Pysäköintiautomaateista varastettiin satoja tuhansia euroja kolikoita – toimiko nyt uusi rahanpesulaki?

Pysäköintiautomaattien kautta on liikkunut huomattavia summia rahaa, vaikka nykyisin myös korttimaksaminen on yleistynyt.

Pysäköintiautomaattien kautta on liikkunut huomattavia summia rahaa, vaikka nykyisin myös korttimaksaminen on yleistynyt. (Kuvituskuva Fotolia)

Kahden Turun kaupungilla työskennelleen epäillään kavaltaneen rahaa jo 1990-luvulta asti.

RIKOS Keskusrikospoliisi on käynnistänyt esitutkinnan epäillyistä törkeistä kavallus- ja varkausrikoksista, jotka ovat kohdistuneet Turun kaupungin varoihin.

Esitutkinnan perusteella kahden Turun kaupungilla työskennelleen henkilön epäillään kavaltaneen huomattavan summan käteistä rahaa työtehtäviensä yhteydessä. Heidän tehtäviinsä on kuulunut Turun kaupungin pysäköintimaksuautomaattien tyhjennys ja tässä yhteydessä heidän epäillään varastaneet huomattavan summan automaateista tyhjennettyjä kolikoita.

Rikollisessa toiminnassa on ollut poliisin epäilyn mukaan myös kolmas henkilö, joka on aiemmin työskennellyt Turun kaupungilla vastaavissa tehtävissä. Hänen osaltaan tekoa tutkitaan törkeänä varkautena.

– Tuli ilmi, että Turun suunnilla liikkuu erittäin suuria kolikkomääriä. Asiaa selvitettäessä paljastui tämä vyyhti, rikosylikomisario Markus Laine KRP:stä selventää Ilta-Sanomille.

Toiminnan epäillään alkaneen jo 1990-luvulla ja esitutkinnan perusteella se on ollut jatkuvaa poliisin suorittamiin kiinniottoihin saakka. Poliisi otti rikoksesta epäillyt kiinni lokakuun lopussa ja heidän hallustaan takavarikoitiin anastettuja käteisvaroja. Poliisi on lisäksi suorittanut kymmenen kotietsintää anastettujen varojen ja todistusaineiston löytämiseksi. Rikosvahingon määrä on esitutkinnan perusteella vähintään useita satoja tuhansia euroja.

Kolme henkilöä on käräjäoikeuden päätöksellä ollut vangittuna asiaan liittyen. Lisäksi Keskusrikospoliisi on kohdistanut turvaamistoimia epäiltyjen omaisuuteen rikosvahingon takaisin saamiseksi. Esitutkinnassa tutkitaan lisäksi useiden muiden henkilöiden osalta muun muassa törkeitä kätkemis- ja rahanpesurikoksia, jotka liittyvät rikoksella saatujen käteisvarojen piilottamiseen ja häivyttämiseen.

Rahanpesulla tarkoitetaan toimintaa, jossa rikollisesta tai laittomasta alkuperästä olevat varat pyritään kierrättämään laillisen maksujärjestelmän läpi varojen tosiasiallisen luonteen, alkuperän tai omistajien peittämiseksi.

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä on tehostettu uudella kesäkuussa vahvistetulla lainsäädännöllä. Sen myötä muun muassa valvontaviranomaisilla, ilmoitusvelvollisilla yhteisöillä ja elinkeinonharjoittajilla on velvollisuus laatia riskiarvio rahanpesun ja terrorismin rahoittamisesta.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin asiakkaiden tehostettua seurantaa. Myös poikkeuksellisia käteissummia tallettavilta saatetaan tarkistaa rahojen alkuperä.

Turun kaupunki on käynnistänyt sisäisen tarkastuksen tapahtuneen johdosta. Epäiltyjen työsuhteet on purettu ja heiltä tullaan vaatimaan vahingonkorvausta.

Käräjäoikeus on määrännyt syytteen noston määräpäivän tammikuulle 2018.

Kommentoi Facebookissa