Muuttotappiokuntien ongelmaan yllättävä ehdotus – syrjäseutujen asunnoille romutuspalkkio

Jos valtio osallistuisi maksamalla asunnoista romutuspalkkion, se tervehdyttäisi Timo Metsolan mukaan asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla.

Jos valtio osallistuisi maksamalla asunnoista romutuspalkkion, se tervehdyttäisi Timo Metsolan mukaan asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla. (Kuva Fotolia)

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja esittää ratkaisua presidentti Niinistön avaukseen.

ASUMINEN Yleisradion vaalitentissä torstaina toimittaja pyysi presidentti ja presidenttiehdokas Sauli Niinistöä kuvittelemaan tilannetta, jossa autioituvalla seutukunnalla asuvan perheen vanhemmat menettäisivät työpaikkansa ja perheen asunto menettäisi lähes arvonsa.

– Jos perhe rakentaa talon tai hankkii asunnon luottaen siihen, että paikkakunnalla työt jatkuvat, se käyttäytyy juuri niin kuin yhteiskunnassa pitäisikin käyttäytyä, Niinistö kommentoi.

Niinistön mukaan yhteiskunta voisi tukea rahallisesti asuntonsa arvon menettäneitä vastaavanlaisilla alueilla. Vuokraturva-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola esittää nyt, että ratkaisu Niinistön avaukseen voisi olla syrjäseutujen asuntojen romutuspalkkio.

– Valtio maksaa romutuspalkkion vanhan auton romutuksesta. Muuttotappioalueiden asuntoihin kannattaisi ehkä soveltaa samaa logiikkaa, ja tämä voisi olla yksi ratkaisu pulmaan, Timo Metsola puntaroi.

Metsola toteaa, että työn perässä muuttaminen on vaikeaa, jos nykyiselle muuttotappioalueella sijaitsevalle omistusasunnolle ei löydy ostajaa.

– Ja tilannetta pahentaa se, kysyntään nähden aivan liian moni yrittää tuloksetta myydä asuntoaan samalta alueelta. Sellaisessa tilanteessa kyseiseltä paikkakunnalta asuntoa tarvitsevakaan ei ymmärrettävistä syistä uskalla asunnon ostopäätöstä tehdä. Näin niitäkään asuntokauppoja ei synny, joille sekä myyjällä että ostajalla olisi aito tarve.

Jos valtio osallistuisi maksamalla asunnoista romutuspalkkion, se tervehdyttäisi Metsolan mukaan asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voisi olla sopivan neutraali taho pohtimaan korvauksen suuruutta.

– Pelkästään muuttotappioalueelta lähteviä ei saa tukea niin, että paikallinen asuntojen ylitarjontaongelma jää ratkaisematta. Muuten tullaan samalla antaneeksi kuolemantuomio hiipuvien paikkakuntien asuntomarkkinoille, Metsola varoittaa.

Kommentoi Facebookissa