Porvoon tragedian taustaa – isän kuoliaaksi puukottama pikkutyttö oli aikaisemmin kaapattu Karibialle

Porvoo murheellinen päivä painui iltaan. Pikkukirkossa oli mahdollisuus keskusteluun ja kynttilänsytyttämiseen, kaupungintalolla suruliputus.

Porvoon murheellinen päivä painui iltaan. Pikkukirkossa oli mahdollisuus keskusteluun ja kynttilänsytyttämiseen, kaupungintalolla oli suruliputus. (Kuva Fotolia)

Suomalainen tytön äiti oli hakenut lähestymiskieltoa väkivaltaiselle isälle.

RIKOS Maanantaiaamu alkoi murheellisesti, kun Itä-Uudenmaan poliisi kertoi saaneensa klo 7.59 hälytyksen Porvoon keskustassa Lyseon leikkipuistossa tapahtuneen väkivallanteon johdosta.

Tapahtumat olivat saaneet alkunsa noin viittä minuuttia aikaisemmin, kun isä oli hakenut kolmevuotiaan lapsen luvatta kotoa ja vienyt hänet läheiseen puistoon. Mies oli alkanut pahoinpidellä pientä lasta puukottamalla.

Poliisipartio oli tapahtumapaikalla klo 8.05 ja sai keskeytettyä väkivallanteon käyttämällä tarvittavia voimakeinoja. Lapsi toimitettiin sairaalahoitoon, mutta hän menehtyi myöhemmin vammoihinsa.

Poliisi kirjoitti tapauksesta poikkeuksellisen kommentin poliisilaitoksen Facebook-sivulle.

”On tehtäviä ja sitten on toisenlaisia tehtäviä. Tänään oli tehtävä jota ei kukaan halua kohdalleen, tapahtumia jota ihmismieli ei meinaa käsittää. Pieni lapsi menehtyy väkivallan seurauksena, viaton ihmislapsi.”

Poliisi otti välittömästi tapahtumapaikalta kiinni epäillyn tekijän, joka on Ranskan kansalainen. Poliisi tutkii henkirikoksen motiivia ja olosuhteita, epäillyn kuulustelut aloitetaan huomenna. Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys tarjoaa kriisiapua.

Tapahtuneen taustalta löytyy vaikea huoltajuusriita, jonka yksityiskohdat ilmenevat Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden syyskuun alussa antamasta päätöksestä. Käräjäoikeuden päätöksestä kertoi ensimmäisenä MTV, myös Ilta-Sanomat raportoi asiasta.

Ranskan kansalainen, nykyisin 38-vuotias mies ja suomalainen nainen olivat tavanneet Pariisissa yhdeksän vuotta sitten. Heille syntyi tytär vuonna 2014, mutta suhde päättyi eroon kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2016.

Mies ei kuitenkaan suostunut poistumaan asunnosta. Äiti ja tytär viettivät kolme viikkoa turvakodissa väkivaltaisen miehen johdosta, kunnes mies sai häädön asunnosta tammikuussa 2017. Mies oli tuomittu tammikuussa lisäksi kolmesta pahoinpitelystä, joiden uhri oli hänen toinen alaikäinen tyttärensä.

Mies vei häädön jälkeen toistakymmentä kertaa pienen tytön pois kotoaan ilman äidin lupaa, myös yöksi. Kesäkuussa mies oli hankkinut pienelle tyttärelle äidin tietämättä Ranskan passin ja kansalaisuuden, sekä kaappasi hänet Karibialle kotiseudulleen, miehen kertoman mukaan tutustumaan sukulaisiinsa. Äiti haki tytön takaisin heinäkuussa.

Elokuussa huoltajuusriitaa puitiin käräjäoikeudessa Porvoossa. Oikeuden papereista ilmenee, että miehellä ei ollut asuntoa tai työtä, äidin kertoman mukaan hän oli uhannut myös tappaa naisen, itsensä ja lapsen, minkä mies kiisti.

Oikeus antoi äidille yksinhuoltajuuden, josta päätöksestä mies valitti Helsingin hovioikeuteen. Äiti oli hakenut väkivaltaiselle miehelle myös lähestymiskieltoa, mutta asian käsittely oli kesken.

  • Päivän Lehti on seurannut tapausta tässä

Kommentoi Facebookissa