Miten torjua murrot mökkeihin? – Viime vuonna poliisille tehtiin 1 177 ilmoitusta

Mökin seesteiseen rauhaan tuovat särön murtautujat ja ilkivallantekijät.

Mökin seesteiseen rauhaan tuovat särön murtautujat ja ilkivallantekijät. (Kuva Fotolia)

Arvokkaat tavarat pois talveksi, sovi naapureiden kanssa valvonnasta.

MÖKKIMURROT Mökkimurrot ovat harmillisia mökkien omistajille ja haasteellisia tutkittavia poliisille, sillä usein talven mökkimurtotuhot paljastuvat vasta keväällä uuden mökkikauden alkaessa.

Mökkimurtoja kannattaakin estää ennakolta. Tuhoja ja omaisuusvahinkoja voidaan estää, kun arvokasta omaisuutta ei jätetä talveksi mökkiin. Jos arvotavaraa on sinne pakko jättää, niiden tunnisteet kannattaa ottaa talteen ja kuvata tavarat.

Hyvä apu on myös naapuriapu: sovitaan naapureiden kanssa, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään ja ottavat tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin.

Alkuvuonna mökkimurtojen määrä on hiukan laskenut edelliseen vuoteen verrattuna. Kuitenkin tiettyjen poliisilaitosten alueella, muun muassa Sisä-Suomessa, suuriin lukuihin on tullut edelleen lisäystä.

Vuonna 2018 poliisi kirjasi yhteensä 1 177 mökkimurtoilmoitusta eli vapaa-ajan asuntoon kohdistunutta törkeää varkautta, varkautta tai niiden yritystä. Viime vuoden syyskuun lopussa lukumäärä oli 888, kun tänä vuonna murtojen ja niiden yritysten määrä on poliisin tietojärjestelmän perusteella 856.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan määrä vuosittain vaihtelee.

– Yksittäinen aktiivinen tekijä tai tekijäporukka voi suuresti vaikuttaa tietyn alueen lukuihin. Moneen murtoon liittyy omaisuuden anastamisen lisäksi sotkemista ja yleistä paikkojen hajottamista. Etenkin nuoremmat tekijät syyllistyvät tällaiseen, Aho kertoo.

Mökeistä anastetaan yleensä käyttöomaisuutta, työkaluja ja -koneita, ajoneuvoja kuten mopoja ja mönkijöitä sekä niiden siirtämiseen tarvittuja perävaunuja.

– Helposti realisoitava omaisuus kelpaa. Harmittavaa on, etteivät omistajat osaa kuvailla anastettua tavaraa tarkasti eli liian usein mitään yksilöitäviä tunnuksia ei ole otettu talteen. Kuvat olisivat tunnistuksessa hyvän apuna.

Ahon mukaan monen mökkimurron takana on lähiseudulla asustava, useasti päihdeongelmista kärsivä tekijä, jolla on laajaa kokemusta kaikesta omaisuusrikollisuudesta.

– Mökeissä kierrellään, kun mökkikausi on ohitse eikä aktiivista valvontaa ole. Sitä anastetaan, mitä on tarjolla. Uhrien kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja, jos vaikka lähialueella olisi tarjolla itselle tutun näköistä omaisuutta, Aho sanoo.

Lue myös: Mökkimurtautuja jäi kiinni verekseltään – poliisi löysi kymmeniä perämoottoreita ja moottorisahoja

Näin estät mökkimurron

Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen.

Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.

Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.

Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.

Sovi siitä, että kaikki mökkiläiset ja alueen muut asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli tarkkailevat epäilyttävien henkilöiden kulkua ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.

Kommentoi Facebookissa