Britannia ja EU pääsivät yhteisymmärrykseen brexit-sopimuksesta – brittiparlamentissa vastustus jatkuu

Britannian pääministeri Boris Johnson neuvotteli uuden sopimuksen, mutta ei ole varmaa, kelpaako se briteille.

Britannian pääministeri Boris Johnson neuvotteli uuden sopimuksen, mutta ei ole varmaa, kelpaako se briteille. (Kuva AOP)

Sekä oppositio että brittihallituksen tukipuolue Pohjois-Irlannin unionistipuolue torjuvat sovinnon.

BREXIT Britannian on määrä erota Euroopan unionista lokakuun 31. päivä eli vain kahden viikon kuluttua. Brittiparlamentti hylkäsi aikoinaan entisen pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman sopimuksen, ja pitkään pelättiin, että brexit toteutuisi ilman mitään sopimusta.

Konservatiivien uuden puheenjohtajan ja pääministerin Boris Johnsonin käymät neuvottelut olivat myös pitkään umpikujassa, kunnes aivan viime päivinä kerrottiin uuden sopimuksen olevan lähellä. Lopulta  komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti tänään Twitterissä, että EU ja Britannia ovat päässeet sopimukseen brittien EU-eron yksityiskohdista.

Myös Boris Johnson innostui käyttämään pikaviestipalvelua.

– Meillä on mahtava uusi sopimus, joka palauttaa kontrollin, Johnson twiittasi.

EU:n pääneuvottelijana toiminut Michel Barnier kuvaili tiedotustilaisuudessa Britannian kanssa saavutettua sopimusta. Ongelmallinen Pohjois-Irlanti säilyisi Yhdistyneiden kuningaskuntien tullialueen osana. Pohjois-Irlantiin kulutukseen tarkoitetuista tuotteista perittäisiin jatkossa Britannian tulli, mutta mahdollisesti EU:n alueelle matkaansa jatkavista tuotteista EU:n tullit.

Brittihallituksen tukipuolueena toimiva Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on kuitenkin ilmoittanut, että nyt neuvoteltu sopimus ei kelpaisi sille. Myöskään oppositiossa oleva Britannian työväenpuolue ei aio johtajansa Jeremy Corbinin mukaan tukea sopimuksen hyväksymistä.

Boris Johnson on kuitenkin luottavainen sopimuksen läpimenosta ja hän kehotti parlamenttia vahvistamaan sen istunnossaan viikonvaihteessa.

Lue myös: Boris Johnsonista brittien pääministeri – lupaus viedä brexit päätökseen vaikka ilman erosopimusta

Kommentoi Facebookissa