Muista suojalasit vuodenvaihteen ilotulituksissa – vammautuneista joka kolmas on lapsi

Viime uutena vuotena vammautuneista lapsia oli viisi, joista ketään ei ollut suojattu suojalaseilla.

Viime uutena vuotena vammautuneista lapsia oli viisi, joista ketään ei ollut suojattu suojalaseilla. (Kuva Fotolia)

Ilotulitteita ammuttaessa on huolehdittava myös katsojien turvallisuudesta.

TURVALLISUUS Vuodenvaihteen ilotulituksiin on varauduttava suojalaseilla, olipa sitten rakettien ampujana tai yleisönä. Loukkaantumisia ja vahinkoja voidaan välttää myös lukemalla ilotulitepakkauksen käyttöohjeet huolella, sillä jokainen ilotulite voi olla vaarallinen, jos sitä käytetään väärin.

Suojalasien käyttö on voimakkaasti vähentänyt ilotulitteiden sytyttäjien vammautumisia ja etenkin vakavia silmävammoja. Viime uutena vuotena maamme sairaaloissa hoidettiin silti 12 ilotulitteista vammautunutta.

Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitetta sytytettäessä uudesta vuodesta 2011 alkaen. Viiden viime uuden vuoden aikana silmävamman saaneista 76 potilaasta vain 8 oli käyttänyt suojalaseja.

Ilotulitteiden tarkastus on pistokokeisiin perustuva ja satojen tuhansien myytyjen tulitteiden joukossa on aina viallisia kappaleita, jotka räjähtävät sytyttäessä, näyttävät ensin jääneen suutareiksi tai sinkoutuvat vikasuuntaan, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti.

Ilotulitteiden vammauttamista joka toinen on katsoja. Ilotulitteita ostettaessa onkin muistettava hankkia suojalasit koko juhlaväelle, joka aikoo seurata ilotulitusta ulkona. Aivan erityisesti tämä koskee lapsia, joita vammautuneista on kolmasosa. Viime uutena vuotena vammautuneista lapsia oli viisi, joista ketään ei ollut suojattu suojalaseilla. Lasten valvonnan pitää jatkua uudenvuoden päivään, koska he saattavat löytää maastosta tulitteita ja sytytellä niitä.

Ilotulitusta on turvallisinta seurata ikkunan takaa. Ulkona jokaisella katsojalla tulisi olla suojalasit. Etenkin kaupunkialueella ne ovat tärkeät. Myynnissä on huokeita polykarbonaattimuovisia suojalaseja, jotka sopivat kaiken ikäisille ja kestävät vuodesta toiseen.

Mikään ilotulite ei ole leikkikalu vaan räjähde. Ilotulittajalla on vastuu katsojienkin silmistä ja lasten turvallisuudesta. Turvaohjeet on syytä lukea ja noudattaa niitä tarkkaan.

Hätäraketit eivät kuulu ilotulituksiin. Jokaiseen merellä havaittuun hätärakettiin reagoidaan, ja oletetaan ihmishengen olevan vaarassa. Todellinen avun tarvitsija voi joutua odottamaan pelastajia, jos resurssit on turhaan sidottu ilotulitusmielessä ammutun raketin paikantamiseen.

Ilotulitteiden sallittu käyttöaika on 31.12. klo 18.00–1.1. klo 02.00. Kaikkien ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alle 18-vuotiaille ja päihtyneille on kiellettyä, samoin niiden hallussapito. Kielto koskee myös papatteja ja tähtisadetikkuja.

Jos ilotulite sytyttää tulipalon, palo on pyrittävä sammuttamaan nopeasti tukahduttamalla tai vedellä. Apua saa hätänumerosta 112.

Ilotulitteiden käyttöä koskevat ehdot

1 Ilotulitteiden käyttäjän on käytettävä suojalaseja.

2 Hätäraketteja saa käyttää vain todellisessa hätätilanteessa.

3 Ilotulitteiden käyttäjä on vastuussa niiden oikeasta käytöstä, samoin kuin käytössä sattuneista vahingoista. Ilotulituksesta muodostuvat roskat on siivottava käyttöpaikalta.

4 Ilotulitteiden käytössä on noudatettava tuotteen pakkauksessa esitettyjä käyttöohjeita.

5 Ilotulitteina saa käyttää vain yleiseen kauppaa ja yleiseen käyttöön hyväksyttyjä tuotteita.

6 Ilotulitteet on ammuttava vähintään 15 metrin etäisyydeltä rakennuksista.

7 Ilotulitteita ei saa suunnata tai heittää ihmistä tai rakennusta kohti, eikä niitä saa käyttää yleisön joukossa.

8 Ilotulitteista ei saa ampua rakennuksen katoilta, parvekkeilta tai terasseilta.

9 Ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäisille tai päihtyneille henkilöille.

Kommentoi Facebookissa