”Naiset ovat rakentaneet tästä maasta maailman parasta” – Sauli Niinistö suitsutti Kuopion torilla

Kuopion torilla oli leppoisa tunnelma, kun savolaiset saapuivat tapaamaan rentoa presidenttiparia.

Kuopion torilla oli leppoisa tunnelma, kun savolaiset saapuivat tapaamaan rentoa presidenttiparia. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Presidenttipari vieraili maakuntamatkalla Savossa Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili eilen yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa Kuopiossa, osuvasti Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä. Pohjois-Savon maakuntamatka alkoi Kuopion musiikkitalolta tasa-arvoa juhlistaneesta Naisen ääni -konsertista.

Avauspuheenvuorossaan rouva Haukio siteerasi Minna Canthia, jonka kotikaupungiksi Kuopio muodostui.

– Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu, hän sanoi ja totesi näiden sanojen olevan yhtä totta vielä nykynaisellekin.

Rouva Haukio, joka suojelee vuoden 2019 Minna Canthin syntymän 175-vuotisjuhlavuotta, painotti tervehdyksessään tasa-arvon merkitystä Suomen menestyksessä.

– Sukupuolten välinen tasa-arvo on osa itseymmärrystämme. Se on erottamaton suomalainen perusarvo, yhteiskuntamme suuri vahvuus niin sisäisesti kuin myös osana maailmalle välittyvää Suomi-kuvaa.

Rouva Haukio muistutti myös, että tasa-arvon ajatus sisältyy myös Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-tunnukseen.

Presidentti Niinistö jatkoi tasa-arvosta puheessaan Kuopion torilla, jonne oli saapunut tuhansia ihmisiä presidenttiparia tapaamaan. Presidentti muistutti Suomen olevan maailman kärkeä tasa-arvossa sekä tyttöjen ja naisten asemassa.

– Kyllä se tosiasia on, että naiset ovat rakentaneet tästä maasta maailman parasta.

Päivään sisältyi myös vierailu Kuopion museossa, jossa presidenttiparia isännöi Kuopion Luonnon Ystävien yhdistys. Yhdistyksen jäsenet esittelivät presidentti Niinistölle ja rouva Haukiolle muun muassa Maaseudun tulevaisuus -valokuvanäyttelyä.

Lisäksi presidenttipari kiersi museossa luontoretken hengessä. Tutuiksi tulivat niin museon sudet, hirvet, vesilinnut kuin vaikuttava mammuttikin. Kotiinviemisissä ei tasavallan ykköskoira Lennukaan jäänyt ilman tuliaisia, sillä luonnon ystävät muisti presidenttiparin koiraa pehmoliito-oravalla.

Kommentoi Facebookissa