Naisten maajoukkueessa joukkoboikotti – Ruotsin edustamisesta pitäisi maksaa itse

Naisten jääkiekko on Ruotsissa pahassa kriisissä.

Naisten jääkiekko on Ruotsissa pahassa kriisissä. (Kuva Fotolia)

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajille mitta tuli täyteen.

JÄÄKIEKKO Peräti 43 ruotsalaista maajoukkuetason naisjääkiekkoilijaa on ilmoittanut boikotoivansa maajoukkuetehtäviä. Pelaajat eivät osallistu tällä viikolla järjestettävälle harjoitusleirille eivätkä Suomessa ensi viikolla pelattavaan viiden maan turnaukseen.

Syynä boikottiin ovat taloudelliset asiat. Pelaajat eivät saa maajoukkuetehtävistä riittävästi korvausta, jotta sillä voisi korvata siviilityöstä poissaolon ansionmenetykset.

Ruotsissa naisten pääsarjajääkiekko vetää enemmän katsojia kuin Suomen naisten pääsarja, mutta ammattilaisuus on valtaosalle sarjan pelaajista kaukainen haave. Sekään ei ole auttanut, että Ruotsin miesten pääsarjan SHL:n seurat ovat viime vuosina panostaneet naisten jääkiekkoon.

Suomessa Olympiakomitea maksaa valtiovallan siunauksella 10 000 euron kausikorvauksen jokaiselle mitalin voittaneelle naisten maajoukkuepelaajille veikkausvoittovaroista. Moni Suomen maajoukkuepelaajista kiekkoileekin Ruotsissa, missä pystyy elättämään jääkiekolla itsensä käytännössä ammattilaisena, kun seuratasolla saa edes jonkinlaista tukea.

Naisten jääkiekossa Ruotsi kyntää muutenkin syvällä. Maa putosi viime huhtikuussa Espoossa pelatussa MM-turnauksessa alemmalle sarjatasolle. Se oli shokki, koska Ruotsi ole koskaan pelannut missään miesten, naisten, tyttöjen tai poikien MM-turnauksessa pelannut alemmalla sarjatasolla.

Ruotsi on ollut naisten urheilussa edelläkävijämaa ja menestynyt erittäin hyvin esimerkiksi naisten jalkapallossa tai käsipallossa. Naisten jääkiekossakin Ruotsi on voittanut Torinossa 2006 olympiahopeaa, mutta kuluneella vuosikymmenellä Ruotsi on tipahtanut naisten jääkiekossa kehityksestä.

Syynä on Ruotsin jääkiekkoliiton ”brezhneviläinen” toiminta. Poikien puolella pelaajakehityksessä todella Ruotsin jääkiekkoliitto on jättänyt naiset heitteille asenteella ”keinutetaan junaa ja kuvitellaan, että se liikkuu”.

Naisten maajoukkuepelaajien boikotti on herättänyt jo Ruotsissa kritiikkimyrskyn. Todennäköisesti Ruotsin jääkiekkoliiton on kasvonsa pelastaakseen panostettava naistenkin jääkiekkoon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Uskomaton jalkapallomahti Ruotsi voitti MM-pronssia – pystyisikö Suomi joskus samaan?

Kommentoi Facebookissa