Lähde-kirjaston peruskorjaukselle Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto – ”Toiveidemme veroinen”

Arkkitehti Ari Sipisen suunnitteleman korjauksen myötä 1970-luvun kirjasto on saanut uuden elämän, vanhaa kunnioittaen. (Kuva Riikka Mäkipelkola)

Projekti on osoitus, kuinka rakennus pystytään muuttamaan tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi.

ARKKITEHTUURI Elokuvantekijä Klaus Härö on valinnut tämän vuoden Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjauksen. Arkkitehti Ari Sipisen suunnitteleman korjauksen myötä 1970-luvun kirjasto on saanut uuden elämän, vanhaa kunnioittaen. Palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

Kirjasto avautui vuosi sitten uudistuneena nimellä Lähde. Peruskorjauksessa rakennuksen tiloja muutettiin vastaamaan yliopiston tulevia tarpeita, alkuperäinen tilallinen idea ja värimaailma säilyttäen. Alemmat kirjavarastokerrokset otettiin uuteen käyttöön ja liitettiin ylempiin kerroksiin avaamalla uusia aukkoja kerrosten väliin. Lopputuloksena on valoisa ja käyttäjien yhteisöllisyyttä tukeva oppimisympäristö.

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Sanna Sianojan mukaan palkinnon saaminen on merkki onnistuneesta yhteistyöstä Jyväskylän yliopiston kanssa.

– Lähteen saama palkinto ei ole pelkästään tunnustus yksittäiselle projektille vaan myös osoitus yleisesti siitä, miten peruskorjauksella olemassa oleva rakennus pystytään muuttamaan tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi kokonaisuudeksi, kertoo Sianoja.

Jyväskylän yliopiston rehtorin Keijo Hämäläisen mukaan muodonmuutoksen kokenut Lähde-kirjasto avaa oven kampukselle ja tieteen maailmaan suoraan Jyväskylän Kauppakadulta.

– Peruskorjattu Lähde on osoittautunut toiveidemme veroiseksi vilkkaaksi kohtaamispaikaksi ja matalan kynnyksen oppimiskeskukseksi opiskelijoille, henkilöstölle ja kaupunkilaisille. Arkkitehtuuriltaan ja sisustukseltaan ainutlaatuinen rakennus tukee opiskelua, tutkimusta, kansalaistiedettä ja eri-ikäisten vuorovaikutusta, Hämäläinen toteaa.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Palkinnon valitsijaksi valitaan vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Tuomari tekee valinnan esiraadin valitsemien kohteiden joukosta. Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita vuonna 2022 olivat Jyväskylän yliopiston kirjaston ohella Serlachiuksen taidesauna ja Jätkäsaaren koulu. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja korkealaatuisen elinympäristön puolesta.

Lue myös: Grand Designs Suomi alkaa syyskuussa – ”Mitä tahansa voi sattua rakentamisen aikana”

Kommentoi Facebookissa