Moottorivene upposi, purjevene ajoi rysään – merivartiostolla kiireisiä pelastustehtäviä

Merivartiosto vastaanotti hätäilmoituksen Porvoon Pellingin itäpuolella rysään ajaneesta veneestä.

Merivartiosto vastaanotti hätäilmoituksen Porvoon Pellingin itäpuolella rysään ajaneesta veneestä. (Kuva Rajavartiolaitos)

Merivartiosto muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä, merellä tilanne voi muuttua nopeasti.

ONNETTOMUUS Rajavartiolaitoksen alainen Suomenlahden merivartioston Meripelastuslohkokeskus Helsinki sai torstaina ilmoituksen ajelehtivasta moottoriveneestä Porkkalanselällä. Tehtävään hälytettiin Porkkalan merivartioasemalta kaksi venepartiota.

Hetkeä myöhemmin, Porkkalan merivartioaseman partioiden ollessa jo matkalla, tilanne muuttui vakavammaksi veneen alkaessa ottaa vettä sisäänsä. Tehtävään hälytettiin avuksi myös Rajavartiolaitoksen päivystävä meripelastushelikopteri Helsingistä.

Vene otti vettä nopeasti ja nelihenkinen perhe joutui veden varaan veneen upottua. Henkilöt pelastettiin vedestä Porkkalan merivartioaseman partioveneeseen. Kaikilla henkilöillä oli onneksi pelastusliivit päällään.

Tuuli oli alueella navakka, noin 8–12m/s, ja aallokko reilua. Alkoholilla ei ollut osuutta tapahtumaan. Suomenlahden merivartiosto muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä, sillä merellä tilanne voi muuttua nopeasti.

Perjantaina klo 06.25 merivartiosto vastaanotti hätäilmoituksen Porvoon Pellingin itäpuolella rysään ajaneesta veneestä. Veneessä oli kyydissä kaksi henkilöä.

Tehtävään hälytettiin aluksi Porvoon merivartioaseman partio ja tuulen noustessa päivystävä meripelastushelikopteri vartiolentolaivueesta sekä Haapasaaren merivartioaseman partio.

Vene oli takertunut rysään potkurista ja tilanne oli aluksi rauhallinen. Aallokko muodostui kuitenkin kovaksi kiihtyvän kaakkoistuulen johdosta, minkä seurauksena vene alkoi vuotaa hieman ja veneessä olijoiden olosuhteet heikentyivät. Henkilöitä ei saatu evakuoitua veneeseen.

Veneen kyydissä olleet mies ja nainen valmistauduttiin evakuoimaan meripelastushelikopterilla, mutta tarve evakuoimisesta poistui veneen irrottua rysästä. Irtoamisen jälkeen oli vaarana, että kova kaakkoistuuli paiskaa veneen kivikkoon.

Porvoon merivartioaseman partion ja rysän omistajan nopeat toimet hätähinauksen aloittamiseksi saivat veneen pysähtymään ja hinaus saatiin käyntiin. Vene hinattiin Porvoon Tirmooseen hieman vettä vuotavana, mutta henkilöt selvisivät säikähdyksellä.

Alkoholilla ei epäillä olevan osuutta tapahtumaan, Suomenlahden merivartiosto selvittää tapahtunutta. Pelastustapahtuma oli haastava niin pelastajille kuin pelastettavillekin.

Meripelastuskeskus Turku vastaanotti lauantaina iltapäivällä klo 16 jälkeen Vaasan hätäkeskukselta ilmoituksen karille ajaneesta moottoriveneestä Maalahden Bergön länsipuolisessa saaristossa. Matkavene oli ajanut kovalla vauhdilla karille ja uppoamisen välttämiseksi kuivalle maalle.

Veneessä oli neljä aikuista, jotka kaikki saivat törmäyksen yhteydessä eriasteisia vammoja. Meripelastuskeskus hälytti tehtävään useita pelastuksen ja ensihoidon yksiköitä sekä Vallgrundin ja Kaskisten merivartioasemien veneet. Ensimmäisenä onnettomuuspaikalla ollut pelastuslaitoksen vene Bergöstä evakuoi henkilöt rantaan, josta heidät kuljetettiin jatkotutkimuksiin. Länsi-Suomen merivartiosto tutkii tapahtunutta.

Kommentoi Facebookissa