YHDYSVALLAT Presidentti Donald Trumpin ensimmäistä työpäivää seurattiin tarkoin kansainvälisissä medioissa. Hän tapasi amerikkalaisia yritysjohtajia ja tuossa tapaamisessa olivat mukana muun muassa Fordin, Teslan, Dellin, Lockheed Martinin sekä Johnson & Johnsonin toimitusjohtajat.
Trump käytti vaalikampanjastaan tuttua puhetyyliä kertomalla, että jos joku kuvittelisi siirtävänsä tehtaansa ulkomaille ja tuovansa siellä tehdyt tuotteet Yhdysvaltoihin, se ei onnistuisi. Tuotteille asetettaisiin mittavat tuontiverot. Sen sijaan hän lupasi veronalennuksia ja sääntelyn karsimista, jos yritykset investoivat Yhdysvaltoihin.
– Me tulemme alentamaan massiivisesti veroja sekä keskiluokalle ja yrityksille, ja tarkoitan massiivisesti. Ja vielä isompi juttu, joka yllätti minut, on se, että karsimme sääntelyä massiivisesti. Me uskomme, että sääntelyä voidaan vähentää 75 prosenttia, ehkä enemmän, mutta 75 prosenttia, Trump vakuutti.
Yritysverojen alentamisessa hän kertoi tavoiteltavan tasoa 15 ja 20 prosentin välillä. Nykyisin yritysvero Yhdysvalloissa on 35 prosenttia. Sääntelyllä tarkoitettaisiin esimerkiksi yritysten ympäristö- tai turvallisuusmääräysten karsimista, mutta Trump väitti kuitenkin yritysten turvallisuuden paranevan.
Konkreettisin talouspolitiikkaan liittyvä asia oli Trumpin allekirjoittama määräys Yhdysvaltojen irrottautumiseksi 12 Tyynenmeren valtion välisestä TPP-vapaakauppasopimuksesta. Trump oli ilmoittanut jo vaalikampanjansa aikana vastustavansa ”työpaikkojen tappajaksi” kutsumaansa sopimusta, jota puolestaan hänen oma puolueensa republikaanit kannattivat.
Yhdysvallat siirtyy talouspolitiikassaan Trumpin aikakaudella protektionismiin, täysin päinvastaiseen suuntaan entisestä vapaakauppaa suosivasta linjasta. Ratkaisu on herättänyt ristiriitaa jo Yhdysvaltain sisällä. Sen pelätään avaavan ovia Kiinalle, jonka presidentti Xi Jinping ehti jo julistaa puolustavansa globalisaatiota vapaata kauppaa vastustavilta populisteilta.
Trumpin odotetaan romuttavan myös Bill Clintonin kaudella vuonna 1994 solmitun NAFTA-vapaakauppasopimuksen Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon välillä.
Trumpin vaalivoiton jälkeen osakekurssit olivat nousseet, mutta nyt ne laskivat hieman sijoittajien pyrkiessä ennustamaan päätösten vaikutuksia. Dow Jones -osakeindeksi laski 0,14 prosenttia ja Nasdaq 0,04 prosenttia. Myös dollari heikkeni hieman, euro vahvistui 0,5 prosenttia suhteessa dollariin.
Donald Trump allekirjoitti myös kaksi muuta asetusta. Ensimmäinen niistä jäädyttää liittovaltion hallinnon henkilöstömäärän, lukuun ottamatta armeijaa, yleistä turvallisuutta sekä julkista terveydenhuoltoa. Samalla rajoitettiin palkankorotuksia ja asetettiin liittohallinnon työntekijöille viiden vuoden karenssi toimimisesta lobbaajana.
Toinen määräys rajoittaa puolestaan maksuja niille liittovaltion rahoitusta saaville kansalaisjärjestöille, jotka tarjoavat raskaudenkeskeytyksiä ulkomailla. Kyse on niin sanotusta ”Mexico City -käytännöstä”, jonka Ronald Reagan asetti, Bill Clinton kumosi, George W. Bush saattoi jälleen voimaan ja Barack Obama poisti ensimmäisinä päivinään Yhdysvaltain presidenttinä.
Tämän viikon perjantaina Trump tapaa Washingtonissa Britannian pääministerin Theresa Mayn. May on näin ensimmäinen Yhdysvaltain uuden presidentin vastaanottama valtiovieras. Trump ja May keskustelevat muun muassa maiden keskinäisistä kauppasuhteista sen jälkeen, kun britit ovat ensin ehtineet erota Euroopan Unionista.
Kommentoi Facebookissa