Venäjältä Suomeen levinneet metsäpalot on saatu sammutettua – kansallispuistossa kytee vielä

Ratsasvaaran alueella ollaan siirrytty nyt jälkisammutusvaiheeseen.

Ratsasvaaran alueella ollaan siirrytty nyt jälkisammutusvaiheeseen. (Kuva Lapin rajavartiosto)

Metsäpalojen sammutustyö Itä-Lapin rajalla on jälkisammutusvaiheessa ja valmiutta puretaan asteittain.

METSÄPALO Raja-Joosepissa Ratsasvaara-Lutto -alueella on siirrytty jälkisammutusvaiheeseen. Venäjän puolelta Suomeen levinneet palot on saatu sammutettua. Kansallispuiston alueella syttyneet kelopuut, tervaskannot ja paksu kytevä kuntta vaativat kuitenkin vielä sammuakseen runsaasti työtä.

Pelastuslaitos ja Lapin rajavartiosto tukenaan Jääkäriprikaatin virka-apuosasto jatkavat jälkisammutusta, kaluston keräämistä ja huoltoa. Helikoptereiden käytölle ei ole enää tarvetta.

Sallan osalta tilannetta puretaan vapauttamalla muualta lähetettyjä kalusto- ja henkilöstöresursseja. Myös Kainuun prikaatista pyydetyn virka-apuosaston tulo on peruttu. Tehdyt sammutusvesilinjat jätetään toistaiseksi kohteisiin.

Pelastustoiminnan johto seuraa tiivisti sääennusteita. Alueelle on ennustettu sateita. Ilmatieteen laitokselta saadun tarkemman sääennusteen mukaan sadekuurot voivat olla voimakkaita sademäärän suhteen ja kertymät voivat olla useita kymmeniä millimetrejä.

Raja-Joosepin tienoilla todennäköisyys sadekuuroille on sunnuntain aikana hyvin suuri. Sateiden vaikutusta palojen lopulliseen sammumiseen sekä Suomen että Venäjän puolella seurataan vielä useiden päivien ajan. Sunnuntain aikana Lappiin ennustetut ukkoset ja voimakkaat paikalliset sadekuurot voivat muuten työllistää pelastuslaitosta eri puolilla Lappia.

Tilanteen aikana vaikeakulkuiseen maastoon on rakennettu sammutusvesilinjastoja yhteensä yhdeksän kilometriä. Näiden yhteismäärältään lähes viidensadan letkun, muun huollettavan kaluston sekä aiemmissa maastopaloissa käytetyn kaluston saattaminen hälytyskuntoon tulee työllistämään pelastuslaitoksen toimipaikkoja pitkään.

Venäjän puolella Lotan rajanylityspaikalla henkilö- ja ajoneuvoliikenne on alkanut kulkea 22.7.klo 7 normaalisti. Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta voi matkustusedellytysten täyttyessä matkata Venäjälle. Pelastuslaitoksen antama avotulentekokielto päättyy sitä mukaa kunnissa, kun kuntakohtaiset metsäpalovaroitukset loppuvat.

Lue myös: Lapissa palaa metsää rajan molemmin puolin – suomalaiset paloautot ylittivät valtakunnanrajan Venäjälle

Kommentoi Facebookissa