MUSIIKKIMAAILMA Seinäjoen tangomarkkinoilla kuningattaren kruunu meni tällä kertaa lappilaisyntyiselle Saana Sassalille, 29, mutta kovan kisan kakkoseksi tuli pyhäntäläinen Virpi Piippo, 51.
Kilpailu tangokuningattaren kruunusta oli poikkeuksellisen tunteikas, sillä jälkipelit avasivat keskustelun myös ikärasismista. Osa tanssikansasta oli sitä mieltä, että Virpi Piippo joutui kilpailun lopputulokseen vaikuttaneiden outojen ikäkommenttien kohteeksi.
– Niin, olihan ne tuomareiden kommentit vaihdevuosista ja muista ikääntymisen merkeistä hieman eriskummallisia, Virpi pohtii.
Itse hän ei ole tehnyt ikävuosistaan sen suurempaa numeroa. Takana on mukava määrä elettyä elämää ja saman verran arvokasta kokemusta.
– Viisikymppisenä koen olevani aikuinen nainen ja sitä kautta mitä parhaimmassa vedossa. Tiedän mitä teen ja tiedän mitä jätän tekemättä, Virpi tuumii.
Vuosirenkaisiin tuijottaminen on musiikkialalla hyvin yleistä. Ikärasismista ovat aikaisemmin puhuneet monet artistit, erityisesti iskelmämusiikin esittäjät ja jopa menneen kauden X Factor -kilpailija Hanna-Maaria Tuomela.
Vain 30-vuotias Tuomela kertoi MTV:n haastattelussa erään levy-yhtiön leimanneen hänet kymmenen vuotta liian vanhaksi talon leipiin.
Oman onnensa seppä
Nyt myös Virpi Piipolla on kokemusta samasta aiheesta. Jatkoa ajatellen Virpi kuitenkin toivoo, ettei viisikymppisestä tehdä musiikkialallakaan ikäloppua.
– Meitä elämää nähneitäkin tarvitaan. Eivät kaikki halua kiertää kaksikymppisten kannoilla, hip hoppia kuunnellen. Suomi tunnetaan edelleen tanssilavoistaan ja tanssivasta kansastaan, joten perinteiselle iskelmälle löytyy aina vahva kannattajakuntansa.
Ikäkysymysten lisäksi musiikkipiirejä puhututtaa paljon myös levymyynnin lasku, jonka seurauksena moni artisti on siirtynyt tuottamaan levynsä itse.

Esimerkiksi Anne Mattila on kertonut tekevänsä musiikkia omassa kotistudiossaan, omin taidoin ja omin rahoin. Mattilan mukaan suurten levy-yhtiöiden kiinnostus perinteistä iskelmämusiikkia kohtaan on hiipunut.
Myös pitkän linjan artistina Virpi sanoo olevansa oman onnensa seppä ja maksaneensa aina viulut omasta pussistaan.
– Ja sama linja jatkuu myös tulevaisuudessa. Pitkäsoittoa en enää tee. Se ei yksinkertaisesti kannata, ei taloudellisesti eikä muutenkaan. Olen Katri Helenan kanssa samoilla linjoilla ja siirryn puhtaasi single-ajatteluun.
Surmasiko Spotify iskelmän?
Fyysisen levymyynnin pudottajina ovat myös toimineet niin sanotut suoratoistopalvelut, kuten Spotify. Suoratoistopalvelut eivät ole kaikkien mieleen ja ne eivät myöskään aina tavoita toivottua kuulijakuntaa. Esimerkiksi iskelmää kuunteleva varttuneempi väki ei ole vielä löytänyt suoratoistopalveluita.
– Ja tämä merkitsee vain yhtä asiaa; me iskelmäartistit olemme haastavassa tilanteessa, koska jäämme kaiken muun lisäksi myös hip hopin ja popin varjoon. Ainakaan minä en ole saanut kyseiseltä suoratoistopalvelulta vielä senttiäkään rahaa, vaikka kappaleeni Se päivä on kaunis siellä keikkuukin.
Iskelmä ei soi myöskään radioissa entiseen tapaan. Tästä ovat ilmaisseet huolensa myös tangokuninkaat Kyösti Mäkimattila sekä Aki Samuli. Pitkän linjan muusikkona Kyösti Mäkimattila on kertonut olevansa huolestunut, että iskelmämusiikki on muuttunut näkymättömäksi ja kuulumattomaksi.
Tämä korostuu Mäkimattilan mukaan ensisijaisesti valtamedioissa. Myös vuoden 2015 tangokuningas Aki Samuli harmittelee iskelmämusiikin heikentynyttä asemaa.
– Tämä johtaa siihen, että omakustantaminen alkaa olla monelle ainoa vaihtoehto.
Samaan iskelmämusiikin ”kuulumattomuuteen” on havahtunut myös tangoprinsessa Piippo.
– Paikallisradiot soittavat kiitettävästi myös iskelmää, mutta valtakunnallisilla radiokanavilla suomalaiset ikivihreät ovat todella harvassa. Onneksi Marko Maunukselan vetämä Paikka auringossa paikkaa hieman tätä vajetta.
Sattumaako, mutta nykyinen Ylen radiotoimittaja Marko Maunuksela on entinen tangokuningas.
Lue myös: Rock on nyt tutkitusti keski-ikäisten musiikkia – soiko sinulla konemusiikki, CCR vai Bach?
Kommentoi Facebookissa