Munakoisopaistos on miltei moussakaa, mutta ei aivan!

Munakoiso on oleellinen osa moussakaa, mutta nyt tehdään siitä hieman erilainen paistos.

Munakoiso on oleellinen osa moussakaa, mutta nyt siitä tehdään hieman erilainen paistos. (Kuva Fotolia)

Kotigokki kehitteli kevyemmän version kreikkalaisesta ruokaherkusta.

RUOKA Aiemmin tällä palstalla olen pohdiskellut munakoisokaviaaria ja toisaalta myös useamman kerran tomaattikastiketta, aivan erityisesti tuoreista tomaateista väsättäviä kastikkeita.

Ne löytyvät tuolta arkistosta.

Nyt yhdistetään muutama asia ja tehdään munakoisopaistosta, miltei moussakaa, muttei aivan. Bechamel jätetään välistä, onhan paaston aika (sen tekemiseen on valtavasti ohjeita, toimivia ja myös erinomaisia).

Korvataan Bechamel jogurttikastikkeella, koska se on teoriassa kevyempää ja siksi pätevä tekosyy edellä mainitusta syystä (elämme laskiaisen ja pääsiäisen välissä).

Munakoiso menettää kuorittaessa kauneutensa, mutta on mukavampi syödä näin.
Munakoiso menettää kuorittaessa kauneutensa, mutta on mukavampi syödä näin. (Kuva Timo Ernamo)

Rakentamaan

Ns. ”Pupulan munakoisopaistos” rakentuu niin, että suuren uunivuoan pohjalle tulee kerros perunanviipaleita, joiden tulee olla jauhoisesta perunasta, esimerkiksi Bella Rosasta.

Sen päälle tulee kasvisversiossa mausteinen tomaattikastike ja normaaliversiossa mausteinen ja tomaattinen jauhelihakastike.

Sitten tulee kerros munakoisonviipaleita. Kuoritusta munakoisosta. Palaan tähän.

Lopuksi paistos viimeistellään jogurttikastikkeella.

Perunaa pohjalle ja poissa on kaikki vetisyys!
Perunaa pohjalle ja poissa on kaikki vetisyys! (Kuva Timo Ernamo

Alku

Kannattaa aivan ensimmäiseksi tehdä tomaatti- tai jauhelihakastike. Tomaattikastikkeesta olen jo kertonut olennaisen, mutta jos on epäselvää, tuunaa yrttimaustetusta murskasta kastike. Se on helppoa ja siitä saa hyvää.

Aina on tärkeää maustaminen eli itse laittaisin sipulia, valkosipulia ja chiliä ensimmäiseen vaiheeseen kuullotettavaksi öljyssä. Sitten lisäisin jauhelihan, jos sitä käytetään. Ja lihan kypsyttyä pilkotut tomaatit – tai no, olkoon – tomaattimurskan sinne sekaan. Huljauttaisin purkissa vähän vettä vielä perään. Ja kyllä: jauhelihaa otetaan se paketillinen (400 g).

Lihan seuraksi laitan pyörimään kuivattua timjamia, vaikka murska olisi maustettua. Murskan sijaan voi käyttää myös paseerattua tomaattia. Puolen kilon purnukka on ihan hyvä.

Nyt kun soosi rupeaa tekeytymään, lätkäisen sinne sekaan mausteita: vähän kanelia ja kardemummaa sekä muskottipähkinää. Jos on saatavilla, niin piri-piriä tai harissaa. Rosmariinia ilman muuta.

Suolan ja ruokosokerin voi säätää aikaisessa vaiheessa.

Oregano ja basilika lisätään lopuksi.

Jauhelihakastikkeessa on syytä olla tuhti maku.
Jauhelihakastikkeessa on syytä olla tuhti maku. (Kuva Timo Ernamo)

Sillä välin

Annetaan tuon punertavan kastikkeen hautua ja väännetään valkea kastike kuntoon.

Otetaan puolen kilon purkki ruokajogurttia akselilta Kreikka-Turkki ja tyhjennetään se kulhoon.

Rikotaan pari kananmunaa joukkoon ja sekoitetaan.

Lisätään kuivattua oreganoa sydämen kyllyydestä ja lisätään myös kohtuullisuuden rajamailla kanelia – mitä ikinä se sitten kokille tarkoittaakaan.

Sekoitetaan joukkoon vähän juoksevaa hunajaa.

Nyt on makuja sitova yrtti ja pullamauste hoidettu ja liiallista hapokkuutta tasoitettu – ja vielä aromaattisesti!

Sitten sekoitetaan joukkoon juustoraastetta, ehkä 100 grammaa.

Jogurttikastikkeen pilkut ovat oreganoa, se on makuna aivan ytimessä.
Jogurttikastikkeen pilkut ovat oreganoa, se on makuna aivan ytimessä. (Kuva Timo Ernamo)

Ja edelleen

Kuoritaan perunoita sen verran, että astian tai astioiden pohja(t) saadaan peittoon. Astia kannattaa aina valella pienellä määrällä öljyä, ettei mikään nappaa kiinni pohjaan.

Jauhoinen peruna imee paistoksesta liian kosteuden pois, kun ruoan annetaan kypsyä riittävästi.

Samalla se imee itseensä makua ja siitä tulee oikein erinomaisen hyvää eli kastikkeen makuista.

Kuorittu munakoiso toimii hyvin ja ottaa makua sekä yltä että alta.
Kuorittu munakoiso toimii hyvin ja ottaa makua sekä yltä että alta. (Kuva Timo Ernamo)

Ja yhä

Kuoritaan ja viipaloidaan munakoiso(t) pituussuuntaan. Kanta leikataan pois.

Kuori on kyllä nätti, mutta se on pirullisen sitkeä, joten kun ei sillä nättiydellä tässä yhteydessä mitään virkaa ole, niin ollaan järkeviä.

Munakoisoja ei tarvitse enää itkettää, jalostus on tehnyt tehtävänsä meillä myytävien lajikkeiden osalta.

Kasataan ja paistetaan

Perunat pohjalle, päälle reilusti kastiketta (jauheliha- tai tomaatti-), sitten munakoisot ja päälle vielä jogurttikastike.

Uuni säädetään 200-asteiseksi (kiertoilma) tai 220-asteiseksi (ei kiertoilmaa).

Uunin tehosta riippuen paistamiseen menee 40-60 minuuttia. Ruoka on hyvää, kun veitsen tai haarukan tylpän pään työntää kevyesti vuoan pohjaan.

Sitten paistos otetaan uunista, annetaan vetäytyä ehkä kymmenenkin minuuttia ja syödään pois.

Tämä paistos kypsyi kannen alla eikä siksi ole kovinkaan kärventynyt.
Tämä paistos kypsyi kannen alla eikä siksi ole kovinkaan kärventynyt. (Kuva Timo Ernamo)

Tuossa runko, loppu on itse kunkin improvisaation ja innostuksen varassa. Ei ole tarvetta kahta kertaa samaa ruokaa tehdä, kun näiden ainesten kanssa temmeltää.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 58-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa