Näin IIHF selittää kritisoitua maalia – Nuoret Leijonat taipuivat avausottelussa Kanadalle

Nuorten MM-turnauksessa Yhdysvalloissa Suomen päävalmentajana toimii Jussi Ahokas.

Nuorten MM-turnauksessa Yhdysvalloissa Suomen päävalmentajana toimii Jussi Ahokas. (Kuva AOP)

Suomi kohtaa seuraavaksi USA:n murjomaksi joutuneen Tanskan.

JÄÄKIEKKO Nuorten MM-kisat Yhdysvalloissa käynnistyivät sekä jännitysotteluilla että murskavoitoilla. Valko-Venäjällä ei ollut mahdollisuuksia Ruotsia vastaan 1–6-päättyneessä pelissä, vielä vähemmän Tanska pystyi pyristelemään USA:ta vastaan ottelussa, joka päättyi tylyin lukemin 0–9.

Tshekki voitti Venäjän luvuin 5–4 ja mahdollisuudet omasivat myös Nuoret Leijonat, kun avausvastustajana oli aina kivenkova Kanada.

Alku ei luvannut kovin hyvää, kun viiden minuutin pelin jälkeen vaahteralehtipaitojen Boris Katchouk pääsi yksin läpi, mutta kiekko osui tolppaan. Katchouk törmäsi itse maaliin ja vei sen pois paikoiltaan, samalla hän osui Suomen maalivahtiin Ukko-Pekka Luukkoseen. Kiekko ylitti maalin siirtymisen jälkeen maaliviivan.

Tuomarit näyttivät maalin syntyneen, ja videotarkistuksen jälkeen tuomio ei Suomen päävalmentajan Jussi Ahokkaan ja kaikkien hidastuksen nähneiden ihmetykseksi muuttunut.

Ylen mukaan kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n erotuomarijohtaja Konstantin Komissarov pahoitteli tilannetta nuorten GM Kimmo Oikariselle ottelun jälkeen ja myönsi, että tuomarivirhe oli tapahtunut. Asiaa käsitellään torstaina kisojen direktoraatin kokouksessa, mutta ottelun lopputulos ei muutu.

Yle Urheilu sai ottelun jälkeen myös IIHF:n viestintäpäällikkö Adam Steissin vastauksen sähköpostilla. Steissin mukaan päätuomari hyväksyi maalin, koska hän näki tilanteen jatkumona kiekon laukaisulle sääntökohdan 98-1 perusteella. Sääntökohdan mukaan jos puolustavan joukkueen pelaaja siirtää oman maalinsa pois paikaltaan ja kiekko on menossa maaliin, maali hyväksytään.

Maalin siirsi kuitenkin pois paikoiltaan kanadalaispelaaja, joten kyseistä sääntökohtaa ei voisi käyttää. Myös Steiss myönsi virheen.

– Kyllä, mutta sitä toimintaa ei voida katsoa uudestaan videolta. Koska kiekon laukomista ei ollut määritelty oikein jäällä, se johti maalin hyväksymiseen väärin perustein Kanadan joukkueelle, eikä IIHF:n videotuomari voinut tarkistaa asiaa videolta ja muuttaa päätöstä, Steiss perusteli Ylelle.

Ottelun päätuomareina toimivat venäläinen Artur Kulev ja itävaltalainen Manuel Nikolic. Videotuomari oli sveitsiläinen Reto Bertolotti.

Kanada hallitsi ottelun avauserää, jonka se vei lukemin 3–1. Kanada siirtyi 2–0-johtoon ylivoimalla. Suomen avausmaalin laukoi irtokiekosta Aleksi Heponiemi, toisen maalin teki ylivoimalla Henri Jokiharju. Kanadan neljäs maali painui hieman helposti lepattavana kiekkona Luukkosen selän taakse.

Kolmannessa erässä Kanada onnisti puolustamaan kahden maalin johtoaan, puolustaja muun muassa torjui kerran kiekon kädellään maaliviivalta. Suomi hävisi ottelun lopulta 2–4.

Suomi kohtaa seuraavassa ottelussaan torstaina Tanskan.

Kommentoi Facebookissa