Myydäänkö Alfa Romeo ja Maserati velkojen maksamiseksi?

Talousjulkaisu Forbesin mukaan FCA voisi myydä sekä Alfa Romeon että Maseratin tilanteensa kohentamiseksi.

Talousjulkaisu Forbesin mukaan FCA voisi myydä sekä Alfa Romeon että Maseratin tilanteensa kohentamiseksi. (Kuva FCA)

Fiat Chryslerin rahat eivät riitä talouden saamiseksi tasapainoon.

AUTOT FCA-lyhenteellä tunnettu Fiat Chrysler Automobiles syntyi muutama vuosi sitten USA:n talouskriisin jälkimainingeissa, kun Fiat Group pelasti Chryslerin konkurssilta ja liitti sen itseensä. FCA:n ylin pomo Sergio Marchionne on tämän jälkeenkin yrittänyt fuusioida yhtymäänsä muiden autonvalmistajien kanssa, mutta uusien kumppanien kalastelu on jäänyt tuloksettomaksi.

Ferrari sen sijaan erotettiin muusta FCA:sta omaksi yksikökseen vajaa vuosi sitten, ja Maranellon ori listautui myös pörssiin. Tämä on tuonut Fiat Chryslerille lisää pääomaa, mutta se ei riitä yrityksen talouden saattamiseksi tasapainoon. FCA:lla on nimittäin viimeisten taloustietojen mukaan lähes seitsemän miljardin dollarin velat niskassaan.

Italialais-amerikkalainen konserni on joutunut viime aikoina tekemään lukuisia takaisinkutsuja eri malleilleen, ja useat niistä ovat tuoneet FCA:lle myös huomattavia sakkoja eri viranomaisilta. Tilanteen kohentamiseksi Marchionne on yrittänyt parantaa yhtymän kannattavuutta strategiamuutoksilla. Heikosti tuottavista pienistä ja keskikokoisista sedaneista on yritetty päästä eroon ja painopiste on siirretty Jeep- sekä Ram-brändien alla myytäviin katumaastureihin ja pick-upeihin.

VW-konserni ilmaisi avoimesti kiinnostuksensa Alfaa kohtaan muutama vuosi sitten.
VW-konserni ilmaisi avoimesti kiinnostuksensa Alfaa kohtaan muutama vuosi sitten. (Kuva FCA)

Tämäkään ei helpota velkataakkaa tarpeeksi, ja niinpä osa yhtymän merkeistä saattaa joutua vasaran alle. Talousjulkaisu Forbesin mukaan FCA voisi myydä sekä Alfa Romeon että Maseratin tilanteensa kohentamiseksi, ja myös autoteollisuuden alihankkijana tunnettu Magneti Marelli saattaa päätyä myyntilistalle.

Magneti Marelli toimittaa elektroniikkakomponentteja omistajansa lisäksi monille muillekin autonvalmistajille, ja sen vuosittainen liikevaihto on kymmeniä miljardeja dollareita. Jo Magneti Marellin myynti saattaisi siis riittää FCA:n tervehdyttämiseksi, mutta myös Alfa Romeo ja Maserati voisivat kiinnostaa ostajakandidaatteja.

Molemmat merkit ovat juuri kehittäneet uudet katumaasturit niitä janoaville markkinoille, ja suunnitteilla on monia muitakin tuoreita malleja. Alfa on sitä paitsi saatu juuri nousukiitoon uuden Giulian avulla pitkän kuivan kauden jälkeen, joten legendaariselle italialaisvalmistajalle voisi löytyä ottajia.

Yksi niistä saattaisi olla VW-konserni, joka ilmaisi avoimesti kiinnostuksensa Alfaa kohtaan muutama vuosi sitten. Nyt Volkswagenkin joutuu kuitenkin kiristämään vyötä päästöskandaalin tuomien kulujen kattamiseksi, joten ajankohta uuden merkin hankkimiselle on kaikkea muuta kuin optimaalinen. Todennäköisin ostaja voisikin löytyä Kiinasta, jonka autonvalmistajat ovat kovaa vauhtia laajenemassa ja kansainvälistymässä.

Lähde Carscoops

Kommentoi Facebookissa