Uusi koronavirusmuunnos huolestuttaa – eteläisen Afrikan maista saapuvat pakolliseen terveystarkastukseen

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla eteläisestä Afrikasta saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen. (Kuva Rajavartiolaitos)

Omikron-virusmuunnos on lisätty huolestuttavien varianttien listalle.

KORONAVIRUS Eteläisessä Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos omikron – B.1.1.529 – aiheuttaa muutoksia terveysturvallisuustoimiin rajanylityspisteillä. Muutokset ovat voimassa 27.11.2021 alkaen.

Aluehallintovirastot voivat määrätä tartuntatautilain nojalla pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-variantin leviämistä. Näitä maita ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini eli Swazimaa, Mosambik ja Malawi.

Etelä-Suomen, Itä-Suomen, Pohjois-Suomen, Länsi-Suomen, Lapin sekä Sisä-Suomen aluehallintovirasto ovat määränneet kunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille kyseisistä eteläisen Afrikan maista saapuville matkustajille. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla nämä matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen.

Määräys ei koske alle kuusivuotiaita lapsia. Aluehallintovirastojen määräykset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Matkustajien tulee itse varmistaa, koskeeko määräys heitä.

Sekä Maailman terveysjärjestö WHO että Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC ovat nostaneet uuden omikron-virusmuunnoksen huolestuttavien varianttien listalle. Muunnoksessa on havaittu olevan useita muutoksia koronaviruksen piikkiproteiinissa. Muutosten pelätään lisäävän viruksen leviämiskykyä ja kykyä kiertää käytössä olevien rokotteiden antamaa immuunisuojaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa välttämään kaikkea matkustamista kyseisiin maihin. Lisäksi THL suosittelee, että kaikki ne, jotka ovat jo tulleet Suomeen 14 viime vuorokauden sisällä edellä luetelluista maista, hakeutuisivat koronavirustestiin riippumatta siitä, ovatko he saaneet koronavirusrokotteen.

– Tiedot uusista virusmuunnoksista saadaan yleensä viiveellä. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että myös jo Suomeen tulleet matkustajat hakeutuvat testeihin. Tehokkaalla testaustoiminnalla pyritään estämään omikron-virusmuunnoksen leviäminen Suomeen, toteaa johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä.

Matkustajien suositellaan myös välttävän sosiaalisia kontakteja siihen saakka, kunnes ovat saaneet negatiivisen testituloksen. Lisäksi THL suosittelee, että maahan saapuneiden lähipiiriin kuuluvat hakeutuvat koronavirustestiin saaduista rokotteista riippumatta, jos he saavat edes lieviä koronavirusinfektioon viittavia oireita.

Lue myös: Alle 12-vuotiaat sairastavat koronan yleensä lievänä tai oireettomana – vaikeita tautitapauksia hyvin vähän

Kommentoi Facebookissa