Näin syntyvät maukkaat kalapihvit hauesta ja lohesta – muuntele oman maun mukaiseksi

Hauki on kala, ja jos kalaonni ei ole myötä, löytää niitä kaupan kalatiskiltäkin.

Hauki on kala, ja jos kalaonni ei ole myötä, löytää niitä kaupan kalatiskiltäkin. (Kuva Fotolia)

Kotigokin reseptissä hauki tarvitsee avukseen rasvaista kalaa, muttei toisaalta kermaa.

RUOKA Terveysruokakin voi olla erinomaista, kuten seuraava esimerkki meitä muistuttaa. Nämä gluteenittomat kalapihvit maistuvat ja ovat myös erinomaisen muunneltavia oman maun mukaisiksi!

Olen aiemminkin kyllä kirjoittanut kalapihveistä esimerkiksi yli jääneestä kirjolohesta tehtynä, mutta otetaan nyt hauki käyttöön, sillä siitä tulee vielä parempia pihvejä.

Tosin se tarvitsee avukseen rasvaista kalaa, muttei toisaalta kermaa, kuten murekepihveissä tuppaa tapahtumaan.

Hyvän elämän aineksia leikkuulaudalla.
Hyvän elämän aineksia leikkuulaudalla. (Kuva Timo Ernamo)

Tarpeet

400 g haukifileetä

200 g savulohta fileenä (tai kirjolohta)

2 kananmunaa

1 raastettu sitruunankuori

raastettua inkivääriä

1–2 valkosipulinkynttä

tuoretta chiliä ja/tai chilikastiketta

tuoreita tai kuivattuja yrttejä

Worcester-kastiketta

suolaa ja pippuria (hauelle)

Taikinaa ja tilliä. Paljon makuja, silti simppeliä.
Taikinaa ja tilliä. Paljon makuja, silti simppeliä. (Kuva Timo Ernamo)

Eikun tekemään!

Ennen aloitusta voit laittaa uuniperunat tulemaan. Yksi per ruokailija.

Aluksi paistetaan haukifileet kypsiksi.

Ensin niille laitetaan molemmin puolin suolaa ja pippuria. Näin siksi, että kala maustuu kauttaaltaan eli tasaisemmin. Ja toisaalta pitää varoa ylimaustamista eli jos maustaa vasta pienittynä ja kypsänä, voi käydä hullusti.

Sitten ne voi paitaa nopeasti rypsiöljyssä kypsiksi. Rypsiöljy on siitä hyvä, ettei se tuo mitään makua itse tuotteeseen.

Kalat laitetaan jonnekin jäähtymään.

Riko kananmunat melko isoon kulhoon.

Raasta sitruunan kuori ja peukalon kokoinen pala inkivääriä ja lisää kulhoon.

Purista valkosipuli joukkoon.

Tässä kohtaa voit myös lisätä putsattua tuoretta chiliä. Se on suositus, muttei mikään pakko sekään.

Voit myös lisätä esimerkiksi tillisilppua vajaan ruukullisen verran. Hyvä vaihtoehto on myös tuore korianteri (ruukullisen lehdet, jos jaksat nyppiä).

Kuivatut yrtit käyvät myös, mielikuvituksen käyttö on sallittua ja jopa suositeltavaa.

Kalapihvit ovat valmiit laitettaviksi pannulle kärventymään.
Kalapihvit ovat valmiit laitettaviksi pannulle kärventymään. (Kuva Timo Ernamo)

Nyt on aika putsata ja pieniä savukala kulhoon. Savuaromi tekee pihveistä herkullisia ja rasvainen kala tuo sen tarvittavan rasvaisuuden parhaalla mahdollisella tavalla.

Sitten onkin aika putsata haukipalat. Niissä on aina ruotoja, eihän ihminenkään ilman luustoa ole kuin tytisevä kasa. Luut ne helisevän vasken tekevät!

Pienitty hauki lisätään taikinaan.

Sitten vaivataan. Niin kauan, että rakenne muuttuu kiinteän tuntuiseksi. Kananmunille käy vaivattaessa niin ja tähän kemialliseen ilmiöön voi perustaa gluteenittomat kalapihvit, lihapullat ja vaikka hirvenjauhelihapihvit. Kyllä se toimii.

Maista taikinaa ennen seuraavaa vaihetta. Nimittäin taikinaan voi lisätä pienen lorahduksen Worcester-kastiketta ja chilitahnaa tai kastiketta. Niillä saa aikaan mainion kierteen pihveihin.

Täydellistä on, jos sinulla on suolatonta voita pihvien paistamiseen. Itse tykkään paistella niitä lettupannulla, mutta muunkinlaiset paistinpannut tulevat kyseeseen.

Ne voi laittaa myös uuniin, joka on 200 asteella ja jossa kypsennät uuniperunoita, koska niiden kera näitä pihvejä kannattaa syödä. Tai esimerkiksi paahdetuista perunoista tehdyn muusin kera.

Kohta päästään murkinoimaan!
Kohta päästään murkinoimaan! (Kuva Timo Ernamo)

Ja vielä

Kun sinulla on se kuoreton sitruuna, voit puristaa siitä mehua mieluusti ranskankermaan, mutta toki kermaviilikin käy.

Jos on tuoretta tilliä jäljellä, lisää se tähän kylmäkastikkeeseen.

Voit lisätä myös pippuria (myllystä), hieman väkevää sinappia ja juoksevaa hunajaa.

Maista, säädä ja se on siinä!

Hyvää ruokaa, sanoisin. Erittäin hyvä peruste ottaa vastaan se naapurin saama ylimääräinen hauki. Ja kyllä minä menen tarvittaessa ihan kaupan kalatiskille sitä haukea hakemaan.

Uuttahan tässä tavallaan on se, että kalat ovat kypsiä ennen ruoanlaittoa. Ei se haittaa, päinvastoin.

Viiniksi otan kevyehkön Pinot Noirin (Spätburgunder saksaksi). Münzberg Spätburgunder on aivan kelpo kumppani ja hinnaltaan maltillinen (11,93/plo).

Suositusviini on tyyriimpi itävaltalainen Hardegg Pinot Noir vom Schloss 2015. Hintaa kertyy kyllä 17,89/plo.

No, elämä on kallis.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa