Väinö Linna tunnusti Viljam Pylkkäälle – ”Sinä olet Rokka!”

Aseveljet Viljam Pylkäs ja Väinö Linna yhteishaastattelussa. (Kuva Tuntematon Rokka)

Tuntemattoman sotilaan yksi vaikuttavimmista hahmoista oli Antti Rokan esikuva.

SOTAROMAANI Suomalaiset miehet eivät siteeraa Shakespearea vaan Väinö Linnaa. Ja Linnan rakastetuin teos on Tuntematon sotilas. Tuntemattomasta taas tutuimmat lauseet sanoo Antti Rokka.

– Miss sie tarvitset oikei hyvvää miestä. Täs siul on sellane!

Kaikilla Linnan romaanihahmoilla ei ole tarkkaa esikuvaa, mutta Rokalta sellainen löytyy kiistattomasti. Hän on Viljam Pylkäs, pienviljelijä Karjalan kannakselta Sakkolasta, Haparaisten kylästä.

Asiasta ei tarvitse edes väitellä, sillä Linna itse lähetti Pylkkäälle kirjeen 23.5.1955:

”Sillä Sinä olet Rokan esikuva. Kuten olet huomannut, olen minä muunnellut tapahtumia, sijoittanut niitä toiseen aikajärjestykseen, siirrellyt toisten miesten tekoja toisille, ja niin edespäin. Mutta ne kuuluvat romaanin luonteeseen ja ovat vain sikäli todenmukaisia.”

Rokka oli ritariainesta

Väinö Linna totesi useasti, että Pylkkäälle olisi pitänyt antaa Mannerheim-risti. Pylkäs oli tehokas sotilas, joka ei kunnioittanut vihollista sen paremmin kuin herrojakaan.

– En mie oo tult tänne kunniaa tekemää. Tappelemmaa mie oon tullut.

Väinö Linnan mielestä Viljam Pylkkäälle olisi pitänyt antaa ansioistaan Mannerheim-risti.
Väinö Linnan mielestä Viljam Pylkkäälle olisi pitänyt antaa ansioistaan Mannerheim-risti. (Kuva Tuntematon Rokka)

Pylkäs taisteli jatkosodassa Jalkaväkirykmentti 8:n I pataljoonan konekiväärikomppaniassa. Yksi Tuntemattoman sotilaan kuuluisimmista kohtauksista perustuu tositapahtumiin.

Huhtikuussa 1942 Pylkäs sai määräyksen mennä auttamaan naapurirykmentin sotilaita. Hän ampui 17 Suomi-konepistoolin lippaallista, joilla kaatui 83 punasotilasta. Pylkäs sai taistelusta neljännen luokan Vapaudenristin miekkojen kera sekä rautaristin.

Rokka ja Rokka

Rykmentti jatkoi taisteluaan ja mukana seurasi alikersantti Linna, komppanian likaisin mies. Purnaten, mutta koko ajan muistiinpanoja tehden. Sodan loppuun asti rinnalla taistelivat tutut sankarit, oikeilla nimillään ja myöhemmin kuolemattomina romaanihenkilöinä.

Maineikasta soturiviittaa on moni muukin halunnut kantaa. Eräs inkeriläinen heimosotilas oli oikealta nimeltään Antti Rokka. Sodan jälkeen hän piileksi viranomaisilta ja muutti nimensä Rantavuoreksi.

Myöhemmin on pyritty todistamaan, että Linna ja kyseinen mies olisivat tavanneet Tampereella ja vielä Ruotsissakin, jonne hän oli muuttanut.

Todellinen Antti Rokan esikuva asui loppuelämänsä Lempäälässä ja harrasti kaupankäyntiä Sakkolan rotuporsailla. Viljam Pylkäs kuoli 6.2.1999.

Rokka Afrikassa

Edvin Laineen elokuvassa vuonna 1955 Rokkaa esittää Viipurissa syntynyt amatöörinäyttelijä Reino Tolvanen. Tolvanen muutti Suomesta Australiaan ja lopulta Etelä-Afrikkaan, jossa hän kuoli vuonna 1974.

Rauni Mollbergin ohjaamassa elokuvaversiossa vuonna 1985 Rokan hahmoa esitti Paavo Liski, Aku Louhimiehen vuoden 2017 Tuntemattoman sotilaan Rokkana nähdään Eero Aho.

Kommentoi Facebookissa