Mitsubishi ei luovuta tavallisten henkilöautojen osalta – tulossa on uusi pikkuauto Renault Clion pohjalta

Mitsubishin valikoimassa on tällä hetkellä pikkuauto, jonka suomalaiset tuntevat nimellä Space Star ja britit Miragena.

Mitsubishin valikoimassa on tällä hetkellä pikkuauto, jonka suomalaiset tuntevat nimellä Space Star ja britit Miragena. (Kuva Mitsubishi)

Malliston uutuudella on tärkeä rooli valmistajakohtaisissa päästörajoissa.

AUTOT Mitsubishin mallivalikoima oli joskus yhtä laaja kuin muilla japsibrändeillä, mutta viime vuosina merkki on suunnannut lähes kaikki panoksensa katumaastureihin. Tämä suuntaus on vain voimistunut sen jälkeen, kun Mitsu joutui pahimpiin kilpailijoihin kuuluneen Renault-Nissanin nielaisemaksi.

Fuusio oli seurausta Mitsubishin historian pahimmasta skandaalista, kun se oli vääristellyt autojensa kulutuslukemia systemaattisesti vuosikymmenten ajan. Uuden isännän alaisuudessa japanilaiset ovat ehtineet jo esitellä tuoreen Eclipse Crossin, jossa vanhan urheilucoupén mallinimi on otettu uusiokäyttöön nykytrendien mukaisessa crossoverissa. Myös muita uusia katumaastureita on tulossa, mutta perinteisiä henkilöautojakaan ei unohdeta aivan kokonaan.

Jatkuvasti tiukentuvissa valmistajakohtaisissa päästörajoissa on nimittäin todella hankala pysyä pelkillä SUV-luokan autoilla, joiden kulutus on väistämättä korkeampaa kuin matalakattoisissa malleissa. Niinpä Mitsu aikoo tuoda mallistoonsa upouuden pikkuauton, jolla on tärkeä rooli päästötalkoissa.

Uutuutta ei kuitenkaan tehdä aivan puhtaalta pöydältä, vaan siinä hyödynnetään uuden Renault Clion perusrakennetta. Myös seuraavan sukupolven Nissan Micra tehdään samalta pohjalta, joten konserni ottaa tekniikkansa todelliseen tehokäyttöön. Uusi Clio on tulossa markkinoille ensi vuonna, ja japsiversiot seuraavat perässä tulevina vuosina.

Mitsubishille pikkuauto on päästötavoitteiden saavuttamisen lisäksi myös myynnillisesti tärkeä.
Mitsubishille pikkuauto on päästötavoitteiden saavuttamisen lisäksi myös myynnillisesti tärkeä. (Kuva Mitsubishi)

Pohjalevyn lisäksi myös moottoriteknologia on peräisin Renaultilta, eli Mitsubishin pikkuista vauhdittaa kolmisylinterinen bensaturbo. Merkin varapääjohtaja Vincent Cobee vahvisti brittiläiselle Auto Expressille uuden pikkuauton tulon ja Renault-Nissanin pohjalevyn käytön muutaman viikon takaisessa Tokion autonäyttelyssä. Hän kertoi kuitenkin, että esimerkiksi Outlanderin seuraajaksi asettuva katumaasturi on prioriteettilistalla sitä ennen.

Pikkuauto on päästötavoitteiden saavuttamisen lisäksi myös myynnillisesti tärkeä. Cobeen mukaan B-segmentin autot muodostavat lähes kolmasosan maailmanlaajuisesta kysynnästä, joten Mitsubishi ei voi tyytyä pelkkiin crossovereihin ja katumaastureihin. Merkin valikoimaan kuuluu nytkin lähes menneisyyden jäänteeltä vaikuttava pikkuauto, jota myydään Suomessa Space Starin nimellä.

Seuraajasta tulee kertaluokkaa modernimpi uuden Renault Clion perusrakenteen ansiosta, ja autosta tarjotaan ilmeisesti myös hybridiversiota. Jos Mitsubishi jatkaa vanhojen nimien henkiinherättämistä, uutuus voitaisiin ristiä Coltiksi Mitsun takavuosien suosikin mukaan. Toinen vaihtoehto on muun muassa brittimarkkinoilla käytössä ollut Mirage.

Kommentoi Facebookissa