Museokorttia käytettiin tänä vuonna ennätyspaljon – näissä museoissa suomalaiset vierailivat

Amos Rexiin kuuluu myös Lasipalatsin perinteikäs elokuvateatteri Bio Rex.

Amos Rexiin kuuluu myös Lasipalatsin perinteikäs elokuvateatteri Bio Rex. (Kuva Amos Rex)

Vuoden alusta marraskuuhun Museokortilla on tehty ennätykselliset 1,6 miljoonaa käyntiä.

MUSEOKORTTI Museokortti-käynnit ovat kasvaneet tänä vuonna ja museovierailut ovat ylittäneet kaikkien aikojen vuosiennätyksen. Tammikuusta marraskuun loppuun Museokortilla on vierailtu 1,6 miljoonaa kertaa, kun vuosina 2021 ja 2020 tehtiin noin miljoona käyntiä koko vuoden aikana. Vuonna 2019, jolloin korona ei vaikuttanut museoiden aukioloon, museokäyntejä oli noin 1,4 miljoonaa.

Erityisesti kesä oli poikkeuksellinen vilkas. Marraskuun lopussa rikottiin myös kahdeksan miljoonan käynnin raja. Museokortilla on tehty sen historiansa aikana vuodesta 2015 alkaen yli 8 miljoonaa käyntiä. Rajan rikkova käynti tehtiin 27. marraskuuta Amos Rexissä.

Suosituimman Museokortti-kohteen paikkaa pitääkin tänä vuonna Amos Rex, jonka vaihtuvat näyttelyt ovat houkutelleet. Hiljainen paraati -näyttelyssä Amos Rexin täyttää belgialaisen taitelijan Hans Op De Beeckin hypnoottinen maailma ja upeat veistokset. Huippusuosittu näyttely on nähtävillä vielä 26.2.2023 asti.

Huhtikuussa kunnostustöiden jälkeen avautunut Kiasma ylsi toiseksi suosituimmaksi kohteeksi. Museon avajaisnäyttelynä nähtiin nykytaiteen ARS22-suurkatselmus. Huhtikuuhun 2023 asti nähtävillä on Kompassissa pohjoinen -näyttely, joka esittelee nykytaidetta painottuen Pohjois-Suomesta kotoisin olevien taiteilijoiden teoksiin.

Näyttelykeskus WeeGeessä sijaitsevan EMMA:n vuoden vetonaulana toimi japanilaisen taiteilijan Chiharu Shiotan punainen lankalabyrintti-installaatio Äärirajoilla. Sinebrychoffin taidemuseossa on esillä japanilaisia puupiirroksia suositussa Kirsikkapuun alla -näyttelyssä 15.1.2023 asti. HAM Helsingin taidemuseo esittelee puolestaan pehmeistä materiaaleista valmistettuja käsitöitä Pehmo-näyttelyssään.

Ateneum sulki ovensa remontin vuoksi maaliskuun lopussa, mutta suosikkikohde ylsi silti kymmenen suosituimman kohteen joukkoon. Museo avaa ovensa jälleen huhtikuussa 2023, jolloin esillä on uusi kokoelmanäyttely. Toukokuussa nähdään myös Albert Edelfelt -näyttely, jossa esitellään Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluva taiteilija.

Taidehallin vuoden 2022 hittinäyttelynä nähtiin muun muassa Aino ja Alvar Aallon muotoilun klassikoita sekä harvinaisuuksia esittelevä kokonaisuus. Taidehallin tunnelmalliseksi installaatioksi muuttava Hannu Väisäsen 12 kattoa -näyttely on esillä vielä 8.1.2023 asti.

Museokortti on vuoden mittainen pääsylippu 350 museoon ympäri Suomen ja kortilla pääsee vierailemaan museoissa niin usein kuin haluaa. Voimassa olevia Museokortteja on tällä hetkellä 250 000.

Lue myös: Taidekilpailu Kansallismuseon uudisosaan – tavoitteena on löytää ideoita toteutettavasta teoksesta

Kymmenen suosituinta kohdetta

Amos Rex

Nykytaiteen museo Kiasma

Näyttelykeskus WeeGee

Sinebrychoffin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo

Ateneumin taidemuseo

Helsingin Taidehalli

Heureka, Suomalainen Tiedekeskus

LUOMUS Luonnontieteellinen museo

Museokeskus Vapriikki

Kommentoi Facebookissa