VIRKAKOIRAT Vuoden Virkakoira 2017 -arvonimen saavat koirat on valittu. Palkintonsa tulevat vastaanottamaan Vuoden Rajakoira Ceijo, Vuoden Sotakoira Helmi, Vuoden Vankilakoira Rane, Vuoden Poliisikoira Routa ja Vuoden Tullikoira Urho.
Palkittavat koirakot on valinnut tahollaan Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi ja Tulli. Vuoden Virkakoirat palkitaan toista kertaa.
Kaikki koirat ovat osoittaneet erinomaisuutensa tehtävässään ihmisen apuna. Tänä vuonna valitut koirat osoittavat myös virkakoirien monipuolisuuden. Ne on kaikki koulutettu useisiin eri tehtäviin, ja osalla niistä on lisäkoulutuksena joku erityisosa-alue, kuten asiakirjaetsintä.
– Virkakoirat tekevät tärkeää työtä ihmisen korvaamattomana apuna. Koira auttaa meitä yllättävissäkin paikoissa ja on hienoa, että näiden arvonimien myötä voimme tehdä maamme koiratoimintaa tunnetummaksi, kommentoi Suomen Kennelliiton hallituksen ja hyötykoiratoimikunnan puheenjohtaja Harri Lehkonen.
Vuoden Virkakoirat saavat palkintonsa perjantaina 8.12. klo 15.30 Areenalla, Messukeskuksessa. Koirat tulevat palkitsemaan Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen ja Suomen Palveluskoiraliiton puheenjohtaja Tapio Toivola.
Vuoden Poliisikoira 2017
Saksanpaimenkoira Klopotes Axa ”Routa”
Roudan ohjaaja on vanhempi konstaapeli Antti Alatalo Lapin poliisilaitokselta. Routa toimii partiokoirana ja sen työtehtäviin kuuluvat jäljestys, henkilöetsinnät, esine-etsintä ja suojelu. Lisäksi Routa on saanut koulutuksen palosyyntutkintaan. Näissä tehtävissä Routa tutkii tulipalopaikkoja etsien jälkiä palavista nesteistä. Koirakon uran kohokohtiin kuuluvatkin juuri ne tapaukset, joissa Roudan ilmaisuilla on saatu vahvistettua rikostutkinnassa esille tulleita epäilyjä.

Vuoden Rajakoira 2017
Saksanpaimenkoira Cowis Wolkar ”Ceijo”
Ceijo työskentelee ohjaajansa, vanhempi rajavartija Otto Soinisen kanssa, pääsääntöisesti Pelkolan rajavartioasemalla Imatralla. Ceijo on neljävuotias ja aloittanut virkatehtävissä alle vuoden ikäisenä. Ceijo on koulutettu jäljen ajamiseen, ilmaisemaan jälki, esine-etsintään ja henkilöetsintään. Lisäkoulutuksena Ceijolle on opetettu matkustusasiakirjojen, kuten passien ja viisumien, etsintä. Asiakirjojen etsintää Ceijo suorittaa ajoittain Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Asiakirjojen löytäminen on koiralle haastavaa, koska niistä lähtevä haju on hyvin vähäinen ja ne ovat helposti kätkettävissä. Etsintää ei helpota myöskään se, että työtilanteissa on usein häiriöhajuja ja muita häiriötekijöitä.

Vuoden Sotakoira 2017
Labradorinnoutaja Kaukopartion Uitto ”Helmi”
Helmin työpiste on Porin prikaatissa, Säkylässä ohjaajansa sotilasmestari Tero Rissasen kanssa. Helmi on nyt viisivuotias ja syntynyt 4.6. puolustusvoimain lippujuhlan päivänä. Helmi toimii Puolustusvoimien sotilaspoliisivartiostossa erikoisetsintäkoirana ja on koulutettu niin huumausaine-etsintöihin, henkilöetsintään, jäljestämiseen kuin esine-etsintöihinkin. Rissanen kuvailee Helmiä hyvin motivoituneeksi työkaveriksi. Helmi on tasainen suorittaja, jonka virkauraan on mahtunut monenlaisia onnistumisia.

Vuoden Vankilakoira 2017
Labradorinnoutaja Pikku-uikun Paksu Trisse ”Rane”
Rane työskentelee ohjaajansa vartija Jorma Tuomirannan kanssa Keravan vankilassa. Rane on aloittanut työt vankilalla kaksivuotiaana. Ranen päivittäisiin tehtäviin kuuluu vankilaan sisään tulevien ajoneuvojen ja ihmisten sekä vankilan sisätilojen tarkastaminen. Ranen bravuureja ovat akrobaattisuutta vaativat tehtävät, ja se kiipeää tarpeen vaatiessa vaikeisiinkin paikkoihin tai suorittaa ylätilojen etsinnät ihmisen avustuksella sylistä käsin. Vankilakoirien työ on monelle tuntematonta, vaikka Rikosseuraamuslaitoksen koiratoiminta täyttääkin tänä vuonna jo 20 vuotta. Ranen ansioihin kuuluu tämän toiminnan näkyvyyden lisääminen.

Vuoden Tullikoira 2017
Labradorinnoutaja Merjatuulian Elosalama ”Urho”
Jo eläkkeelle siirtynyt Urho vietti työuransa ohjaajansa tullitarkastaja Timo Lindholmin kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä Lentotullissa. Urho aloitti työt noin vuoden vanhana ja siirtyi eläkkeelle tänä kesänä kahdeksanvuotiaana. Urhon työtehtäviin kuuluivat rahti- ja postiliikenne-etsinnät sekä matkustajavalvonta ja matkalaukkuetsinnät. Urho siirtyi ansaituille eläkepäiville menestyksekkään uran jälkeen. Yhtenä sen uran kohokohdista Lindholm nostaa esille lentorahdista löydetyn 550 kilon erän amfetamiinin lähtöainetta.
Kommentoi Facebookissa