Naisleijonat kohtaavat historiallisessa MM-finaalissa USA:n – ”Nyt on mahdollisuus johonkin kirkkaampaan”

Naisleijonat olivat onnellisia ja hieman hämmentyneitäkin historiallisesta MM-finaalipaikastaan.

Naisleijonat olivat onnellisia ja hieman hämmentyneitäkin historiallisesta MM-finaalipaikastaan. (Kuva SJL/ Matti Nenonen)

Suomi on ensimmäinen eurooppalainen maa jääkiekon naisten MM-kisojen loppuottelussa.

JÄÄKIEKKO Suomen ja Kanadan kohtaaminen alkulohkossa oli enää vain muisto, kun maat asettuivat uudestaan vastakkain lauantain välierässä. Espoossa pelattavien naisten jääkiekon MM-kisojen aiemmassa ottelussa vaahteralehtipaidat olivat vieneet selvän voiton Naisleijonista.

Kanada pääsi ottelussa kuitenkin 1–0-johtoon vaarattoman näköisestä tilanteesta vain kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen. Kanadan avausosumasta vastasi Jamie Rattray, joka pääsi ujuttamaan kiekon ohi Noora Rädyn. Suomi joutui rikkomaan peliään ja Kanada pääsi pelaamaan ylivoimaa.

Naisleijonat kuitenkin selvittivät tilanteet, avauserän loppupuolella Suomi sai vuorostaan kokeilla omaa ylivoimaansa. Puolustaja Ronja Savolainen ohjasi kiekon ohi Shannon Szabadosin kapteeni Jenni Hiirikosken laukauksesta. Tasoitusmaalista hurmioitunut kotiyleisö hiljeni aivan avauserän lopussa hetkeksi, kun Kanadan Blayre Turnbull törmäsi päin laitaa ja lyyhistyi jäälle, josta hänet talutettiin kuitenkin takaisin vaihtoaitioon.

Toinen erä alkoi runsaiden jäähyjen merkeissä, Naisleijonat joutuivat peräti kahden naisen alivoimalle Minnamari Tuomisen ja Riikka Sallisen ottaessa jäähyt kymmenen sekunnin sisään. Suomi kuitenkin selvitti tilanteet. Kanadan ollessa vuorostaan alivoimalla kapteeni Jenni Hiirikoski huudatti kotiyleisöä vieden Suomen 2–1-johtoon täysin samanlaisella kuviolla, kuin mistä myös avausosuma syntyi.

Vain minuuttia myöhemmin Kanada tasoitti ottelun Loren Gabelin osumalla. Kanadalaishyökkääjä unohtui vapaaksi maalinkulmalle, eikä hän erehtynyt tyhjästä maalista. Kanada sai tasoituksensa jälkeen lisävirtaa peliinsä ja aloittikin jälleen oman pyörityksensä.  Seuraavasta maalista vastasi kuitenkin isäntämaa Suomi, kun Susanna Tapani vei Suomen 3–2-johtoon toisen erän lopussa Nelli Laitisen ja Michelle Karvisen syötöistä.

Välieräkamppailun päätöserään lähdettiin jännittävästä Suomen johtoasemasta. Ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella Kanadan mahdollista tasoitusmaalia tarkastettiin jopa videolta, maalia ei kuitenkaan hyväksytty. Vaahteranlehtipaitojen takaa-ajosta ja yrityksestä huolimatta Ronja Savolainen pääsi tuikkaamaan illan toisen osumansa tyhjään maaliin.

– Nyt on mahdollisuus johonkin kirkkaampaan, se on aivan mahtavaa. Sitä halusimme. Olemme tulleet hienon matkan tähän saakka ja nyt teemme siitä vielä hienompaa, maalihanansa ottelussa avannut Ronja Savolainen tuumi.

Suomen 4–2-voitto merkitsi sitä, että Naisleijonat voittivat Kanadan ensimmäistä kertaa välierissä ja Suomi on näin ollen ensimmäinen eurooppalainen maa naisten MM-kisojen loppuottelussa. Jäällä nähtiinkin paljon liikutuksen kyyneleitä. Toisessa välierässä hallitseva maailmanmestari USA murskasi Venäjän maalein 8–0.

Sunnuntaina kello 16 käynnistyvässä pronssiottelussa kohtaavat Kanada ja Venäjä, illalla klo 20 käynnistyvässä finaalissa USA ja Suomi.

  • Lähde Suomen Jääkiekkoliitto

Lue myös: Naisleijonat selvittivät tiensä mitaliotteluihin – ”Tiedämme, että pystymme haastamaan Kanadan”

Kommentoi Facebookissa