Muotoilijalegenda ei malta jäädä eläkkeelle – Giorgetto Giugiaro esittelee jälleen uuden konseptin Geneven autonäyttelyssä

Auto vaikuttaa viimevuotista tutkielmaa maanläheisemmältä, koska kyseessä on varsin perinteisen oloinen porrasperä.

Auto vaikuttaa viimevuotista tutkielmaa maanläheisemmältä, koska kyseessä on varsin perinteisen oloinen porrasperä. (Kuva GFG Style)

Genevessä juhlitaan tärkeitä tasavuosia kun Giugiaro täyttää 80 vuotta.

AUTOT Giorgetto Giugiaro kuuluu italialaisen automuotoilun suuriin nimiin. Hänen firmansa käsialaa ovat muun muassa ensimmäisen sukupolven Volkswagen Golf sekä Fiatin käytännönläheiset pikkuautot Panda, Uno ja Punto. Toisaalta mies on vaikuttanut myös esimerkiksi BMW M1:n, Lotus Espritin ja Maserati Ghiblin taustalla, joten skaala ulottuu arkiautoista unelmakategoriaan.

Autojen lisäksi Giugiaro on muotoillut jopa Nikonin kameroita uransa aikana. Hän aloitti Fiatin muotoiluosastolla, ja myöhemmin tie kulki Bertonen ja Ghian kuuluisiin design-studioihin. Vuonna 1968 oli oman yrityksen aika, josta kasvoi myöhemmin alan merkittävimpiin tekijöihin kuuluva Italdesign. Se teki pitkään yhteistyötä Volkswagenin kanssa, ja lopulta saksalaiset hankkivat Giugiaron yrityksen kokonaan itselleen.

Giorgetto Giugiaro täyttää elokuussa 80 vuotta, mutta mies ei silti malta jäädä vieläkään eläkkeelle.
Giorgetto Giugiaro täyttää elokuussa 80 vuotta, mutta mies ei silti malta jäädä vieläkään eläkkeelle. (Kuva AOP)

Giorgetto Giugiaro jäi hetkeksi VW:n alaisuuteen, mutta muutama vuosi sitten hän perusti jälleen oman muotoilustudion poikansa Fabrizion kanssa. Uusi firma nimettiin GFG Styleksi, ja sen ensimmäinen luomus nähtiin vuoden takaisessa Geneven autonäyttelyssä. Siellä tuotiin parrasvaloihin kiinalaista Techrulesia varten muotoiltu kolmipaikkainen urheiluauto, joka oli varsin futuristisen näköinen niin sisältä kuin päältäkin. Voimanlähdekin jatkoi samaa linjaa, koska konseptia vauhditti turbiinihybridi.

Nyt Giugiaro julkaisi ensimmäisen tiiserikuvan tämänvuotisessa näyttelyssä paljastettavasta uutuudestaan. Reilun kuukauden päästä Genevessä ensi-iltansa saava auto vaikuttaa viimevuotista tutkielmaa maanläheisemmältä, koska kyseessä on varsin perinteisen oloinen porrasperä. Ulkonäkö kuitenkin hämää, koska Giugiaron luomus on täynnä viimeisintä tekniikkaa.

Auto on tällä kertaa kehitetty yhteistyössä Envisionin kanssa, joka on kiinalainen energiayhtiö. Vielä nimeämätön uutuus on täyssähköinen, ja siinä on edistyksellinen autonomisen ajamisen järjestelmä. Giugiaro olisi omien sanojensa mukaan voinut jättää ratinkin pois luomuksestaan, mutta hän ei kuitenkaan raaskinut tehdä sitä vanhana autoromantikkona.

Vielä nimeämätön uutuus on täyssähköinen, ja siinä on edistyksellinen autonomisen ajamisen järjestelmä.
Vielä nimeämätön uutuus on täyssähköinen, ja siinä on edistyksellinen autonomisen ajamisen järjestelmä. (Kuva GFG Style)

Konseptissa hyödynnetään Envisionin energianohjausteknologiaa, jonka pitäisi yhdistää auto kiinalaisten luomaan energiaekosysteemiin. Tämän luvataan onnistuvan reaaliajassa toimivien tietokoneiden ja tiedon analysoinnin avulla, jolloin voidaan määrittää, kuinka, missä ja milloin energiaa tuotetaan, varastoidaan ja käytetään. Tämä kuulostaa kaikkea muuta kuin yksinkertaiselta, mutta ehkäpä asiasta annetaan vielä lisävalaisua Genevessä.

Luksustason nelipaikkainen sähköauto saa muuten näyttelyssä seuraa vuoden 1963 Chevrolet Corvair Testudosta, joka kuuluu Giorgetto Giugiaron uran alkuvaiheen merkkipaaluihin. Vanha tutkielma ja upouusi autonominen sähköauto muodostavat parivaljakon, jonka avulla Genevessä juhlitaan tärkeitä tasavuosia. Giorgetto Giugiaro täyttää nimittäin elokuussa 80 vuotta, mutta mies ei silti malta jäädä vieläkään eläkkeelle.

Kommentoi Facebookissa