenut avioeroa.

Jo ennen kuin Veikka Joki-Erkkilän tähdittämä jakso ehti tulla ulos nauhoitettuna puolen vuoden kuluttua, nuoripari oli hakenut avioeroa. (Kuvituskuva Fotolia)

Yrittäjiä on uhkailtu ulosotolla ja maksuhäiriöllä, jos lähetettyä laskua ei makseta.

RIKOS Suositussa television Satuhäät-ohjelmassa esiintynyt sulhanen tuomittiin petoksesta joulukuussa 2015. Mies myi firmoille mainostoimistonsa kautta Facebook-tykkäyksiä hyvään hintaan. Tuhat tykkäystä saattoi maksaa 500–1000 euroa. Eräs henkilö ei tykkäyksiä FB-sivulleen saanut, vaikka maksoi 1 240 euroa. Hän vei asian oikeuteen, ja sulholle tuli sakot petoksesta.

Facebook-tykkäysten firmoille tuoma näkyvyys on joskus kyseenalaista. Tässäkin tapauksessa tykkäykset hankittiin muun muassa Intiasta, Bangladeshista ja Venäjältä. Mitä hyötyä firmoille on tuollaisesta keinotekoisesta näkyvyydestä? Maailmalta FB-tykkäyksiä voi ostaa kilohintaan. Tuhat tykkäystä saa muutamalla dollarilla. Kun ne siirtyvät suomalaisen firman Facebook-sivulle, hinta voikin olla jo tonnin.

Julkisuuden henkilöksi Veikka Joki-Erkkilä oli tullut jo kesällä 2013, kun hän meni naimisiin Satuhäät-nimisessä Yleisradion tosi-tv-ohjelmassa. Viime kesänä sama sulhasmies tuomittiin vuoden ja kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta.

Hän oli tehtaillut kavereineen 8 111 perusteetonta laskua. Aiheettomat laskut lähetettiin eri tahoille, ja teolla tavoiteltiin noin 3,5 miljoonan euron pottia. Laskun maksoi 283 yritystä tai henkilöä, vastaajat tienasivat teolla 108 000 euroa.

Muutakin vilunkia harrastettiin. Miesten firmalla oli palvelunumero, jonka puheluhinta oli 1,75 euroa minuutti. Sulhasmies korotti puheluhintaa niin, että puhelu maksoi 25 euroa minuutti. Huippukalliilla puheluilla miehet tienasivat 25 000 euroa. Sitten puhelin suljettiin väärinkäytösepäilyn takia.

Miesten firmoilla on hienoja nimiä, joista joku saattaa erehtyä päättelemään, että tässä ollaan virallisesti tekemisissä yritysmaailman ja lakiasioiden kanssa. Miehet suunnittelivat firman perustamista myös veroparatiisiin. Kun maa alkoi polttaa jalkojen alla, miehet pakenivat Espanjaan ja vuokrasivat sieltä huvilan. Mutta sieltäkin heidät kaivettiin leivättömän pöydän ääreen.

Tällä tosi-tv-sarjalla näyttää olevan lukuisia uusia tuotantokausia, sillä aluehallintovirasto on nyt poikkeuksellisesti lähettänyt tiedotteen varoittaen saamiensa yhteydenottojen perusteella Tampereen Laki ja Perintä Oy:n toiminnasta.

”Yrittäjien kertomusten mukaan puheluissa uhkaillaan tratalla, ulosotolla sekä luottotietojen menettämisellä, mikäli aiheetonta laskua sekä perintäkuluja ei makseta. Yhteydenotoissa yrittäjiä on uhkailtu esimerkiksi maksuhäiriömerkinnällä. Aluehallintoviraston tekemän selvityksen mukaan Suomessa toimivilla luottotietoyhtiöillä ei ole sopimusta Tampereen Laki ja Perintä Oy -nimisen yhtiön kanssa. joten kyseinen yhtiö ei voi toimittaa luottotietohäiriömerkintää rekisteröitäväksi.”

Tampereen Laki ja Perintä Oy:n toimitusjohtaja Veikka Joki-Erkkilän Aamulehdelle antaman kommentin mukaan yhtiö hoitaisi yli 15 000 yrityksen perintäasioita. Hänen mukaansa vanhan yrityksen Forive Laki Oy:n nimellä olisi myös sopimus Suomen Asiakastieto Oy:n kanssa. Suomen Asiakastieto taas toteaa, ettei ole enää muutamaan vuoteen tehnyt mitään yhteistyötä ja on kieltänyt nimensä käyttämisen yhteistyökumppanina.

Yrityksestä on tehty poliisille lukuisia rikosilmoituksia, sillä monet perintälaskun saaneet pitävät vaatimuksia perusteettomina. Tampereen Laki ja Perintä Oy on aluehallintoviraston selvityksen mukaan samaa konsernia alkuperäisten velkojien Suomen Mainosmediat Oy:n ja Suomen Sopimusoikeusvalvonta Oy:n kanssa, joten niiden saatavien perintään se ei tarvitse toimilupaa, jos laskut ovat oikeita.

Mutta miten kävi miehelle Satuhäissä? Jo ennen kuin Veikka Joki-Erkkilän tähdittämä jakso ehti tulla ulos nauhoitettuna puolen vuoden kuluttua, nuoripari oli hakenut avioeroa. Taisi onni olla pelkkää kissankultaa vain.

Kommentoi Facebookissa