Uskomaton jalkapallomahti Ruotsi voitti MM-pronssia – pystyisikö Suomi joskus samaan?

Ruotsi on jalkapallon kestomenestyjä.

Ruotsi on jalkapallon kestomenestyjä. (Kuva AOP)

Ruotsi voitti Englannin naisten jalkapallon MM-kisojen pronssiottelussa 2-1.

JALKAPALLO Ruotsissa on vain kymmenen miljoonaa asukasta, mutta maa on silti jalkapallon, maailman suosituimman urheilulajin mahtimaa. Ruotsi menestyy niin miesten kuin naistenkin arvoturnauksissa.

Ranskassa pidettävissä naisten MM-turnauksessa Ruotsi saavutti pronssimitalit. Nizzassa pelatussa pronssiottelussa Ruotsi päihitti lauantaina Englannin 2-1.

Ruotsin vahva alku oli englantilaisille myrkkyä. Kosovare Asllani paukautti avausmaalin 11. minuutilla ja 22. minuutilla tilanne oli 2-0 Sofia Jakobssonin maalattua.

Välieräottelussa Hollantia vastaan kovan tällin saanut Asllani joutui pian jättämään kentän. Hänen kuntonsa ei kestänyt enää pelaamista.

Englanti sai ensimmäisen jakson edetessä juonen päästä kiinni. Fran Kirby kavensi 31. minuutilla lukemiin 1-2.

Englanti sai pallon maaliin ennen taukoa toistamiseenkin. Osuma kuitenkin hylättiin VAR-tarkastuksen jälkeen käsivirheenä.

Toisella puoliajalla Englanti ei onnistunut tasoitusmaalissa kovasta yrityksestä huolimatta. Ruotsalaiset pelastivat lopussa englantilaisten maalintekoyrityksen maaliviivalta ja peli päättyi ruotsalaisten riemujuhliin.

Viime vuonna miesten MM-kisoissa Ruotsi eteni yllättäen puolivälieriin saakka. Silloin Englanti voitti Ruotsin miehet 2-0, mutta nyt Ruotsin naiset ottivat englantilaisista revanssin.

Ruotsi oli aiemmin voittanut MM-kisoissa pronssia 1991 ja 2011. Olympiakisoissa Ruotsi on ollut naisten jalkapallossa peräti hopealla Rio de Janeirossa 2016. Naisten EM-kisoissakin Ruotsi on voittanut hopeaa.

Miesten MM-kisoissakin Ruotsi on voittanut hopeaa vuonna 1958 sekä pronssia 1950 ja 1994. Ruotsi on ollut EM-kisoissakin välierissä.

Suomi ei ole koskaan päässyt MM-kisoihin naisten tai miesten tasolla, eikä miesten tasolla edes EM-kisoihin. Jalkapallossa Ruotsi on Suomelle todellakin Isosisko tai Isoveli sillä isolla I:llä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ruotsin illalle musertava päätös – tappio jatkoajalla ja tähtipelaaja sairaalaan

Kommentoi Facebookissa