Jääkiekkolegenda Matti ”Mölli” Keinonen on kuollut – syöpä vei kiekkokaukaloiden taiteilijan

Matti "Mölli" Keinonen ja maalivahti Juhani Lahtinen Suomi–Ruotsi-ottelun jälkeen 1965. (Kuva Wikimedia Commons)

Möllin kerrotaan nuorena tulleen jäälle harjoittelemaan ensimmäisenä, ja lähteneen viimeisenä.

JÄÄKIEKKO Yksi suomalaisen jääkiekkoilun kaikkien aikojen legendaarisimmista pelaajista MattiMölliKeinonen on poissa. Kiekkokaukaloiden taituri menehtyi Uudessakaupungissa lauantai-iltana imusolmukesyöpään 80-vuotiaana.

– Lähtö oli rauhallinen ja kivuton, vaimo ja molemmat lapset olivat vierellä. Hän oli perheenisänä erittäin hyvä ja huolehtivainen. Hän oli aina huumorintajuinen, nokkela ja sanavalmis ihminen. Suku oli hänelle läheinen samoin kuin vanhat pelikaverit, poika Jussi Keinonen kertoo STT:lle.

Matti Keinonen voitti Suomen mestaruuden Lukossa vuonna 1963 ja RU-38:ssa vuonna 1967. Suomen maajoukkueessa hän pelasi 196 ottelua, yhdeksässä MM-turnauksessa ja kaksissa talviolympialaisissa. Laitahyökkääjänä pelanneen Möllin kiemurat olivat aikanaan käsite, viihdyttävän taiturin kasvoilla nähtiin usein tuttu virnistys.

Keinonen sai mainetta myös Ruotsin tappajana. Maamme ensimmäisissä MM-kotikisoissa 1965 Tampereella Mölli teki kaksi maalia, kun ottelu Ruotsia vastaan päättyi lukemiin 2–2. Lopetettuaan peliuransa Matti Keinonen saavutti vielä valmentajana SM-hopeaa TPS:ssä vuonna 1985 ja Lukossa 1988. Hän esiintyi myös television viihdeohjelmissa.

Matti Keinosen taidot olivat karttuneet pikkupoikana Raumalla Paskalammella, joka sijaitsi Rauma-Repolan tehtaan kaatopaikalla. Taitavan luistelijan kerrotaan nuorena tulleen jäälle harjoittelemaan ensimmäisenä, ja lähteneen viimeisenä. Lukon seurahistorian toinen Suomen mestaruus viime keväänä oli hänelle merkittävä asia.

– Isä vitsaili, että vihdoinkin ja ettei onneksi tarvinnut mennä enää itse pelaamaan, Jussi Keinonen sanoo.

Lue myös: SM-liiga jätti Hakametsälle haikeat hyvästit

Kommentoi Facebookissa