Taidekilpailu Kansallismuseon uudisosaan – tavoitteena on löytää ideoita toteutettavasta teoksesta

Kilpailun Kansallismuseon tilojen laajentamisesta voitti suomalainen JKMM Arkkitehdit. (Kuva JKMM)

Yleiseen ideakilpailuun lähetetyistä ehdotuksista palkintolautakunta valitsee 4–6 ehdotusta.

KANSALLISMUSEO Kansallismuseon uudisosan rakennushankkeeseen liittyen järjestetään yleinen ja avoin kansainvälinen taidekilpailu. Taidekilpailun järjestää Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa.

Taidekilpailun tavoitteena on löytää ideoita Kansallismuseon laajennuksen yhteyteen toteutettavasta teoksesta tai teossarjasta. Teoksen tulee olla paikkasidonnainen ja pysyväisluonteinen ja se voi sijoittua pihapuistoon, sisätilaan, molempiin tai näiden välille.

Tavoitteena on, että teos osaltaan luo uudisosan identiteettiä ja tukee rakennuskokonaisuuden yhtenäisyyttä. Ratkaisevaa on taiteen sisältö, korkea taso ja taiteen tuottamat merkityskerrostumat ympäristössään.

Kansallismuseon uudisosan taidekilpailu on kaksivaiheinen. Kilpailun ensimmäinen vaihe alkaa torstaina 8.12.2022 ja päättyy maanantaina 3.4.2023. Ensimmäinen vaihe on yleinen ideakilpailu, johon lähetetyistä ehdotuksista palkintolautakunta valitsee 4–6 ehdotusta kilpailun toiseen vaiheeseen. Kaikki kilpailun toiseen vaiheeseen valitut luonnosideat palkitaan 5 000 eurolla. Kilpailu käydään loppuun asti nimimerkeillä, ja siihen voivat osallistua kaikki Euroopan Unionin kansalaiset ja Suomessa asuvat ei-EU-kansalaiset, joihin ei kohdistu kansainvälisiä pakotteita.

Kilpailun toinen vaihe alkaa keskiviikkona 10.5.2023 ja päättyy tiistaina 12.9.2023. Tähän osallistuvat vain ideakilpailussa palkittujen ehdotusten tekijät jatkokehittelemällä teosehdotuksiaan. Kilpailun voittanut ehdotus toteutetaan Kansallismuseon uudisosan rakennushankkeen edetessä.

Suomen kansallismuseo on kansallinen kulttuurihistoriallinen museo, jonka rakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu jo 1902. Sen voitti nuori arkkitehtikolmikko Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Kansallisromantiikkaa edustava rakennus avautui yleisölle vuonna 1916.

Vuonna 2019 järjestetyssä kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa haettiin ratkaisua Kansallismuseon tilojen laajentamiseksi. Kilpailun voitti suomalainen JKMM Arkkitehdit. Historiallisen päärakennuksen, uudisosan sekä yleisöjen käytössä ympäri vuoden toimivan avoimen pihapuiston uudistunut kokonaisuus valmistuu arviolta vuonna 2027.

Kansallismuseon uudisosa on suunnitelmaltaan itsenäinen rakennus ja samalla osa laajaa kokonaisuutta. Uudet tilat sijoittuvat pääosin maan alle. Museon pihapuistoon sijoittuva maanpäällinen osa kunnioittaa matalana ja hillityn veistoksellisena osana alkuperäistä museorakennusta ja rakentaa näiden välille luontevan suhteen.

Lue myös: Lähde-kirjaston peruskorjaukselle Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto – ”Toiveidemme veroinen”

Kommentoi Facebookissa