Mobiilirobotti vapauttaa sairaalahenkilöstön resursseja

Terveysjätit ostavat tällä hetkellä pienempiä terveyspalveluyhtiöitä kovaa vauhtia.

Terveysjätit ostavat tällä hetkellä pienempiä terveyspalveluyhtiöitä kovaa vauhtia. (Kuva Fotolia)

Robottiteknologia hoitaisi esimerkiksi tarvikkeiden ja lääkkeiden kuljetuksen.

TERVEYS Lääkehuoltotiloja suunnitteleva ja toteuttava VMP-interior on kehittänyt sairaalan sisälogistiikkaa tehostavan mobiilirobotin, joka voi huolehtia esimerkiksi tarvikkeiden, pyykkien tai lääkkeiden kuljetuksesta osastolta toiselle. Mobiilirobotti hyödyntää korkealaatuista, valmista robottiteknologiaa. Uutuus on tällä viikolla ensiesittelyssä Farmasian Päivillä Helsingissä.

Ensimmäinen mobiilirobotti on varustettu sähkölukittavalla lääkelaatikostolla. Robotin päälle tai vedettäväksi voidaan lisäksi asentaa mikä tahansa kaappi, laatikosto, hyllykkö, rullakko tai esimerkiksi erikseen räätälöity instrumenttipöytä. Robottialustan päälle rakennettava kaluste on mahdollista räätälöidä täysin sairaalan tarpeiden mukaan.

Uutuustuote hyödyntää tanskalaisen Mobile Industrial Robots ApS:n valmista robottialustaa. Yhtiön robottiteknologian on jo käytössä tanskalaisissa sairaaloissa ja hoivakodeissa. Robotti tunnistaa ympäristönsä ja toimii yhdessä ihmisten kanssa niin, ettei törmäyksiä pääse tapahtumaan.

– Mobiilirobotti vähentää tarvikkeiden nouto- ja kuljetustarvetta ja jättää henkilöstölle enemmän aikaa juuri siihen tärkeimpään eli ihmistä vaativiin työtehtäviin, kertoo myyntipäällikkö Tuomas Kärki VMP-interiorilta.

Robottialustan päälle rakennettava kaluste on mahdollista räätälöidä sairaalan tarpeiden mukaan. (Kuva VMP-interior)
Robottialustan päälle rakennettava kaluste on mahdollista räätälöidä sairaalan tarpeiden mukaan. (Kuva VMP-interior)

Idea mobiilirobotin kehittämiseen lähti lääkealan messuilta Saksasta.

– Tutustuimme siellä vastaavanlaiseen robotti-innovaatioon ja löysimme Suomesta omaan projektiimme sopivan yhteistyökumppanin, Posicraftin. Nyt puoli vuotta myöhemmin meillä on jo käyttövalmis tuote. Mobiilirobotti sopii hyvin tuotevalikoimaamme, sillä kaikki ratkaisumme tähtäävät sujuvampaan työntekoon turvallisuutta unohtamatta.

Robotin kokeiluun etsitään parhaillaan pilottikohteita, ja tarkoitus on myös toteuttaa esittelykiertue eri sairaanhoitopiireissä.

– Toivomme, että pääsemme keskustelemaan monien hoitoalan ammattilaisten kanssa robotin hyödyntämisestä ja sen jatkokehittämisestä. Olemme avoimia kaikenlaisille yhteistyöehdotuksille, toteaa Kärki.

VMP-interior Oy on raumalainen apteekkien, lääkehuoltotilojen ja myymäläratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen erikoistunut yritys, jolla on alasta yli 25 vuoden kokemus.

Kommentoi Facebookissa