Näin jatkuu jalkapallon MM-turnaus

Kuva Dreamstime

Jalkapallon MM-kisojen puolivälieräottelut ovat Brasilia-Kroatia, Hollanti-Argentiina, Portugali-Marokko sekä Ranska-Englanti.

JALKAPALLO Qatarissa pelattava miesten jalkapallon MM-turnaus on edennyt puolivälierävaiheeseen. Jäljellä on kahdeksan joukkuetta, joista Marokkoa voi pitää ainoana yllättäjänä.

Futiksen jättiläiset Argentiina ja Brasilia edustavat puolivälierissä Etelä-Amerikkaa. Euroopasta mukana ovat Ranska, Englanti, Kroatia, Portugali ja Hollanti. Marokko on puolivälierissä ensimmäinen Afrikan edustaja 12 vuoteen.

Keskiviikko ja torstai ovat turnauksen osalta välipäiviä. Perjantaina jatketaan kahdella ottelulla.

Alkuillan ottelussa kello 17 vastakkain ovat Brasilia ja Kroatia. Viisinkertainen maailmanmestari Brasilia on puolivälierävaiheessa mukana peräti kahdeksatta kertaa peräkkäin. Voittoon se on yltänyt tässä putkessaan 1994, 1998, 2002 sekä 2014.

Kroatia on mukana puolivälierissä kolmatta kertaa. Aiemmilla kerroilla se eteni 1998 pronssille ja 2018 hopealle. Jugoslavia ei koskaan yltänyt MM-kisoissa neljättä tilaa parempaan tulokseen.

Brasilia ja Kroatia ovat aiemmin kohdanneet MM-kisoissa alkusarjassa 2006 ja 2014. Molemmilla kerroilla Brasilia voitti.

Perjantain toisessa puolivälieräottelussa kello 21 kohtaavat Hollanti ja Argentiina. Maat ovat MM-kisoissa vastakkain kuudetta kertaa.

Kuuluisimmassa maiden MM-kohtaamisessa vuoden 1978 finaalissa Argentiina voitti Hollannin 3-1. Hollanti sai revanssin puolivälieräottelussa 1998 voitettuaan 2-1. Vuoden 2014 MM-välierässä Argentiina oli Hollantia parempi rankkarikilpailussa tilanteen oltua jatkoajan jälkeen 0-0.

Argentiina on voittanut MM-kultaa kahdesti. Hollanti on ollut MM-finaalissa kolmesti ja hävinnyt joka kerta.

Lauantaina alkuillan puolivälieräottelussa kello 17 turnausyllättäjä Marokko kohtaa Portugalin. Kyse on maiden kolmannesta kohtaamisesta MM-kisoissa.

Marokko voitti Portugalin vuoden 1986 kisoissa 3-1 ja pudotti Portugalin samalla jatkopeleistä. Portugali sai revanssin viimein 2018 voitettuaan Cristiano Ronaldon maalilla 1-0.

Portugali on ollut MM-kisoissa kerran kolmas ja kerran neljäs. Marokolle puolivälieräpaikka on maan historian paras saavutus.

Englanti ja Ranska kohtaavat lauantain toisessa puolivälieräottelussa kello 21 alkaen. Maat ovat MM-tasolla vastakkain kolmatta kertaa.

Englanti on voittanut Ranskan maiden molemmissa aiemmissa MM-kisakohtaamisissa. Kotikisoissaan 1966 Englanti oli parempi alkusarjassa 2-0 ja vuoden 1982 MM-kisojen alkusarjaottelussa Englanti voitti Ranskan 3-1.

Ranska on voittanut MM-kultaa kahdesti. Englannilla on yksi MM-kulta.

MM-kisojen välierät pelataan ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona. Tiistaina kohtaavat perjantain otteluiden voittajat ja keskiviikkona lauantain otteluiden voittajat. Välierät alkavat kello 21.

Pronssiottelu pelataan lauantaina 17.12. kello 17. MM-finaali pelataan sunnuntaina 18.12. kello 17.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Portugali jätti Cristiano Ronaldon penkille – otti murskavoiton

Kommentoi Facebookissa