Miten onni vaikuttaa NHL-vedonlyönnissä?

Pitkään ammatikseen pelannut Jorma Vuoksenmaa osaa nimetä myös joukkueen, jonka tekemisestä on onni kaukana.

Pitkään ammatikseen pelannut Jorma Vuoksenmaa osaa nimetä myös joukkueen, jonka tekemisestä on onni kaukana. (Kuva AOP)

Ammattivedonlyöjä Jorma Vuoksenmaa antaa muutaman hyvän jääkiekkovinkin.

JÄÄKIEKKO Joukkueiden onnekkuudesta tai päinvastoin epäonnesta maalipaikoissa usein puhuva Jorma Vuoksenmaa ei mieti vain yksittäisiä tilanteita, vaan hänellä on tarkka työkalu, jolla Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigan NHL:n joukkueiden onnekkuutta lasketaan.

– Olemme jakaneet hyökkäysalueen neliöihin. Kiinnitämme huomiota siihen, kuinka suuri osa tietyn neliön laukauksista joukkueella menee sisään. Toiset neliöt ovat parempia maalipaikkoja kuin toiset.

Näin tekemällä Vuoksenmaa näkee, kuinka hyville maalintekopaikoille tietty joukkue pääsee ja mikä on sen tehokkuus näissä paikoissa. Sellaisella joukkueella ei onni kauan kestä, joka on hyvän tuurin ansiosta saanut edellisissä otteluissa runsaasti huonoista paikoista vähillä yrityksillä maaleja.

– Esimerkiksi New Jersey Devils ei varmasti tule jatkamaan pitkään näin hyvin. He ovat olleet onnekkaita maalipaikoissa, ammattivedonlyöjä analysoi Urheiluviikolle antamassaan haastattelussa.

Kun joukkueella lähtee kulkemaan hyvin, pelaajat saavat hyvän henkisen nosteen siitä. Urheilijat ovat kuitenkin ihmisiä. Pitkään ammatikseen pelannut Jorma Vuoksenmaa osaa nimetä myös joukkueen, jonka tekemisestä on onni kaukana.

– Meillä on kaikista joukkueista tietoa tehtyjen ja päästettyjen maalien suhteen. Washington Capitals tekee paljon maaleja ja myös päästää vähän, joten heidän kohdallaan ei voida puhua onnesta. Heidän tulivoimansa on poikkeuksellista ja maalivahdit erittäin hyviä, hän sanoo.

Vuoksenmaa ei kuitenkaan perusta kaikkea ainoastaan tilastoihin, vaan myös inhimillisillä tekijöillä on oma vaikutuksensa. Esimerkkijoukkueiksi hän ottaa hyvin kautensa aloittaneet Montreal Canadiensin ja viime kausien surkeisiin esityksiin nähden selvän parannuksen tehneen Toronto Maple Leafsin.

– Näillä joukkueilla viime kausien menestymisellä ei ole paljoa merkitystä, koska ne ovat fanaattisia ja emotionaalisia kiekkokaupunkeja. Kun joukkueella lähtee kulkemaan hyvin, pelaajat saavat hyvän henkisen nosteen siitä. Urheilijat ovat kuitenkin ihmisiä, Vuoksenmaa linjaa.

Vuosikymmenet NHL-kiekkoa seurannut ammattilainen vinkkaa kiinnittämään huomiota myös maalivahtien rasitukseen ja peluutukseen.

– Kannattaa miettiä rasitustilaa. Kiinnitän huomiota siihen, kuinka vähän on jäänyt aikaa palautumiseen ja missä vaiheessa edellinen ottelu ratkesi. Ratkaisu on saattanut tulla nopeasti tai sitten on menty jatkoajalle asti.

Vuoksenmaa on kertonut pelaavansa mielellään levännyttä joukkuetta, joka pelaa edellisenä iltana pelannutta joukkuetta vastaan.

– Bäkkäreiden (back-to-back -otteluissa) kertoimissa ei näy tarpeeksi joukkueiden rasitusmäärät.

Jorma Vuoksenmaa on tehnyt tänä vuonna myös Pelaajalta pelaajille -nimisen oppaan vedonlyöntiin.

Kommentoi Facebookissa