Nämä kalaherkut tuovat auringon kevätpöytään – tulvillaan makuja ja värejä

Tarjoile Karibian rannikon siika kreolilaisen kastikkeen ja keitetyn riisin kera. (Kuva Pro Kala)

Eteläamerikkalaisen keittiön ruuat sopivat täydellisesti pääsiäisen pyhiin.

RUOKA Eteläamerikkalainen ruokakulttuuri tarjoaa monipuolisia makuja ja ruokalajeja, jotka kietoutuvat herkulliseksi sekoitukseksi erilaisia mausteita ja tuoreita raaka-aineita. Ruoat tunnetaan usein värikkyydestään, mausteisuudestaan ja monipuolisista makuyhdistelmistään, jotka saavat aistit heräämään eloon. Nämä herkut sopivatkin mitä mainioimmin juhlistamaan kevättä.

Kokeile tänä pääsiäisenä cevicheä. Se on raikas ja herkullinen eteläamerikkalainen ruokalaji, joka perustuu raakaan, yleensä valkoiseen kalaan. Tässä reseptissä käytetään siikaa, mutta cevicheen voi käyttää myös lohikaloja, siikaa sekä katkarapuja ja kampasimpukoita.

Ceviche valmistetaan yleensä sitruunamehulla tai limemehulla, jotka kypsyttävät kalan hapokkuutensa avulla. Lisäksi cevicheen lisätään yleensä hienonnettua punasipulia, chiliä, korianteria ja muita mausteita, jotka antavat sille sen tunnusomaisen maun. Ceviche on raikas ja virkistävä ruokalaji, joka sopii täydellisesti esimerkiksi pääsiäisen juhlapöytään.

Kuhaceviche on erinomainen esimerkki siitä, miten kotimainen kala voi muuntautua kansainvälisiksi herkuiksi. Tämän ruokalajin voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera ja se sopii sekä alkuruuaksi että naposteluun.

Kala sopii loistavasti myös pääsiäispöydän pääruuaksi. Tuttu lohi saa uudenlaisen twistin, kun se nautitaan korianterivoin kera, ja sen lisukkeena tarjotaan vaikkapa riisiä ja keittobanaania. Karibialainen siika taas tuo lautasella trooppisen tunnelman, kun se tarjoillaan kermaisessa kreolilaisessa kastikkeessa.

Nämä maistuvat Pro Kala ry:n tarjoamat kalaruuat antavat mainion vaihtoehdon perinteisille pääsiäisresepteille.

Cevichen lisukkeeksi sopivat esimerkiksi avokado, makeaa maissi ja rapeat nachot. (Kuva Pro Kala)

Kuhaceviche

400 g kuhafileetä (nahaton ja ruodoton filee)

1/2 tl hienoa merisuolaa

1/2 tl sokeria

4 limen mehu

1/2 punaista chiliä

1 pieni punasipuli

muutama tippa Sriracha-kastiketta

tuoretta korianteria

Leikkaa kuhafileet pieniksi suupaloiksi. Mausta palat suolalla ja sokerilla. Hienonna punasipuli ja chili ja lisää ne kalan joukkoon. Mausta kuhaseos limen mehulla ja Sriracha-kastikkeella 5 minuuttia ennen tarjoilua. Anna maustua kylmässä. Lisää cevicheen myös tuoretta korianteria ja tarkista suolaisuus. Tarjoile cevichen lisukkeena esimerkiksi avokadoa, makeaa maissia ja rapeita nachoja.

Korianterivoissa paistettua lohta

600 g kirjolohta, lohta tai nieriää (nahallista fileetä, 150 g annospaloina)

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl voita hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

Ota kala huoneenlämpöön ennen paistamista ja poista kalasta ruodot. Kuumenna paistinpannussa rypsiöljyä ja voita. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Paista kalapalat nahkapuoli alaspäin n. 4 minuutin ajan. Nahka halutaan rapeaksi, mutta varo ettei nahka pääse palamaan.

Kun kala on kypsynyt yli puoleen voi kalapalat kääntää ja jatkaa kypsentämistä vielä hetken aikaa. Kalan voi halutessaan jättää puolikypsäksi. Tarjoile paistettu kala korianteri-voikastikkeen ja keitettyjen perunoiden, ruokabanaanin eli platanon tai riisin kera.

Paistettu kala maistuu korianteri-voikastikkeen ja keitettyjen perunoiden, ruokabanaanin eli platanon tai riisin kera. (Kuva Pro Kala)

Korianteri-voikastike:

4 rkl voita

1 valkosipulin kynsi

2 kevätsipulin vartta

1 1/2 dl valkoviiniä

1/2 dl korianteria

1/2 dl lehtipersiljaa

1 sitruunan kuori raastettuna

(hienoa merisuolaa)

Hienonna yrtit, valkosipuli ja kevätsipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipuleita muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon valkoviini ja hauduta hetken aikaa. Lisää hienonnetut yrtit ja sitruunan kuori kastikkeeseen ennen tarjoilua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Valele kastiketta paistetun lohen pintaan.

Karibian rannikon siikaa

600 g siikaa (suomustettua, ruodotonta fileetä)

1 limen mehu

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

vehnäjauhoja

rypsiöljyä

Leikkaa siikafileet noin 150 g annospaloiksi. Mausta kalapalat limen mehulla, suolalla ja pippurilla. Anna kalan maustua noin tunnin ajan. Valmista kastike sillä aikaa, kun kalat maustuvat.

Kuivaa kalan pintaa hieman. Jauhota kalapalat kevyesti vehnäjauholla. Kuumenna rypsiöljyä paistinpannussa. Paista siikapaloja aloittaen nahkapuoli alaspäin, noin 2–3 minuuttia. Käännä kalapalat ja jatka kypsennystä noin minuutin verran. Tarjoile siika kreolilaisen kastikkeen ja keitetyn riisin kera.

Kreolilainen kastike:

4 rkl oliiviöljyä

1 keltasipuli

1 valkosipulin kynsi

1/2 punaista paprikaa

1 tomaatti (ilman siemeniä)

3 dl kookosmaitoa

2 dl kermaa

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

Kuutioi paprika ja tomaatti. Hienonna keltasipuli ja valkosipuli. Lämmitä oliiviöljy kattilassa. Kuullota sipulit miedolla lämmöllä oliiviöljyssä läpikuultaviksi. Lisää paprika ja tomaatti ja jatka kuullottamista muutaman minuutin ajan. Lisää kookosmaito ja kiehauta kastike. Lisää lopuksi kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä kastike ja tarkista maku.

Lue myös: Ennätyskaloja rekisteriin – suuri 22,20 kg karppi, jättikuha ja kuusi muuta uutta Suomen ennätystä

Kommentoi Facebookissa