RUOKA Aiemmin tällä palstalla olen pohdiskellut munakoisokaviaaria ja toisaalta myös useamman kerran tomaattikastiketta, aivan erityisesti tuoreista tomaateista väsättäviä kastikkeita.
Ne löytyvät tuolta arkistosta.
Nyt yhdistetään muutama asia ja tehdään munakoisopaistosta, miltei moussakaa, muttei aivan. Bechamel jätetään välistä, onhan paaston aika (sen tekemiseen on valtavasti ohjeita, toimivia ja myös erinomaisia).
Korvataan Bechamel jogurttikastikkeella, koska se on teoriassa kevyempää ja siksi pätevä tekosyy edellä mainitusta syystä (elämme laskiaisen ja pääsiäisen välissä).
Rakentamaan
Ns. ”Pupulan munakoisopaistos” rakentuu niin, että suuren uunivuoan pohjalle tulee kerros perunanviipaleita, joiden tulee olla jauhoisesta perunasta, esimerkiksi Bella Rosasta.
Sen päälle tulee kasvisversiossa mausteinen tomaattikastike ja normaaliversiossa mausteinen ja tomaattinen jauhelihakastike.
Sitten tulee kerros munakoisonviipaleita. Kuoritusta munakoisosta. Palaan tähän.
Lopuksi paistos viimeistellään jogurttikastikkeella.
Alku
Kannattaa aivan ensimmäiseksi tehdä tomaatti- tai jauhelihakastike. Tomaattikastikkeesta olen jo kertonut olennaisen, mutta jos on epäselvää, tuunaa yrttimaustetusta murskasta kastike. Se on helppoa ja siitä saa hyvää.
Aina on tärkeää maustaminen eli itse laittaisin sipulia, valkosipulia ja chiliä ensimmäiseen vaiheeseen kuullotettavaksi öljyssä. Sitten lisäisin jauhelihan, jos sitä käytetään. Ja lihan kypsyttyä pilkotut tomaatit – tai no, olkoon – tomaattimurskan sinne sekaan. Huljauttaisin purkissa vähän vettä vielä perään. Ja kyllä: jauhelihaa otetaan se paketillinen (400 g).
Lihan seuraksi laitan pyörimään kuivattua timjamia, vaikka murska olisi maustettua. Murskan sijaan voi käyttää myös paseerattua tomaattia. Puolen kilon purnukka on ihan hyvä.
Nyt kun soosi rupeaa tekeytymään, lätkäisen sinne sekaan mausteita: vähän kanelia ja kardemummaa sekä muskottipähkinää. Jos on saatavilla, niin piri-piriä tai harissaa. Rosmariinia ilman muuta.
Suolan ja ruokosokerin voi säätää aikaisessa vaiheessa.
Oregano ja basilika lisätään lopuksi.
Sillä välin
Annetaan tuon punertavan kastikkeen hautua ja väännetään valkea kastike kuntoon.
Otetaan puolen kilon purkki ruokajogurttia akselilta Kreikka-Turkki ja tyhjennetään se kulhoon.
Rikotaan pari kananmunaa joukkoon ja sekoitetaan.
Lisätään kuivattua oreganoa sydämen kyllyydestä ja lisätään myös kohtuullisuuden rajamailla kanelia – mitä ikinä se sitten kokille tarkoittaakaan.
Sekoitetaan joukkoon vähän juoksevaa hunajaa.
Nyt on makuja sitova yrtti ja pullamauste hoidettu ja liiallista hapokkuutta tasoitettu – ja vielä aromaattisesti!
Sitten sekoitetaan joukkoon juustoraastetta, ehkä 100 grammaa.
Ja edelleen
Kuoritaan perunoita sen verran, että astian tai astioiden pohja(t) saadaan peittoon. Astia kannattaa aina valella pienellä määrällä öljyä, ettei mikään nappaa kiinni pohjaan.
Jauhoinen peruna imee paistoksesta liian kosteuden pois, kun ruoan annetaan kypsyä riittävästi.
Samalla se imee itseensä makua ja siitä tulee oikein erinomaisen hyvää eli kastikkeen makuista.
Ja yhä
Kuoritaan ja viipaloidaan munakoiso(t) pituussuuntaan. Kanta leikataan pois.
Kuori on kyllä nätti, mutta se on pirullisen sitkeä, joten kun ei sillä nättiydellä tässä yhteydessä mitään virkaa ole, niin ollaan järkeviä.
Munakoisoja ei tarvitse enää itkettää, jalostus on tehnyt tehtävänsä meillä myytävien lajikkeiden osalta.
Kasataan ja paistetaan
Perunat pohjalle, päälle reilusti kastiketta (jauheliha- tai tomaatti-), sitten munakoisot ja päälle vielä jogurttikastike.
Uuni säädetään 200-asteiseksi (kiertoilma) tai 220-asteiseksi (ei kiertoilmaa).
Uunin tehosta riippuen paistamiseen menee 40-60 minuuttia. Ruoka on hyvää, kun veitsen tai haarukan tylpän pään työntää kevyesti vuoan pohjaan.
Sitten paistos otetaan uunista, annetaan vetäytyä ehkä kymmenenkin minuuttia ja syödään pois.
Tuossa runko, loppu on itse kunkin improvisaation ja innostuksen varassa. Ei ole tarvetta kahta kertaa samaa ruokaa tehdä, kun näiden ainesten kanssa temmeltää.
Kommentoi Facebookissa