Musiikkijuhlien tavoite – nostaa Jean Sibeliuksen sekä Alvar ja Aino Aallon Turkua kansainvälisesti

Turussa on muun muassa Suomen ainoa Sibelius-museo. (Kuva Sibelius-museo)

Sekä Sibeliuksella että Aalloilla on aikanaan ollut vahva linkki Turkuun.

MUSIIKKIJUHLAT Jean Sibelius sekä Alvar ja Aino Aalto ovat kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia henkilöitä ja taiteilijoita yhä tänäkin päivänä. Sekä Sibeliuksella että Aalloilla on aikanaan ollut vahva linkki Turkuun.

Turun musiikkijuhlat haluaa vahvistaa Sibeliuksen ja Aallon pariskunnan näkymistä myös Turun kansainvälisessä markkinoinnissa ja omassa toiminnassaan. Musiikkijuhlat panostaa entistä vahvemmin kansainväliseen markkinointiin ja haluaa omalta osaltaan vahvistaa kaupungin kulttuurimatkailullista vetovoimaa.

– Meilläkin, kuten Suomella maana ylipäänsä, on kuitenkin vielä paljon työtä vahvemman kansainvälisen kulttuurimatkailun edistämisessä eli suomeksi sanottuna kansainvälisten matkailijoiden houkuttelemisessa, sanoo Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Työ kansainvälisen markkinoinnin ja houkuttelevuuden eteen on käynnistettävä jo ennen suurhankkeiden valmistumista, ja Turun kannattaakin hyödyntää vahvaa kulttuurihistoriallista perinnettään entistä paremmin.

– Turussa on Suomen ainoa Sibelius-museo, joka mielestämme ansaitsee entistä vahvemmin paikkansa Turun kansainvälisessä markkinoinnissa. Onhan Sibelius selvästi tunnetuimpia suomalaisia maailmalla. Aivan kuin Tampere hyödyntää maan ainoaa Muumi-museota ansiokkaasti erityisesti aasialaisten turistien houkuttelussa. Tämä ei ole pois Sibeliuksen Ainolalta tai Hämeenlinnan Sibeliuksen syntymäkodilta sen enempää kuin Muumi-museo on pois Naantalin Muumimaailmalta. Päinvastoin: mitä vahvempi brändi on, sitä enemmän se kiinnostaa, toteaa Ketomäki.

Sibeliuksen suhteesta Turkuun on laajasti jo tehtyä tutkimusta, jonka on nyt koonnut musiikkijuhlien kotisivuja varten säveltäjä Lauri Mäntysaari, yhteistyössä Sibelius-museon kokoelmaintendentti Sanna Linjama-Mannermaan kanssa.

– Turussa on paljon nähtävää, mutta aivan varmasti Sibeliuksen jalanjäljissä kulkeminen ja Sibelius-museossa vierailu toimivat houkuttimena osalle musiikista ja kulttuurista kiinnostuneista matkailijoista, toteaa Liisa Ketomäki.

Turun musiikkijuhlat on tekemässä samanlaisen noston markkinoinnissaan Alvar ja Aino Aallon ympärille. Juuri ovensa yleisölle avannut upea Paimion parantola on yksi Alvar ja Aino Aallon mestariteoksista ja kiinnostaa laajasti matkailijoita. Musiikkijuhlat on tehnyt läheistä yhteistyötä Paimion parantolan kanssa ja saa järjestää parantolan tiloihin ensimmäisenä toimijana konsertin. Siinä kuullaan kansainvälisesti menestynyttä pianisti Paavali Jumppasta, joka tulkitsee arkkitehtuuriteemaisen konsertin perjantaina 12. elokuuta.

– Turun kaupunki on yksi Paimion parantolasäätiön perustajista. Tämän ohella kaikki Aalto-huonekalut valmistetaan yhä Suomessa ja Turun Littoisten tehtaalla, jossa ne on valmistettu vuodesta 1935 eli Artekin perustamisesta lähtien. Toisin sanoen, Aalto-huonekalut lähtevät maailmalle Turusta. Tästä on samoin ilo kertoa kansainvälisesti. Toiveemme on voida järjestää konsertteja ja muita tapahtumia Paimion parantolan kanssa myös tulevina vuosina tämän ensimmäisen historiallisen kesän jälkeen, sanoo Ketomäki.

Lue myös: Turun musiikkijuhlat vie musiikin Paimion parantolaan – ohjelmistolla vahva yhteys Alvar Aaltoon

Kommentoi Facebookissa