Musta rekka jyräsi tuhoa ja terroria joulutorille – pidätettyä kuulustellaan

Pelastustyöntekijät tutkivat rekan aiheuttamaa tuhoa Berliinin joulutorin terrori-iskussa.

Pelastustyöntekijät tutkivat rekan aiheuttamaa tuhoa Berliinin joulutorin terrori-iskussa. (Kuva AOP)

Epäilty kuljettaja kiistää, toinen henkilö löytyi kuolleena rekan hytistä.

TERRORISMI Saksa on tähän asti saanut olla rauhassa suurilta terrori-iskuilta, sellaista kuin Pariisin, Nizzan tai Brysselin tragediat ovat olleet. Maassa on kuitenkin tapahtunut erilaisia veitsien avulla kansalaisia kohtaan tehtyjä hyökkäyksiä, joiden tekijöiden yhteyksiä äärijärjestö Isisiin epäillään.

Saksaan saapui viime vuonna jopa yli miljoona uutta pakolaista, joka kiristi maan poliittista ilmapiiriä. Saksassa on entuudestaan noin kolme miljoonaa turkkilaista siirtotyöläistä. Vain muutamaa tuntia ennen Berliinin joulutorin dramaattisia tapahtumia turkkilainen nuori poliisi ampui Ankarassa kuoliaaksi Venäjän suurlähettilään. Ampuja oli huutanut arabiaksi Jumalan olevan suuri, sekä kyseessä olevan koston Syyrian Aleppon tapahtumien johdosta.

Musta rekka ajoi ilmeisen tahallisesti väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla maanantai-iltana kello 20, Charlottenburgin kaupunginosassa sijaitsevalle torille on vaikea ajaa vahingossa. Tähänastisten tietojen mukaan 12 ihmistä on kuollut ja 48 loukkaantunut, osa vakavasti.

Musta rekka on Puolan rekisterissä, mutta kuolleena löydetty puolalainen kuljettaja ei ajanut rekkaa.
Musta rekka on Puolan rekisterissä, mutta kuolleena löydetty puolalainen kuljettaja ei ajanut rekkaa. (Kuva AOP)

Rekka on saksalaisen uutistoimisto DPA:n mukaan Puolan rekisterissä, mutta sen puolalainen kuljettaja ei ajanut rekkaa väkijoukkoon, vaan hänet löydettiin kuolleena hytistä. Scania-merkkisen mustan rekan kuljettajaan ei ollut saatu enää yhteyttä maanantaina kello 16 jälkeen. Puolalainen kuljettaja oli ammuttu, hän on yksi iskun uhreista.

Breitscheidplatzin aukio sijaitsee vilkkaalla turistialueella ja rekka kiihdytti torin läpi ajaen ihmisiä päin ja kaataen myyntikojuja. Heinäkuussa Ranskan Nizzassa kuorma-auto ajoi rantabulevardilla kansallispäivää juhlineeseen väkijoukkoon tahallaan, terroriteossa kuoli 84 ihmistä ja 300 loukkaantui. Iskua Berliinin joulutorille osattiin tiedustelutietojen mukaan myös pelätä.

Poliisi otti kahden kilometrin päästä tapahtumapaikasta kiinni henkilön, jonka se epäilee ajaneen rekan väkijoukkoon. Saksalaisen Bild-lehden mukaan rekan GPS-tietojen perusteella näyttää siltä, että rekan ajamista olisi harjoiteltu ennen iskua.

Uutistoimisto DPA:lle kommentoineet turvallisuuslähteet kertovat kuulusteluissa olevan miehen saapuneen Saksaan turvapaikanhakijana Afganistanin ja Pakistanin alueelta helmikuussa. EDIT 14.45: Epäilty kiistää kuljettaneensa rekkaa ja poliisi pitää mahdollisena, että syyllinen on edelleen vapaana ja aseistettu. EDIT 20.20: Viranomaiset vapauttivat pidätettynä olleen miehen.

Kommentoi Facebookissa