Museokäynnit jälleen uuteen ennätykseen – viime vuonna museoissa vierailtiin 7,6 miljoonaa kertaa

Kansallismuseo oli viime vuonna viidenneksi suosituin museokohde.

Kansallismuseo oli viime vuonna viidenneksi suosituin museokohde. (Kuva Omar El Mrabt)

Nykytaiteen museo Kiasma vilkkain, Amos Rexillä takana ensimmäinen kokonainen vuosi.

MUSEOT Suomessa museoiden käyntimäärät jatkavat kasvuaan. Vuonna 2019 museot tilastoivat puoli miljoonaa käyntiä enemmän kuin edellisvuonna.

Museoviraston kokoamien alustavien museotilastojen mukaan vuonna 2019 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin noin 7,6 miljoonaa kertaa. Tilastossa on mukana yli 300 museokohdetta. Vuodesta 2015 kokonaiskäyntimäärä on kasvanut noin 2 miljoonalla käynnillä.

Museotilastossa käynniksi lasketaan käynnit näyttelyihin tai museon järjestämiin tapahtumiin museon omissa tiloissa. Erityisesti ovat nousseet maksettujen käyntien määrät, joihin lasketaan pääsylipun ostaneet ja Museokortti-kävijät.

Yksittäisistä museokohteista eniten käyntejä vuonna 2019 keräsi Nykytaiteen museo Kiasma Helsingissä. Museonjohtaja Leevi Haapala kiittää huippuvuodesta ajankohtaista ohjelmistosuunnittelua sekä yleisömagneeteiksi nousseita näyttelyitä.

– Kiasman Ole hyvä! -vuosi 2019 rakentui hyvän elämän, luontosuhteen ja vieraanvaraisuuden teemojen ympärille. Aktiivinen mediasuhde ja panostus sosiaaliseen mediaan sekä lisäksi Museokortti olivat siivittämässä hienoa lopputulosta, Haapala kertoo.

Taidemuseo Amos Rex sai ilmiömäisen suosion heti avauduttuaan elokuun lopussa 2018. Vuosi 2019 oli museon ensimmäinen kokonainen toimintavuosi.

– Olemme Amos Rexissä otettuja ja onnellisia sekä oman museomme että museoiden yleisen suosion johdosta. Uskomme, että laadukkaat ja kiinnostavat näyttelyt ja tapahtumat ovat suosion ytimessä, mutta näemme kyllä, että Museokortilla on suuri vaikutus, museonjohtaja Kai Kartio kommentoi Amos Rexin suosiota.

Ennätykset eivät rikkoudu vain suurissa kaupungeissa, vaan käyntimäärät ovat lisääntyneet eri puolilla Suomea. Oman ennätyksensä vuosittaisissa käyntiluvuissa teki myös Saamelaismuseo Siida Inarissa.

– Museoissa kerrotaan kulttuurista ja erityisesti ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Maailma on epävakaa ja pirstaleinen, mutta museot ovat vakaita. On mahtavaa, että ihmiset näinä hektisinä aikoina ottavat aikaa tulla museoon, museonjohtaja Sari Valkonen pohtii.

Museovirasto kokoaa vuosittain tilastotietoa Suomen museoiden toiminnasta. Museotilastossa on mukana 153 ammatillisesti hoidettua museota, jotka ylläpitävät yli 300 museokohdetta. Tilastot löytyvät Museotilasto-verkkopalvelusta.

Nyt julkaistut vuoden 2019 käyntimääriä koskevat tilastot ovat alustavia, ja ne perustuvat museoiden antamiin tietoihin. Kokonaisuudessaan vuoden 2019 tilastotiedot julkaistaan kesäkuussa 2020.

Lue myös: Museokortti-käynnit ovat hurjassa kasvussa – katso TOP 10 museokohteet

Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2019

Nykytaiteen museo Kiasma 378 509 museokäyntiä

Helsingin kaupunginmuseo 368 261 museokäyntiä

Ateneumin taidemuseo 361 182 museokäyntiä

Amos Rex 315 235 museokäyntiä

Kansallismuseo 188 477 museokäyntiä

Kommentoi Facebookissa