Näillä voitettiin Piparinleivonnan SM-kultaa – Jouluinen valokyltti ja Pariisin Eiffel-torni

Aikuisten sarjan voittajatyö "Jouluinen valokyltti". Valaisu toi työhön ratkaisevan wow-efektin. (Kuva Myllyn Paras)

Suomen taitavimmat piparileipurit löytyivät Vantaalta ja Joensuusta.

LEIPOMINEN Järjestyksessään yhdestoista Piparinleivonnan SM-kilpailu järjestettiin 27.11. jo toisen kerran virtuaalisena pandemiatilanteen vuoksi. Finalistit leipoivat yhtä aikaa kotikeittiöissään eri puolilla Suomea ja tuomaristo seurasi kilpailijoiden työskentelyä videopuhelun välityksellä.

Tuomaristo piti tehtäväänsä vaikeana, sillä taso oli korkea ja kisa hyvin tasaväkinen molemmissa sarjoissa. Tuomareille esiteltiin niin perinteisiä kuin moderneja kilpailutöitä. Piparinleivonnan SM-kilpailuihin osallistui sekä aikuisten että nuorten kilpailussa jo vuosia leivontaa harrastaneita sekä erilaisissa kilpailuissa palkittuja leipureita.

Alle 20-vuotiaiden sarjan parhaaksi leipuriksi valittiin Joensuusta kotoisin oleva 17-vuotias Anniina Hyvärinen teoksellaan Pariisin Eiffel-torni.

– Kilpailutyöni ei ole varsinaisesti jouluinen, sillä mielestäni tuoksuvat piparit kuuluvat kaikille elämänkatsomuksesta riippumatta. Koska rakastan luontoa ja matkustamista, halusin tehdä herkän työn, joka vie ajatukset kauniiseen Pariisiin, Hyvärinen sanoo.

Tuomaristo ihasteli erityisesti työn herkkyyttä sekä kaunista ja viimeisteltyä työnjälkeä. Koskettava tarina loi universaalia joulutunnelmaa.

SM-finaalia tuomaroivat Myllyn Parhaan kehitysjohtaja ja kondiittorimestari Iiro Heinonen, Hellapoliisi-sivustoa ylläpitävä Kati Jaakonen sekä vuoden 2020 Piparinleivonnan nuorten SM-voittaja ja Someleipuri 2021 Maija Vuonokari.

– Anniina Hyvärisen hauras ja herkkä Eiffel-torni seisoo tukevasti jalustallaan kuin esikuvansa toisessa maailmansodassa. Lisäksi paiston onnistuminen ja keittiön siisteys vaikuttivat kisan voittoon, 10 vuotta kisaa tuomaroinut Iiro Heinonen kiittelee.

Joensuulainen Anniina Hyvärinen voitti nuorten sarjan teoksellaan Pariisin Eiffel-torni. (Kuva Myllyn Paras)

Toisen sijan nuorten sarjassa nappasi Ella Pärssinen teoksellaan Love Birds -käkikello. Kunniamaininnan kilpailussa sai Eveliina Huikkalan Kettu ja pupu -reliefin koskettava ystävyyttä ja yhdenvertaisuutta korostava joulutarina.

Piia Hjelt voitti aikuisten sarjan teoksellaan Jouluinen valokyltti. Toiseksi sijoittui Oulusta kotoisin oleva Elina Kujala työllään Jouluflyygeli.

– Idea kilpailutyöhöni lähti perinteisestä joululyhdystä ja minulle tärkeästä tunnelmavalaistuksesta. Urbaani valokyltti tuo jouluvalot nykypäivään, Hjelt kertoo.

Piia Hjelt leipoi lapsuudessaan paljon äitinsä kanssa, mutta omat lapset ja heidän lastenkutsunsa ovat haastaneet kotileipuria vuodesta 2006. Uusia haasteita hän odottaa myös SM-mestaruudeltaan.

– Piia Hjeltin siivitti voittoon uusi ja moderni lähestymistapa piparinleivontaan. Silti työ kunnioitti piparia ja taikinaa. Valaisu toi työhön myös ratkaisevan wow-efektin, Iiro Heinonen kehui voittajatyötä.

Finaalissa kilpailijat toteuttivat vapaamuotoisen työn, jonka tekemiseen oli aikaa 120 minuuttia. Annetussa ajassa finalistit piirsivät kaavat, leipoivat pipariosat, paistoivat ne, jäähdyttivät, kokosivat ja koristelivat luomuksensa.

Leivontavälineitä, piparitaikinaa ja koristelutarpeita sai käyttää kilpailussa rajoitetusti. Kilpailijoiden raaka-aineena oli Myllyn Parhaan valmistama Laktoositon Piparitaikina, joka on virallinen kisataikina.

Lue myös: Viljasato on 2000-luvun pienin Suomessa – ohrasato heikoin lähes 50 vuoteen

SM-kisan tulokset

Nuorten sarjan voittaja: Pariisin Eiffel-torni – Anniina Hyvärinen, Joensuu

  1. sija: Love Birds -käkikello – Ella Pärssinen, Söderkulla

Muut nuorten sarjan finalistityöt:

Joulusieppari – Veera Vuorentausta, Lempäälä

Kettu ja pupu – Eveliina Huikkala, Kauvatsa

Lapinkota – Milla Taival, Kuusamo

 

Aikuisten sarjan voittaja: Jouluinen valokyltti – Piia Hjelt, Vantaa

  1. sija: Jouluflyygeli – Elina Kujala, Oulu

Muut aikuisten sarjan finalistityöt:

Joululeipomo – Kati Lehto, Kangasala

Joulutohina – Emma Oinonen, Lieksa

Kesäkukka – Riitta Wuorio-Bäck, Kemiö

Kommentoi Facebookissa