Suomi rajoittaa maahantuloa eteläisestä Afrikasta – syynä koronaviruksen uusi muunnos

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta. (Kuva Rajavartiolaitos)

Henkilö voi tulla Suomeen määrätyistä maista vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy.

KORONAVIRUS Sunnuntaista 28. 11. klo 15 alkaen Suomi rajoittaa ulkorajoillaan niiden matkustajien maahantuloa, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.

Päätös tarkoittaa, että edellä mainitussa Afrikan maassa oleskelleen matkustajan ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus Covid-19 -rokotussarjasta. Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen. Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 19.12. saakka.

Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että Afrikassa havaittu uusi omikron-koronavirusmuunnos voi uhata merkittävästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja heikentää epidemiatilannetta. Ministeriö ja Aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet kuntia terveysturvatoimiin. Kunnat vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentokentillä.

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta. Rajavartiolaitos analysoi Suomeen saapuvaa matkustajaliikennettä ja toimittaa tietoa terveysviranomaisten käyttöön. Ulkorajoilla Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulleita matkustajia terveysviranomaisten tarkastuksiin.

Schengen-alueen maista tulevaa sisärajaliikennettä ei tällä päätöksellä rajoiteta. Sisärajoilla Rajavartiolaitos avustaa terveysviranomaisten pyynnöstä. Terveysturvallinen maahantulo toteutetaan tartuntatautilain mukaisen maahantulomallin mukaisesti.

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista esittämällä todistuksen hyväksyttävästä Covid-19 – rokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu rajoituksia.

Lue myös: Uusi koronavirusmuunnos huolestuttaa – eteläisen Afrikan maista saapuvat pakolliseen terveystarkastukseen

Kommentoi Facebookissa