George Michael menehtyi jouluna – Last Christmas on yksi soitetuimmista kasariklassikoista

Kappaleesta tehty video huokuu asuissa ja hiustyyleissä todellista kasarihenkeä.

Whamin kappaleesta tehty video huokuu asuissa ja hiustyyleissä todellista kasarihenkeä. (Kuva Last Christmas)

Kappaleesta tehty video huokuu asuissa ja hiustyyleissä todellista kasarihenkeä.

PÄIVÄN SÄVEL Vuonna 1984 Brittien singlelistalla kilpailivat Wham sekä Frankie Goes to Hollywood, jonka Power of Love nousi ykkössijalle joulukuun alussa. Kaiken lisäksi Bob Geldofin luotsaama Band Aid -hyväntekeväisyysprojekti tuli ja teki myös ykköshitin laululla Do They Know It´s Christmas?

Näin Wham ei saanut kappaleestaan Last Christmas tuolloin listaykköstä, UK Official Singles Chartin listaykköseksi kappale nousi ensimmäisen kerran vasta vuonna 2021, ilmestymisestään 36 vuoden jälkeen.

Whamin solisti George Michael oli mukana Band Aidissa, joten tietyllä tavalla Whamilla oli vaikutusta myös kyseiseen projektiin. Bändin omasta Last Christmas -hitistä on kuitenkin tullut lopulta suurempi kestosuosikki ympäri maailman. Se on ollut Suomessa vuodesta 2009 eteenpäin joka vuosi kaupallisten radioiden soitetuimpia jouluaiheisia kappaleita.

Kappaleesta tehty video huokuu asuissa ja hiustyyleissä todellista kasarihenkeä. George Michael on kuvissa viimeisen kerran siloposkisena, sen jälkeen hän on näyttäytynyt vain parransängessä. Video on kuvattu Alpeilla, hiihtohissikohtaus todistettavasti Saas-Feessa Sveitsissä.

Kappaleen teema on klassinen. Juonessa George Michaelin ja hänen bändikaverinsa Andrew Ridgeleyn tyttöystävää esittävän mallin Kathy Hillin välillä on ollut aikaisemmin jotain – last Christmas I gave you my heart – ja jos joku ei naispuolista päähenkilöä muuten tunnistaisi, hän erottuu muista varmuuden vuoksi punaisessa asussa. Muut henkilöt ovat Whamin taustalaulajia sekä Spandau Balletin basisti Martin Kemp.

George Michael kuoli nukkuessaan rauhallisesti kotonaan 25.12.2016.
George Michael kuoli nukkuessaan rauhallisesti kotonaan Englannissa 25.12.2016.

Kappaleesta on tehty maailmanlaajuisesti myös monia cover-versioita. Suomenkielisen käännöksen Joulusydän levytti Timo T.A. Mikkonen ja ystävät vuonna 1989.

Whamin suuria hittejä olivat myös Wake Me Up Before You Go-Go sekä Careless Whisper, jonka George Michael sävelsi vain 17-vuotiaana. Yhtye hajosi vuonna 1986, jonka jälkeen George Michael siirtyi soolouralle – suurimpia hittejä oli kappale Faith samannimiseltä albumilta. Suomessa George Michael on esiintynyt kerran, 1.7.2007 Helsingin Hartwall Arenalla.

Alkuperäiseltä nimeltään George Michael oli Georgios Kyriacos Panayiotou, hän oli syntynyt Lontoossa 25. kesäkuuta vuonna 1963. Jo nuorena George Michael oli kertonut biseksuaalisuudestaan ystävilleen, hänellä ei ollut perhettä tai lapsia.

Laulajalla oli ongelmia myös huumeiden käytön kanssa, George Michael kärsi viimeisinä vuosinaan lisäksi terveysongelmista. Vuonna 2017 oli tarkoitus julkaista kuitenkin uusi albumi sekä dokumenttielokuva hänen elämästään.

George Michael kuoli nukkuessaan rauhallisesti kotonaan, Goringin kylässä Oxfordshiressä, 53-vuotiaana joulupäivänä 25.12.2016.

Lue myös: Katri Helenan Joulumaa oli edelleen radioiden soitetuin kotimainen – suomalaisten laulujen osuus kasvoi selvästi

  • Wham ja Last Christmas musiikkivideolla, jota on katsottu satoja miljoonia kertoja

Kommentoi Facebookissa