Mosambikin myrskytuhot alkavat täsmentyä – välitöntä apua tarvitsee 600 000 ihmistä

Ihmiset yrittävät etsiä edes jotain pelastettavaa tuhoutuneista kodeistaan Praia Novan kylässä Beiran alueella.

Ihmiset yrittävät etsiä edes jotain pelastettavaa tuhoutuneista kodeistaan Praia Novan kylässä Beiran alueella. (Kuva Denis Onyodi/ IFRC Climate Centre)

Mosambik on maailman köyhimpiä maita ja Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikainen kumppani.

LUONNONKATASTROFI YK:n mukaan Mosambikiin ja sen naapurimaihin iskenyt hirmumyrsky saattaa olla pahin säähän liittyvä luonnonkatastrofi eteläisellä pallonpuoliskolla. Tiedot Mosambikin rannikolle Beiran kaupunkiin ja sen ympäristöön iskeneen Idai-myrskyn aiheuttamista valtavista tuhoista alkavat täsmentyä. Myrskyn alle jäi Mosambikissa noin 1,7 miljoonaa ihmistä, arvioi Maailman ruokaohjelma WFP.

Kuolonuhrien määrän pelätään nousevan ainakin tuhanteen. Sadat tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa. Välitöntä apua tarvitsee 600 000 ihmistä, ja WFP arvioi puolen miljoonan ihmisen tarvitsevan ruoka-apua. Myrsky aiheutti myös valtavia tuhoja naapurimaissa Zimbabwessa ja Malawissa, joissa on myös raportoitu kuononuhreista.

EU on myöntänyt 3,5 miljoonaa euroa hätäapua lievittämään myrskytuhojen aiheuttamaa humanitaarista hätää. Summasta 2 miljoonaa euroa suunnataan Mosambikiin. YK:n keskitetty hätäapurahasto CERF on myöntänyt alueelle 20 miljoonaa dollaria.

Suomi tukee 8 miljoonalla eurolla hätäapurahastoa, ja sen kautta menee apua myös Mosambikiin. Avustustyötä pahimmalla tuhoalueella koordinoi Mosambikin kansallinen katastrofiviranomainen INGC. Suomi tukee myrskyn uhreja yleisavustuksillaan kansainvälisten järjestöjen kautta.

– Mosambikissa viranomaiset ja avustusjärjestöt jatkavat hirmumyrskyn tuhojen kartoitusta ja välittömiä pelastustöitä. Suomen suurlähetystö seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä, suurlähettiläs Laura Torvinen kertoo Maputosta.

Maailman ruokaohjelma WFP, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto IFRC, YK:n lastenavun järjestö UNICEF, SCF, Care International ja Oxfam työskentelevät alueella yhdessä Mosambikin viranomaisten kanssa. Suomen Punainen Risti on lähettänyt alueelle avustustyöntekijän.

Mosambik on maailman köyhimpiä maita ja Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikainen kumppani. Suomi tukee Mosambikissa peruskoulutusta sekä demokratiakehityksen ja hallinnon vahvistamista.

– Suomen yhteistyöhankkeet Mosambikin opetussektorin kehittämiseksi ja hallinnon parantamiseksi jatkuvat. Ne ovat maanlaajuisia ohjelmia eivätkä kohdistu ensisijaisesti myrskyn koettelemiin maakuntiin.

– On kuitenkin selvää, että esimerkiksi koulujen tuhoutumien vaikuttaa ohjelmalle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Yli 500 koululuokan arvioidaan tuhoutuneen. Osaan kouluista on jouduttu sijoittamaan kotinsa menettäneitä ihmisiä. Opetus on useilla alueilla keskeytynyt. Lisäksi useilla paikkakunnilla on taas lähdettävä liikkeelle alusta, eli on alettava rakentaa uusia kouluja, Laura Torvinen kertoo.

Sofalan ja Manican maakuntien läpi virtaavat suuret joet, Pungoe ja Búzi, ovat tulvineet yli äyräidensä ja nyt myös Save-joen pelätään tulvivan rankkasateiden jatkuessa. Jo ennen hirmumyrskyä rankkasateet aiheuttivat alueella laajoja tulvia.

  • Lähde Ulkoministeriö

Lue myös: Presidentti Niinistö avasi Yhteisvastuukeräyksen – ”Ilmainen ja tasa-arvoinen peruskoulutus pitäisi olla jokaisen ulottuvilla”

Kommentoi Facebookissa