Suomen maanteillä jää kiinni 40 000 ajoneuvoa ilman vakuutusta – joka vuosi

Jos vakuuttamattomalla ajoneuvolla joutuu onnettomuuteen, ajoneuvon omistaja ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan.

Jos vakuuttamattomalla ajoneuvolla joutuu onnettomuuteen, ajoneuvon omistaja ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan. (Kuva Fotolia)

Uuden lain mukaan vakuutuksen voi irtisanoa siksi ajaksi, kun ajoneuvo on poistettu liikenteestä.

LIIKENNE Poistaminen liikennekäytöstä on nykyään mahdollista kaikille rekisteröidyille ajoneuvoille. Uuden 1.1.2017 voimaan tulevan liikennevakuutuslain myötä ajoneuvon liikennevakuutuksen voi irtisanoa siksi ajaksi, kun ajoneuvo on poistettuna liikennekäytöstä. Jos ajoneuvolla ajamista kuitenkin edelleen jatketaan, se voi tulla kalliiksi.

Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa. Jatkossa myös liikennevakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa. Kummassakin tapauksessa poliisi poistaa ajoneuvosta kilvet havaitessaan sen liikenteessä. Tällöin ajoneuvovero ja vakuuttamattomuusmaksu on maksettava takautuvasti.

Vakuuttamattomuusmaksu muodostuu vakuutusmaksua vastaavasta maksusta sekä laiminlyöntimaksusta, joka voi olla jopa kolminkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden.

– Valvontateknologia kehittyy, joten on yhä todennäköisempää jäädä kiinni liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisesta. Vuosittain näin käy noin 2 500 kertaa. Vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni eri tavoin noin 40 000, kertoo korvauspäällikkö Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta.

Jos vakuuttamattomalla ajoneuvolla joutuu onnettomuuteen, ajoneuvon omistaja ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan. Liikennevakuutuskeskus korvaa kuitenkin syyttömälle osapuolelle vakuuttamattoman ajoneuvon aiheuttamat vahingot.

– Jos poistat ajoneuvosi liikennekäytöstä ja irtisanot sen liikennevakuutuksen, muista ottaa vakuutus uudelleen, kun otat ajoneuvon jälleen käyttöön. Kannattaa myös huomata, että kausiluonteisiakaan ajoneuvoja, kuten moottorikelkkoja, ei ole välttämätöntä poistaa hiljaisen kauden ajaksi liikennekäytöstä, Tuulensuu huomauttaa.

Kausiluonteisuus voidaan nimittäin ottaa huomioon jo ajoneuvon liikennevakuutusmaksuissa.

Kommentoi Facebookissa