Modernin taiteen museo lahjoitti taideteoksen espoolaisille – Espoon Nelli ilahduttaa kaupunkilaisia

Taiteilija Kerttu Horila Espoon Nelli -taideteoksen julkistustilaisuudessa. (Kuva Ari Karttunen/ EMMA – Espoon modernin taiteen museo)

Liikuteltava veistos vaihtaa vuosittain paikkaa kaupunkilaisten päättämänä.

VEISTOS EMMA – Espoon modernin taiteen museo lahjoitti taideteoksen espoolaisille kaupungin 50-vuotisjuhlan kunniaksi.  Espoon Toppelundinrannassa siniharmaalla penkillä istuu nyt ihmisen kokoinen veistos, Espoon Nelli, jonka viereen voi mennä istumaan.

Kerttu Horilan espoolaisille suunnittelema pronssiveistos ilahduttaa tulevaisuudessa espoolaisia ja Espoossa vierailevia eri puolilla kaupunkia. Espoon Nelli siirtyy vuosittain uuteen paikkaan ja tulee näin osaksi useiden kaupunkilaisten arkea.

Veistoksen paikan valinta tapahtuu viestikapulaa siirtämällä. Espoon Nellin seuraavan paikan päättää Espoon nuorisovaltuusto, joka puolestaan saa tehtäväkseen nimetä seuraavaksi sijoituspaikasta päättävän tahon. EMMAn taiteilijalta tilaama veistos tulee myös osaksi museon omaa EMMA-kokoelmaa.

Espoon Nelli on äidillinen ja ystävällinen koiran ja ihmisen yhdistelmä, jolla on koiranpentu kainalossaan. Veistos on osa Kerttu Horilan Eläimellisiä ihmisiä ja inhimillisiä eläimiä -sarjaa, jossa ihmisen ja eläimen piirteet yhdistyvät sadunomaisiksi mielikuvitushamoiksi.

– EMMAssa tehdään aktiivisesti työtä Espoon julkisen taiteen parissa. Espoon Nelli ei ole sidottu yhteen paikkaan, vaan se tuo iloa eri puolille kaupunkia. Teos on perinteinen pronssiveistos, mutta maalattu värikkäästi. Se on vuorovaikutteinen ja helposti lähestyttävä kaikenikäisille.  EMMAn kokoelmista vastaava intendentti Henna Paunu kuvailee.

Kerttu Horila (s. 1946) on kuvanveistäjä, joka on tunnettu erityisesti luonnollisen kokoisista ihmisveistoksistaan julkisessa tilassa. Horilan pääasiallinen materiaali on keramiikka, mutta hän on tehnyt useita julkisia veistoksia myös pronssista. Teosten lähtökohtana taiteilija kertoo olevan ihmisten tarkkailu, niin ihmisten olemusten, eleiden kuin ilmeiden, joka tekee hahmoista hyvinkin inhimillisiä persoonia.

Lue myös: Musiikkijuhlien tavoite – nostaa Jean Sibeliuksen sekä Alvar ja Aino Aallon Turkua kansainvälisesti

Kommentoi Facebookissa